split

Osnovne informacije

Vrijeme održavanja radionice:

22. 7.(četvrtak) do 28.7.(srijeda) 2010.

Mjesto održavanja radionice:

Mediteranski institut za istraživanje života

Meštrovićevo šetalište b.b.

Opisi radionica

Od glave do pete

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ

Mentori: Mirela Pavić, Sandra Kolundžija i Monika Štetić

Kotizacija:

Kotizacija po sudioniku je 500kn.

Sa tim novcima pokrivamo trošak prehrane sudionika, osiguranje, te neke troškove materijala za radionice. Sudionicima sa težim ekonomskim stanjem možemo izići u susret, prema dogovoru (upit pošaljite na ivan.novosel@tvornica-znanosti.org).

Novac koji dobijemo od kotizacija pokriva otprilike trećinu ukupnih troškova LjTZ-a, tako da ako mislite da možete pomoći na drugi način pogledajte našu stranicu s informacijama za donacije.

Dobro je znati:

S obzirom da će se ove godine održavati 10 radionica, primit ćemo petero sudionika po radionici što je ukupno 50 djece. Iz iskustva od prošlih godina očekujemo da će broj prijavljenih biti otprilike duplo veći od ovog broja tako da će postojati selekcijski postupak baziran na sadržaju motivacijskog pisma i prema potrebi interviewa sa sudionicima, o čemu ćete biti obaviješteni na vrijeme.

Daleko, daleko u svemiru postoji jedan mali planet na kojem žive čudna bića. Oni su po prirodi jako znatiželjni pa su poslali svog znanstvenika, doktora Paulusa Molekulića, na planet Zemlju. Njemu su odmah u njegovo jedno oko upali neobični stvorovi koji se jedini na svom planetu kreću na dvije noge i jedni druge zovu ljudi. Zato ih je odlučio temeljito istražiti, izvana i iznutra. Zašto imaju mišić koji cijelo vrijeme poskakuje? Zašto im smrde noge? Čemu im služe kosti? Kako znaju što je pokvareno, a što jestivo? Jako je zbunjen, jer na njihovom planetu je sve drukčije. Neka istraživanja je već obavio sam (i jedva se izvukao iz paklenog želuca gdje ga je napala zločesta kloridna kiselina), a za ostale treba znanstvene suradnike, pa mi ovim putem

pozivamo dobrovoljce da se jave.

Uživam, uživaš

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ

Mentori: Lucija Klarić, Andrea Komljenović i Matea Hajnić

S obzirom na prošle godine, stari sudionici obično pokazuju veliki interes za ponovnim sudjelovanjem. Kako bi to izbalansirali sa željom da što više djece ima priliku sudjelovati ove godine ćemo fiksno definirati broj starih i novih sudionika:

  • 20 sudionika koji su već bili na LjTZ
  • 30 sudionika koji nikad nisu bili na LjTZ

Čokolada...mmm...dovoljna je samo jedna kockica. Ha, zvuči poznato? Što je to čarobno u kockici čokolade? Radi li se o magičnom Čoko Čarobnjaku ili je to još jedna od tajni koju skriva naš mozak? Kako je razotkriti? Misliš li

da će ti plastelin pomoći u tome? A snimanje filmića? Dođi i pomozi nam u otkrivanju jer ne možemo sami! Skupa ćemo istražiti što se to događa u tvom mozgu dok uživaš u hrani, igranju, crtanju ili slušanju glazbe. Psst, tajanstvena radionica te zove, mozak samo što nije otkrio sve što želiš znati!

Osjećaju li leptirići čovječuljke u trbuhu kad se zaljube?

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentori: Tatjana Ćaćić i Ana Kroflin

Potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije tjedan dana nakon završetka prijava (20.6. je rok za prijavu).

Radionice svaki dan traju od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionca.

U Splitu nažalost ni ove godine nismo u stanju ponuditi stalni smještaj za sudionike koji žive van Splita, no smještaj je moguć za radionice u Čakovcu.

Prijava

Na ovoj stranici nalazi se elektronički formular za prijavu na radionice. Ako imate pitanja ili problem s prijavom javite se Ivanu Novoselu.

