Arhiva događanja‎ > ‎2012‎ > ‎

Pobijediti ili izgubiti, pitanje je sada?


Mentori:
Kristina Pisk i Andrea Rumenjak

Kratki opis radionice:

Volite pobjeđivati? Uvijek znate koji vam je sljedeći potez? Želite nadmudriti protivnika ili možda predvidjeti njegove poteze? Odgovore na ova i još mnoga druga pitanja dati će vam ova radionica!
    Sjećate se kada ste kao djeca svakodnevno igrali igre „par-nepar“ ili „kamen-škare-papir“, a niste ni bili svjesni da zapravo tražite najbolju strategiju koja vodi pobjedi. Možda niste bili ni razmišljali da igrajući na treću sreću, već kod drugog pokazivanja prstiju ste mogli predvidjeti protivnikov sljedeći potez te ga nadmudriti. Dođite na radionicu i saznajte kako pojesti čokoladu bez da se otrujete, kako pobijediti suprotni spol, izbjeći zatvorsku kaznu te na kraju kako postati političar.
    Koji je, u ovom trenutku, vaš najbolji potez koji će vam donijeti najveću korist? Ne znate? Evo vam odgovora: prijavite se na radionicu i vidimo se!

Sudionici radionice:
Dora Šegvić
Josipa Jolić
Nikša Čulić
Tristan Vujović

Osnovne informacije:

Trajanje: 7 dana

Broj djece: 4

Prikladno za dobnu skupinu:  7. i 8. razred OŠ

Održano (kada i gdje): Split 23. - 29. srpnja

Cilj radionice:

Kad igramo neku igru, ključna je činjenica da odluke pojedinih igrača utječu na ostale igrače. Iako je to na izgled jednostavna pretpostavka, ona povlači mnoga pitanja koja igrači pokušavaju odgovoriti tijekom igre, odnosno tražeći strategije. Igrači si postavljaju pitanja o tome koje pretpostavke o protivničkim potezima imaju ostali igrači, kako će koji protivnik igrati, te koje su posljedice nekog poteza. Neki primjeri međuovisnosti u stvarnom životu su aukcije, izbori, sukobi životinja, bankroti kompanije, priprema nastave i ulaganja u istraživanja i razvoj. Cilj radionice nam je odrediti ponašanje sudionika koje je za njih najpovoljnije, pod pretpostavkom da su sudionici racionalni. Konflikt je reguliran strogo definiranim pravilima kao u društvenim igrama poput pokera, „Monopolija“ ,''Čovječe ne ljuti se'' i sličnim. Teorija igara proučava grupe, interakciju, strategiju i razum. Primjenu je našla u ekonomiji, evolucijskoj biologiji, diplomatskim odnosima, političkim naukama, vojnoj strategiji, sportu, operacijskim istraživanjima, sociologiji, psihologiji, logici, filozofiji, računarstvu i mnogim drugima.

Comments