Split

Opće informacije

Vrijeme održavanja:
23.-29. srpnja 2012.
Mjesto održavanja:
Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS)
Meštrovićevo šetalište bb

Kotizacija

Kotizacija za sudionike je 300kn

Novcem od kotizacija pokrivamo dio troškova radionice, poput materijala i ručka, većina sredstava za radionice dolazi od donacija.

Napomena: moguće je da će kotizacija biti nešto veća od trenutačno najavljene. Organizatori LjTZ-a se trude nabaviti sva potrebna sredstva iz drugih izvora, no ove godine je to otežano te je moguće da će i kotizacija zato biti nešto veća.

Prijava

Pogledajte upute ovdje

Dobro je znati

Raditi će se 12 radionica, a kako po radionici primamo 5 sudionika to znači da ukupno primamo 60 sudionika. Očekujemo da će kao i prošlih godina broj prijava biti velik - za osnovnoškolske radionice se obično prijavljuje više djece od toga koliko imamo mjesta tako da je vrlo vjerojatno da ćemo morati raditi puni proces selekcije, tj. da ćemo na bazi motivacijskog pisma i intervjua sa potencijalnim sudionicima odlučiti tko može sudjelovati. Potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije tjedan dana nakon završetka prijava. Radionice svaki dan traju od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionca. Svaki dan je osiguran ručak za sudionike.

Napomena: s obzirom na trenutačnu tešku financijsku situaciju u zemlji i LjTZ je isto tako kratak sa sredstvima. U slučaju da organizacija LjTZ-a ne osigura sva potrebna sredstva moguće je da će neke od dolje navedenih radionica biti odgođene, o čemu ćete biti na vrijeme obaviješteni. Cijeli LjTZ će se desiti, ali u tom slučaju sa smanjenim brojem radionica i manjim brojem sudionika.

Opisi radionica

Laboratorij čuda

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ
Mentorice: Ilijana Dominović, Linda Perutović i Marija Šiško Kuliš
    Naš mali Laboratorij je čudesni brod, u njemu se otkrivaju i stvaraju prava pravcata čuda: atomi se zaljubljuju i odljubljuju, ježevi se ježe, stvaraju se divni valovi, baloni su nestrpljivi, Duh iz boce ispunjava želje, grade se Splitanici i sviraju splitske orgulje, eruptiraju vulkani i puše tornado...Jeli to moguće? Gdje se to događa ? A kako se sve to zbiva? Odgovor na ova i još puno drugih pitanja čeka na vas, a nestrpljivo vas čekaju i tri kapetanice i još svašta nešto....

Čarobni svijet kristala-mala škola mineralogije

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ
Mentorica: Nikolina Bošnjak
    Pridruži nam se na radionici i istražuj kristale. Pripremili smo puno zabave, igre i učenja o kristalima. Moći ćeš ih osobno upoznati uzeti u ruku (pažljivo!) proučavati. Upoznat ćeš mnoge vrste kristala i saznati o njihovom korištenju i svojstvima važnim čovjeku. Možeš ih pogledati pod povećalom, uživati u njihovim bojama, sjaju, istražiti njihova svojstva...

Rat! Tijelo protiv patogena

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ
Mentorice: Petra Jagušt i Mateja Bačić
Znaš onaj osjećaj kada si bolestan i ležiš u krevetu bespomoćan i s temperaturom? Kad te svi tjeraju da piješ čaj s limunom i medom a tebi nije ni do čega? Kada je sve što želiš otrčati vani i igrati se ali čim ustaneš koljena ti se tresu i tijelo ti gori? Ne brini! Ništa strašno! To se samo tvoje tijelo bori protiv neprijtelja koji ga je napao! Kako izgledaju linije obrane od neprijatelja u našem tijelu? Tko s kim surađuje i kada se tko javlja? Saznaj sve o opakin stanicama ubojicama, debelim i proždrljivim makrofagima te hrabrim vojnicima limfocitima. Otkrij zašto dobivamo temperaturu, zašto moramo piti puno čaja te kako pomoći tijelu u borbi kada antibiotici ne pomažu!