(ivan.novosel@tvornica-znanosti.org ili 098 885 258).

Svi vi koji mislite da ćemo pričati pričice o leptirima ili filozofirati o superiornosti čovjeka - varate se. Želimo vam pokazati koliko smo zapravo svi mi povezani i ovisni jedni o drugima u ovim našim ludim i zanimljivim ekosustavima. Sve je zamišljeno kao spajanje ugodnog s korisnim pa tko se voli igrati, dobrodošli u naš svijet!

Uz igru zvanu" biopol" sličnu monopolu otkrijte tko je to NAJ u svijetu životinja. Jeste li znali da postoje životinje kod kojih mužjaci

nose mlade, one gdje ženka nakon parenja otkida glavu partnera ili joj partner uopće nije potreban ili ga pak izaziva ljubavnom strelicom?

Ako još uvijek niste sigurni jeste li od rode ili iz kupusa pokušat ćemo vam pomoći da to utvrdite i naučiti vas da znate zašto sličite

na mamu, tatu, brata, baku ili susjeda uz pomoć primjera najslavnijih parova: barbika i kenova.

Poletite sa nama u čarobni svijet crtića i saznajte tko su likovi iz Madagascara, Lion kinga, The bugs lifea, kako pčele prave med uz

crtić Bee movie i koje su to životinje koje više ne žive na našoj planeti uz likove crtića Ice age.

Ako ste curica, i još uvijek niste shvatili koliko čudesna može biti kemikalija zvana lak za nokte, i ako ste dečko, a još uvijek niste skužili mehaniku mikroskopa, stvarno je vrijeme da nas upoznate.

Antibiotici za sve ili možda ne?

Uzrast: 5., 6. i 7. razred OŠ

Mentori: Mateja Remenarić i Kristina Poljak

Jedna tableta svakih 8 sati i obavezno popiti do kraja sve dobivene lijekove. Jesi li se susreo s takvim uputama? Ako jesi, onda si vjerojatno pio antibiotike. Čemu oni služe, zašto se trebaš držati dobivenih uputa za njihovu upotrebu, zašto ih ne piješ kada imaš prehladu ili gripu i kakve superbakterije mogu nastati ako ih piješ previše? Što su zapravo bakterije i gdje se nalaze? Koje ti koriste, a koje štete i kako se protiv njih možeš boriti voćem, povrćem i nečime što ti daju pčele, a nije med? A zašto je uopće važno da znaš sve ovo? Druži se s nama i saznaj :)

Supravodljivost

Uzrast: 6. ,7. i 8. razred OŠ

Mentori: Matija Vukovinski i Matija Sombol

Vlakovi koji lebde, struje koja teče bez otpora, tekućina koja se penje po stijenkama. Ne, to nije san, to je sadašnjost, ali i budućnost. Zanima te kako je to moguće? Zanima te što je to zapravo otpor, što vodljivost, a što supravodljivost? U ovoj radionici imat ćete priliku naučiti sve to, ali i kako to da neke tvari vode struju, a neke ne i što sve utječe na njihovu vodljivost. Sami ćete provoditi brojne zanimljive pokuse. Osim toga, moći ćete sami izraditi supravodič i vidjeti kako se pojedine tvari ponašaju pri niskim temperatrama. Ma da ne duljimo, dođi u radionicu Supravodljivost i

super se provedi.

Istina ili laž: CSI

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentori: Ivana Brekalo i Lana Šarić

Svaki tjedan sjedite pred TV-om i pratite avanture filmskih CSI ekipa? Uvijek vas je zanimalo što je ono svjetleće čime na mjestu zločina otkrivaju krv, čak i nakon što su zidovi i pod pažljivo obrisani? Nikad vam nije bilo jasno kako neke vijugice na vašim prstima mogu pomoći u rješavanju zločina? Ili se možda pitate kako točno policajci znaju je li netko pijan uzrokovao nesreću? Odgovore na ova, i mnoga slična pitanja, možete naći u našoj radionici. Podučit ćemo vas osnovnim tajnama forenzike, a do kraja radionice ćete i sami uskočiti u ulogu forenzičara i pomoći nam u rješavanju zločina.

