Tajanstveni život stanice

(upečatljiva slika s radionice - ovaj tekst maknite)

Osnovne informacije:

Trajanje: 7 dana

Broj djece:

Prikladno za dobnu skupinu: 5. i 6. razred OŠ

Održano (kada i gdje): Preko 15. - 21. srpnja

Cilj radionice:

Cilj radionice je polaznike upoznati sa građom stanice i osnovnim procesima koji se odvijaju u njoj, sa naglaskom na prijenos genetske informacije i funkciju proteina. Kroz nekoliko eksperimenata upoznali bi se sa osnovnom građom stanice i funkcijama pojedinih organela. U sklopu toga, upoznali bi se sa osnovama prijenosa genetske informacije u funkcionalne oblike, proteine. Generalni cilj je povezati genetsko nasljeđe roditelja sa konkretnim funkcijama u našem životu. Polaznici bi kroz eksperimente stekli nešto praktičnih vještina, a u ovisnosti o dobi i dostupnosti računala i interneta, upoznali bi se i sa nekim osnovnim bioinformatičkim alatima.

Mentori:

Lucija Klarić i Sonja Valentić

Kratki opis radionice:

Jeste li se ikada zapitali jesu li geni zaista kameni i zašto imate mamine oči i djedove klempave uši? Zanima te što je to što nas čini međusobno različitima, a neophodno je za funkcioniranje bakterija, biljaka, životinja i cijeloga živoga svijeta? Želiš kako jedna sitna promjena u DNA može utjecati na tvoje zdravlje i život?

U pomoć pri odgovaranju na ova pitanja uskočit će nam mikroskop, kuhinjski sokovnik i računalo. Zainteresirani? Pridružite nam se i otkrijte misteriju stanice.

Sudionici radionice:

popis sudionika radionice.

Izvori informacija:

linkovi etc.

Okvirni plan rada:

detaljniji opis

Materijali:

što sve treba