Arhiva događanja‎ > ‎2012‎ > ‎

Čarobni svijet kristala-mala škola mineralogije

 
(upečatljiva slika s radionice - ovaj tekst maknite)

Mentori:
Nikolina Bošnjak

Kratki opis radionice:

Pridruži nam se na radionici i istražuj kristale. Pripremili smo puno zabave, igre i učenja o kristalima. Moći ćeš ih osobno upoznati uzeti u ruku (pažljivo!) proučavati. Upoznat ćeš mnoge vrste kristala i saznati o njihovom korištenju i svojstvima važnim čovjeku. Možeš ih pogledati pod povećalom, uživati u njihovim bojama, sjaju, istražiti njihova svojstva...

Sudionici radionice:

Luka Blagaić
Lucija Boban
Dominik Vice Škarpa
Roko Jaman
Vanja Zaninović

Osnovne informacije:

Trajanje: 7 dana

Broj djece: 5

Prikladno za dobnu skupinu: 3. i 4. razred OŠ

Održano (kada i gdje):  Split 23. - 29. srpnja

Cilj radionice:

Upoznati djecu sa osnovnim pojmovima u mineralogiji, sa važnim vrstama kristala, njihovim svojstvima, načinom postanka, primjenom u znanosti i tehnologiji, kako ih i gdje pronači u prirodi izvaditi iz stijene, koji alat koristimo pri terenskom radu...Naučiti ćemo voditi istraživački dnevnik (vrlo važno za rad svakog ozbiljnog istraživača), a raditi ćemo i eksperimente.
Odvesti djecu i potaknuti u njima  svijet mašte, koristeći priče iz popularne kulture u kojima se javljaju kristali (Harry Potter, Gospodar prstenova, Alladin...)
Približiti im način na koji se istražuju i prikupljaju kristali, te im približiti osnovne načine raspoznavanja.
Obuhvaćeno temom: Objasniti pojam mineralogije. Što je kristal, a što je mineral? Što je stijena? Kako izgledaju kristali? Izrada modela kristala od kolaža / kartona (do kraja radionice, da dobiju diplomu mineralog junior).
Upoznati djecu sa pojedinim vrstama važnih kristala. Objasniti razliku između minerala kristala i stijene. Gdje možemo pronaći kristale? (Mineraloška karta, igra skrivenog blaga!) Objasniti postupak kristalizacije iz vodenih otopina. (+ pokus)
Važni minerali; kamena sol/ halit, kvarc i njegovi varijeteti, magnetiti, zlato, pirit i halkopirit, dolomit i kalcit, najvažnija fizikalna svojstva minerala, (boja, tvrdoća, ocrt, sjaj, kalavost...) Osnove terenskih istraživanja, pokazati alate za terenski rad – čekić, lupu, rukavice, kako se označavaju i spremaju uzorci.

Comments