Radionice 2009

Ljetna tvornica znanosti / Summer Science Factory

26. srpnja – 1. kolovoza 2009. / July 26th – August 1st 2009

Ljetna tvornica znanosti je znanstveno-edukacijski projekt namijenjen djecu i mlade, koji imaju želju kreativno provesti ljetne praznike proučavajući znanost kroz interakciju s drugom djecom i mladim znanstvenicima. Ove godine se po prvi put održavaju i radionice za srednjoškolce, tako da se osim osnovnoškolske djece u dobi od 10-15 godina mogu prijaviti i svi zainteresirani srednjoškolci. Ovakav tip radionice, prvi put je održan 2007. godine u Splitu u Mediteranskom institutu za istraživanje života, MedILS. Obuhvaćao je tridesetero djece osnovno-školskog uzrasta, čije nas je iznimno zadovoljstvo, motiviranost i sreća potaknulo da ovaj projekt organiziramo i nadalje.

Programi radionica Ljetne tvornice znanosti temelje se na dovođenje mladih u izravni kontakt sa znanstvenim problemom, te ga potiču, da u suradnji s grupom svojih vršnjaka i uz pomoć mentora stvori kreativno i originalno rješenje. Cilj nam je motiviranoj djeci dati mogućnost da kroz proces otkrivanja svijeta oko sebe postanu svjesni svojih intelektualnih sposobnosti.

Sudionici će biti podijeljeni u grupe po četvoro, te će pred njih biti postavljen određen problem, na koji bi oni zajedničkim snagama, u tjedan dana trebali pronaći rješenje. Svaka radionica će se zasnivati na određenom znanstvenom području, a vodit će je dva mentora. Područja koja će se pokriti radionicama uključuju područja ekologije, molekularne biologije, kemije, fizike, meteorologije i matematike. Detaljne opise pojedinih radionica možete vidjeti u desnom stupcu.

Radionice će se održavati svaki dan od 9 do 16 sati uz kratke odmore i jednosatnu pauzu za ručak. Posljednji dan radionce, održat će se prezentacija postignutih rezultata pred roditeljima sudionika, mentorima i znanstvenicima MedILS-a.

Kriteriji:

Za osnovnoškolske radionice prijaviti se mogu djeca starosti od 10 do 15 godina (od završenog 3. do 8. razreda osnovne škole), dok se za srednjoškolske radionice može prijaviti bilo koji srednjoškolac neovisno o razredu koji pohađa. Tražimo visoko motivirane sudionike koji su spremni tjedan dana provesti učeći, kroz zabavu i intenzivan rad, o svijetu koji ih okružuje. Od prijavnika se očekuje sposobnost rada u grupi, te aktivno sudjelovanje u rješavanju problema, raspravi i interakciji sa svojim vršnjacima.

Očekujemo da dijete ima osiguran smještaj u Splitu za vrijeme održavanja radionica, te da ga svaki dan dovede i odvede odgovorna osoba (starija od 18 godina).

Sudionici prošle radionice imaju potpunu slobodu prijaviti se ponovno!

Naknada za sudjelovanje:

Pristupnina iznosi 400 kn (uključuje 1 obrok/danu radionice)

Formular za prijavu:

Prijava za osnovnu školu

Prijava za srednju školu

Dokumenti za prijavu uključuju ispunjenu prijavnicu i motivacijsko pismo. Molimo vas da navedenu dokumentaciju pošaljete na e-mail: ssf@medils.hr

Po potrebi vršio bi se osobni intervju sa prijavnikom i/ili njegovim nastavnikom, o čemu ćete biti obaviješteni.

Rok prijave: 15. lipanj 2009.

Mentori:

Sandra Kolundžija, apsolventica PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Mirela Pavić

Marina Hren, studentica 1. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Martina Curl, studentica 1. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Ivana Piližota, studentica 2. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer matematika

Sunčan Stilinović, student 2. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer matematika

Kristina Majsec, studentica 1. godine diplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Martina Gačar, studentica 2. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Petra Pušić, studentica 1. godine diplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Katarina Ćuk, apsolventica PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Sanja Soviček, studentica 1. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Ivana Šarić, studentica 1. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Ivana Brekalo, studentica 2. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer kemija

Lana Šarić, studentica 1. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer kemija

Damjan Jelić, student 3. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer geofizika