Evolucija, života revolucija

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ
Mentori: Fran Kostanjšek i Lada Jovović
    ''Ništa, ama baš ništa u biologiji nema smisla ako nije prikazano u svijetlu evolucije'', rekao je nekada davno veliki znanstvenik Theodosius Dobzhansky. Nisi čuo za njega? Nema veze jer sigurni smo da si se barem jedanput u životu zapitao kada je i kako točno nastao živi svijet koji te okružuje. Jesi li znao da se on još uvijek mijenja jer se iz dana u dan otkrivaju nove vrste biljaka i životinja, dok neke druge pak izumiru poput slavnih dinosaura ili mamuta iz dobro nam znanog cvrtića Ledeno doba. Kako je uopće nastala sva ta plejada likova iz svijeta biologije i zašto su baš takvi kakvi jesu? Ovo su tek neka od pitanja na koje vam najbolje može odgovoriti naša radionica.

Ljetna škola za glodavce

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ
Mentorice: Lucia Nanić i Maja Perić
    Tko skače na stolicu čim vidi miša? Tko vrišti od straha kad ugleda to malo pahuljasto stvorenje? Koga oblije hladan znoj na samu pomisao na miša? Družite se s nama i upoznajte miševe u potpuno novom svjetlu! Saznajte sve o njihovom životu i ponašanju. Naučite razlikovati miša od mišice, prebrojite koliko miš ima prstića, promatrajte kako se ponaša u različitim uvjetima. Izaberite svog miša i pratite njegovo ponašanje za vrijeme trajanja radionice ne biste li saznali čiji miš je vođa naše male mišje obitelji.

Proždrljivke - okusi znanost

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ
Mentorice: Sandra Kolundžija i Tanja Mihinjač
    Tanja voli jesti tofu, a Sandra mango. Njih dvije vole i svoj posao – biti znanstvenik. Zato su ove godine spojile svoje dvije ljubavi i za vas osmislile znanstvenu radionicu,a o čemu drugome nego o hrani? Prvi dan je najslađi – saznat ćemo gdje se skriva najviše šećera i jesu li svi šećeri slatki. Drugog dana tražit ćemo vitaminsku „bombu“! Je li to brokula, naranča ili mango, tko bi ga znao... (ne brinite, nećete morati jesti brokulu!)
    Imat ćemo i „željezni dan“ kada ćemo istraživati jedemo li katkad čavle za doručak, a da ni ne znamo. Osim toga, naučit ćemo i zašto kokice pucaju (mmm, to već zvuči bolje od brokule, jel'da? ) i postoji li način da ostane čim manje nepuknutih kokica u tavi? Što je najbolje popiti ako si slučajno gricnuo ljuuuutu papričicu? Kako napraviti voćni jogurt ili tofu (i što je taj tofu uopće?). Ako i ti voliš istraživati i jesti, prijavi se i istražuj zajedno s njima.

Zašto pingvini gube led pod nogama?

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ
Mentorice: Ivana Radonić i Meri Bilan
    Stoje dva pingvina na Antartici i pjevaju:
"Dugo smo se gegali na ledu
A sljedećeg dana u svitanje zore
Kraj nas ljuljalo se samo tamno plavo more

Ti nisi tu, ti nisi tu
Ti si na nekom drugom mjestu"
    Želite znati gdje je nestao led, zašto svi u zadnje vrijeme bruje o klimatskim promjenama, kako one utječu na život na "plavom planetu", ... Sve odgovore na pitanja o oceanu, klimatskim promjenama, što se to događa sa životom će te saznati kroz 7 dana Ljetne tvornice znanosti kroz pokuse, razgovore, terenski rad i filmove. Dođite i naučite kako Vi možete spasiti planet!

Pobijediti ili izgubiti, pitanje je sada?

