Arhiva događanja‎ > ‎2012‎ > ‎

Kiselo i bljutavo daju slano


Mentori:
Kristian Nakić i Antonio Prlj

Kratki opis radionice:

Obuci bijelu kutu, i kao mladi inženjer kemije otkrij s nama neke od tajni funkcioniranja svijeta oko nas! Saznaj ponešto više o atomima, molekulama, kemijskim reakcijama među njima, i tehnički važnim spojevima: kiselinama, lužinama i solima! Zajedno ćemo u laboratoriju pripravljati i sintetizirati ove supstancije onako kako se prave u tvornici, proučavati i ispitivati im svojstva, te vidjeti kako su one jedne od krivaca za to što smo odjeveni, što možemo obojati našu sobu baš u boju u koju poželimo, što možemo lansirati raketu, produljiti rok trajanja hrane, fotografirati, upaliti farove po mraku, zidati kuću, imati zrcalo za namjestiti frizuru ili sapun za oprati ruke... Uz znanje i rad, na ovoj ljetnoj školi sigurno ti neće nedostajati zabave i igre!

Sudionici radionice:
Marina Milanović Litre
Roko Udovč
Toni Konsa
Valentina Juraga
Vinka Kovačev

Osnovne informacije:

Trajanje: 7 dana

Broj djece: 5

Prikladno za dobnu skupinu: Srednja škola

Održano (kada i gdje):  Split, 23.-29. srpnja

Cilj radionice:

Ova sedmodnevna radionica ima kao svoj temeljni cilj razmotriti sudionicima svijet oko  nas iz drugačijeg kuta: dočarati im materiju koja sačinjava našu svakidašnjicu, od naše okoline do nas samih, kroz kiseline, lužine i soli na uzbudljiv i zabavan način. PowerPoint prezentacijama, efektnim pokusima, i samostalnim istraživanjem sudionici na kraju radionice imali bi drugačiju sliku o svojoj svakidašnjici, primarno zato što bi dobili na uvid mnogo odgovora na pitanja: «Kako i zašto?» Koncept radionice jest objasniti navedeno počevši od subatomske razine, preko molekula, intramolekularnih  veza, kemijskih reakcija, kemijske analize pa sve do kemije u industriji u vidu kiselina, lužina i soli. Preko potonje je, naime, cilj upoznati i pokazati sudionicima određene važne tehnološke procese i supstance, na laboratorijskoj skali, koji su važni za dobivanje proizvoda i predmeta koje svi dobivamo na gotovo. Isti se najčešće shvaćaju zdravo za gotovo, što je cilj izmijeniti. Polja koja su navedena kao program radionice vrlo su opsežna (na temelju njih postoji mnogo cijelih sveučilišnih studija, dakako), te je gradivo-program istih oprezno i selekivno sastavljen i pojednostavljen na razumnu razinu.

Kroz radionice cilj je, uz prije svega stjeći znanje, razvijati i poticati kod sudionika što više ispravnog razmišljanja, zaključivanja, samostalnosti u radu, ali i timskog rada kao i uvježbati praktični laboratorijski rad. Važno je pokazati im ljepote i tajne znanosti koje na nastavi kemije uglavnom nisu mogli doživjeti punim plućima.

Comments