Arhiva događanja‎ > ‎2010‎ > ‎

Od glave do pete


Mentori:

Mirela Pavić
Monika Štetić
Sandra Kolundžija

Kratki opis radionice:

Daleko, daleko u svemiru postoji jedan mali planet na kojem žive čudna bića. Oni su po prirodi jako znatiželjni, pa su poslali svog znanstvenika, doktora Paulusa Molekulića, na planet Zemlju. Njemu su odmah u njegovo jedno oko upali neobični stvorovi koji se jedini na svom planetu kreću na dvije noge i jedni druge zovu ljudi. Zato ih je odlučio temeljito istražiti, izvana i iznutra. Zašto imaju mišić koji cijelo vrijeme poskakuje? Zašto im smrde noge? Čemu im služe kosti? Kako znaju što je pokvareno, a što jestivo? Jako je zbunjen, jer na njihovom planetu je sve drukčije. Neka istraživanja je već obavio sam (i jedva se izvukao iz paklenog želudca gdje ga je napala zločesta kloridna kiselina), a za ostale treba znanstvene suradnike, pa mi ovim putem pozivamo dobrovoljce da se jave.

Sudionici radionice:

Lucija Gotovac
Lucijan Korotaj
Lucas Marin Tomas
Martin Fuchs
Matko Nikolić
Nina Junaković

Osnovne informacije:

Trajanje: 5+2 dana

Broj djece: 6

Prikladno za dobnu skupinu:  8-10 godina

Održano (kada i gdje):  MedILS, 22.-28.7.2010.

Cilj radionice:

Zamislile smo ovu radionicu kao istraživanje ljudskog tijela. Dane smo podijelile po sustavima,a pokuse smo pokušale posložiti nekim logičnim slijedom. Kako bi olakšale shvaćanje nekih novih pojmova i povezivanje pokusa u cjelinu tijelom ćemo putovati sa doktorom Molekulićem koji će ovisno o temi dana prolaziti kroz odgovarajući sustav (npr. pri obradi dišnog sustava, doktor će ući sa zrakom (kisikom) u pluća, preći u krv, putovat do srca i po krvnim žilama, te će nakon putovanja izaći iz krvi opet u pluća te izaći van sa zrakom). Ako radionica bude djeci preteška za pratiti, neki dijelovi se mogu izostaviti ili pojednostaviti, a u suprotnom slučaju vrlo lako ćemo nadograditi pokuse.

Dodatno

Ovdje možete naći originalnu pripremu, detalji koji se nalaze u tekstu ispod se odnose na to kako se radionica odvijala, pa možete usporediti te dvije stvari ;-)
Comments