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ
Mentorice: Kristina Pisk i Andrea Rumenjak
    Volite pobjeđivati? Uvijek znate koji vam je sljedeći potez? Želite nadmudriti protivnika ili možda predvidjeti njegove poteze? Odgovore na ova i još mnoga druga pitanja dati će vam ova radionica!
    Sjećate se kada ste kao djeca svakodnevno igrali igre „par-nepar“ ili „kamen-škare-papir“, a niste ni bili svjesni da zapravo tražite najbolju strategiju koja vodi pobjedi. Možda niste bili ni razmišljali da igrajući na treću sreću, već kod drugog pokazivanja prstiju ste mogli predvidjeti protivnikov sljedeći potez te ga nadmudriti. Dođite na radionicu i saznajte kako pojesti čokoladu bez da se otrujete, kako pobijediti suprotni spol, izbjeći zatvorsku kaznu te na kraju kako postati političar.
    Koji je, u ovom trenutku, vaš najbolji potez koji će vam donijeti najveću korist? Ne znate? Evo vam odgovora: prijavite se na radionicu i vidimo se!

Fizika prirodnih katastrofa

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ
Mentori: Stjepan Harapin, Ana Bacelj i Andrea Gruić
Zanima li te kako nastaje tornado? Zašto su lavine opasne? Kakve posljedice donose potresi? Kakve nam sve opasnosti prijete iz prirode? Danas sve više u novinama i na televiziji čuješ o erupcijama vulkana, velikim valovima tsunamijima i potresima. Tema brojnih filmova je opasnost koja nam prijeti iz svemira - veliki asteroid koji dolazi ususret Zemlji i prijeti nam uništenjem. Jesi li se ikada pitao kako bi reagirao da se nađeš u takvoj situaciji, što bi učinio? Kroz brojne pokuse u ovoj radionici upoznat ćeš se sa strašnim svijetom vulkana, potresa, asteroida i svih ostalih katastrofa koje prijete čovječanstvu te dobiti priliku takve prirodne katastrofe napraviti vlastitim rukama!

Uči li Chuck Norris o fizici ili fizika o Chuck Norrisu?

Uzrast: Srednja škola
Mentori: Mislav Šonjić i Marin Vojković
    Svi smo gledali filmove Chucka Norrisa, Bruce Lee-a, Stevena Segala, i ostali zapanjeni njihovim poznavanjem borilačkih vještina, te htjeli biti kao oni. No za to su potrebne godine truda i svakodnevne vježbe. Mislite li da možete naučiti koji od njihovih trikova u samo tjedan dana? Što je važnije, snaga, veličina ili brzina? Ili ratnički duh?
    Na ovoj radionici ćemo uz pomoć znanstvenih metoda i pokusa potražiti odgovore na ta i mnoga druga pitanja.

Kiselo i bljutavo daju slano

Uzrast: Srednja škola
Mentori: Kristian Nakić i Antonio Prlj
    Obuci bijelu kutu, i kao mladi inženjer kemije otkrij s nama neke od tajni funkcioniranja svijeta oko nas! Saznaj ponešto više o atomima, molekulama, kemijskim reakcijama među njima, i tehnički važnim spojevima: kiselinama, lužinama i solima! Zajedno ćemo u laboratoriju pripravljati i sintetizirati ove supstancije onako kako se prave u tvornici, proučavati i ispitivati im svojstva, te vidjeti kako su one jedne od krivaca za to što smo odjeveni, što možemo obojati našu sobu baš u boju u koju poželimo, što možemo lansirati raketu, produljiti rok trajanja hrane, fotografirati, upaliti farove po mraku, zidati kuću, imati zrcalo za namjestiti frizuru ili sapun za oprati ruke... Uz znanje i rad, na ovoj ljetnoj školi sigurno ti neće nedostajati zabave i igre!

Zašto krv nije voda?

Uzrast: Srednja škola
Mentorice: Anera Lazić i Lucija Kovačević
    Želite li se tjedan dana naći u ulozi doktora i tumačiti nalaze poput kompletne krvne slike i EKG-a? Zanima li vas možda koja ste krvna grupa? Želite li znati svojoj baki izmjeriti krvni tlak? Sve to i još mnogo više možete saznati ako se priključite našoj radionici "Zašto krv nije voda?".
Comments