Rat! Tijelo protiv patogena

Osnovne informacije:

Trajanje: 7 dana

Broj djece: 6

Prikladno za dobnu skupinu: 3. i 4. razred OŠ

Održano (kada i gdje): Split 23. - 29.srpnja

Cilj radionice:

Cilj naše radionice je upoznati načine obrane tijela od virusa, bakterija i ostalih patogena koji nam štete!

Mentori:

Petra Jagušt i Mateja Bačić

Kratki opis radionice:

Znaš onaj osjećaj kada si bolestan i ležiš u krevetu bespomoćan i s temperaturom? Kad te svi tjeraju da piješ čaj s limunom i medom a tebi nije ni do čega? Kada je sve što želiš otrčati vani i igrati se ali čim ustaneš koljena ti se tresu i tijelo ti gori? Ne brini! Ništa strašno! To se samo tvoje tijelo bori protiv neprijtelja koji ga je napao! Kako izgledaju linije obrane od neprijatelja u našem tijelu? Tko s kim surađuje i kada se tko javlja? Saznaj sve o opakin stanicama ubojicama, debelim i proždrljivim makrofagima te hrabrim vojnicima limfocitima. Otkrij zašto dobivamo temperaturu, zašto moramo piti puno čaja te kako pomoći tijelu u borbi kada antibiotici ne pomažu!

Sudionici radionice:

Mislav Radunić

David Milić

Toma Antonio Marijanovic

Luka Bulić Bračul

Tomislav Novaković

Aladin Ahmed Ali

Izvori informacija:

linkovi etc.

Okvirni plan rada:

1.Dan:

Upoznavanje sa djecom, kroz razgovor sa grupom provjeravamo njihovo znanje o zarazama, upalama, antibioticima, bakterijama, virusima, higijeni i ostalim pojmovima vezanima uz temu. Razrađujemo kako do zaraze patogenom uopće dolazi, na koje se sve načine to može desiti itd. Izrađujemo modele jedne bakterije i jednog virusa koji će nam kasnije poslužiti u prezentaciji.

2.Dan:

Radimo eksperiment nasađivanja bakterija na podloge,uzorke uzimamo sa cipele, mobitela, stola, kvake.... Počinjemo obradu teme krvi i ostalih organa i mjesta u tijelu na kojima se zbiva obrana. Na kartonskom modelu tijela klinci, uz pomoć mentora, lokaliziraju gdje se što nalazi, promatraju mikroskopske preparate krvi itd.

3.Dan:

Obrađujemo stanice u tijelu zadužene za obranu organizma. Izrađujemo modele stanica ubojica, proždrljivih makrofaga, limfocita. Izrađujemo modele svake od ovih stanica za završnu prezentaciju. Prezentacija kako rade stanice ubojice pomoću balona i ''pištolja''.

4.Dan:

Kako tijelo reagira na ogrebotine i opekline, a kako na tumore. Obrađujemo zgrušavanje krvi na ranama i upale.

5.Dan:

Analiziramo bakterije koje su nam narasle otkako smo ih nasadili 2.dan. Razgovaramo o higijeni te važnosti zdrave prehrane. Prezentiramo poželjnu prehranu, način higijene. Obrađujemo i 'dobre' i 'loše' bakterije, zašto sapuni mogu biti štetni itd.

6.Dan:

Ponavljamo cijelokupnu temu uz pomoć modela koje smo tjekom iste izrađivali te uvježbavamo igrokaz u kojem djeca glume patogene i pojedine stanice u tijelu, njihov napad i obrana.

7.Dan:

Prezentacija.

Materijali:

što sve treba