Tjedan dana u životu oceanografa

Uzrast: Srednja škola

Mentori: Damjan Jelić i Jadranka Šepić

Sredina je olujne noći. Budi te zvonjava telefona. U Kaštelanskom zaljevu nasukao se brod sa 300 tona nafte. Nafta se počela izlijevati i Kaštelanskom zaljevu prijeti ekološka katastrofa. Ti si oceanograf i na brzinu trebaš procijeniti u kojem smjeru će se nafta širiti i gdje ju je najbolje zaustavljati. Hoće li ostati u zaljevu ili će je morske struje odnijeti na otvoreno more? Na brzinu posežes za davno izmjerenim podacima (srećom u Kaštelanskom zaljevu već dugo vršiš oceanografska mjerenja!), proučavaš vremenske prilike koje uvelike utječu na strujanja u moru, i napokon izrađuješ numeričku prognozu strujanja u zaljevu. Dobro je, tvoj model predviđa da će većina nafte ostati u zaljevu i da je Jadran siguran. Ali što ako okrene na buru?

Ekipa za očevid: Školjkaši

Uzrast: Srednja škola

Mentori: Mija Marinković

Voliš more i boravak u prirodi, a uz to si znatiželjan i istraživačkog duha? Onda si na pravom mjestu da sve to spojiš u jedno u našem sedmodnevnom druženju. Krećemo u avanturu zvanu "Ekipa za očevid". Misliš da dovoljno znaš o negativnom utjecaju čovjeka na okoliš? Mi ćemo ti pokazati kako je tvoje sadašnje saznanje o tom problemu samo mala kap u velikom moru informacija. Kakve veze imaju školjkaši u cijeloj toj priči? Postani forenzičar bar na par dana i budi dio našeg tima ekipe za očevid-školjkaši...izlazimo na mjesto zločina (plaža), prikupljamo dokazni materijal (školjkaši-dagnje), analiziramo dokazni materijal i rješavamo slučaj te pronalazimo glavnog krivca (čovjek)...čini ti se zanimljivim? Pridruži nam se i uživaj u našem ljetno-edukativnom druženju...

d/dt(organizam)

Uzrast: Srednja škola

Mentori: Ivana Piližota i Lenka Vukšić

Bila jednom jedna stanica. Pa se podijelila. I još jednom. I još mnogo puta. Pa su neke stanice prešle u stanje mirovanja, a neke umrle. Razvile su se populacije, organizirali se hranidbeni lanci. No, došlo je do borbe za hranu, za opstanak. Došlo je, nažalost, i do bolesti i zaraza, ali i do lijekova. I tako nekako, eto nas tu gdje jesmo; zavaljeni ispred kompjutera.

Poznata priča?A koliko ti je poznato da se to da matematički opisati?Ne boli te glava od jednadžbi? Želiš još? Zabavnije i kompliciranije?

Matematika i biologija u tandemu. Usred ljeta. Vruće i neodoljivo, mazohistički apstraktno, a tako logično i realno. Zaroni u svijet brzina i vremena. Rashladi se diferencijalnim jednadžbama. Odmori uz nove spoznaje.

Čekamo te :)

Frankenstein – it's alive!

Uzrast: Srednja škola

Mentori: Silvija Kolarić i Vinko Prelac

Prvo ćemo pripremiti i isprobati sve dijelove koji čine jedan operacijski sustav. Osnova će nam biti Ubuntu, a na njega ćemo dodati raznoga softvera i vlastitih datoteka (poput mp3, playlista, videa, fotografija i sl.) i naravno – igrica. Da naš Frankie ne bi ružan hodao po svijetu, malo ćemo ga ušminkati i naučiti nekoliko trikova. Nakon toga, naučit ćemo kako ga zapakirati na usb stick i uskliknuti – it's a live USB!

Da se malo odmaknemo od pjesničkih opisa, na ovoj radionici možete naučiti kako operativni sustav prilagoditi sebi i opremiti ga programima po vlastitom ukusu. Svaki sudionik dobit će na poklon vlastiti bootabilni DVD koji je izradio tijekom radionice. Sav sadržaj DVD-a kasnije možete legalno kopirati na drugi dvd ili USB i pokloniti prijateljima, rođacima ili slučajnim prolaznicima.