Maja Bubalo, studentica 3. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer geofizika

Josip Skoko, student 1. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Sandra Vitko, studentica 1. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Dijana Kreso, apsolventica PMF-a u Zagrebu, smjer matematika

Ante Ćustić, apsolvent PMF-a u Zagrebu, smjer matematika

Ana Juričić, studentica 2. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer fizika

Lada Vukušić, studentica 2. godine preddiplomskog studija PMF-a u Zagrebu, smjer fizika

Organizator:

Ivan Novosel, student 1. godine diplomskog studija PMF-a u Splitu, smjer fizika

Radionice

Ovdje možete pronaći opise radionica po uzrastima. Sve radionice traju tjedan dana i uključuju puno praktičnog rada, igre, mozganja i sličnih stvari. Na kraju se radi izlaganje svega što ste napravili, a uz to morati ćete komunicirati sa djecom na drugim radionicama kako bi ste vidjeli što oni rade.

Osnovna škola

Radionice namijenjene uzrastu od završenog 3. do završenog 5. razreda:

Mozgologija

Na ovoj radionici učit ćemo što su stanice, te kakve su to posebne stanice koje grade naš mozak. Sagradit ćemo model kojim ćemo prikazati kako živčane stanice timski prenose poruke iz okoline mozgu i kako mozak nakon toga izdaje naredbu tijelu da izvrši određenu radnju. Proučavat ćemo građu mozga i leđne moždine, te njihove funkcije. Istraživat ćemo utječe li čokolada na mozak i kako se očituje to djelovanje. Naučit ćemo što su osjetila te istražiti njihove mogućnosti: možemo li nanjušiti ili čuti baš sve? Postoje li životinje koje to rade bolje nego mi? Ispitivat ćemo može li boja hrane utjecati na naš doživljaj okusa. Pokušat ćemo naći odgovore na mnoga zanimljiva pitanja,poput: Zašto je nastao mozak? Tko ima najveći mozak? Tko je prvi imao mozak ? Zna li mozak plivati? Ima li mozak šupljine? Zašto nekim ljudima zvuk gitare ima plavu boju?

Mentori:

Sandra Kolundžija, apsolventica PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Mirela Pavić

Vodeni Svijet

Kako su uopće nastali oceani i mora, zašto je ocean plave boje? Kako nastaje morska pjena, nepogode, vrtlozi, zagađenja, kako dobivamo sol, pogledali bi možda i neke filmiće o svemu tome. Nakon toga bi smo promatrali hranidbenu mrežu i razne morske životinje (spužve, meduze, kornjače, rakovi, ribe, raže...) i saznali puno zanimljivih stvarčica o njima.

Također jedan dan odvest ćemo vas ne teren i istraživati zone(litoral, sublitoral, plimna zona..) Čak smo razmišljale da taj dan i mlao ronimo, tj. promatramo more i njegovo dno sa maskama i dihalicama naravno.

Mentori:

Marina Hren, studentica 1. godine PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Martina Curl, studentica 1. godine PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Matemagija

Cilj radionice je kroz karte i igre pogađanja brojeva pokazati kako matematika može biti magija. Ili kako je matematika zapravo magija. Sad više ni ja nisam siguran. Ali siguran sam da postoji neki način da matematika opiše točno zašto ja mogu "pogoditi" koji ti je broj ostao nakon kraćeg računanja, sa brojevima koje si si više/manje sam zadao, te zašto ja znam da si odabrao pikovu dvojku, a samo ti si vidio kartu koju si zapamtio...

Probaj saznati kako mađioničarima pomaže matematika.

Mentori:

Ivana Piližota, studentica 2. godine PMF-a u Zagrebu, smjer matematika

Sunčan Stilinović, student 2. godine PMF-a u Zagrebu, smjer matematika

Radionice namijenjene uzrastu od završenog 5. do završenog 8.razreda:

Čarobne biljne boje

U šetnji šumom, parkom ili livadom, zelena je boja ta koja će nas pratiti u stopu. Mogli bismo reći da je biljni svijet zelen, no to ne bi bila potpuna istina. Jedan pogled na buket cvijeća, košaru slatkog voća ili svježu salatu na vašem tanjuru, dokazat će vam da priroda koristi cijelu paletu boja. Uz to, različita godišnja doba koriste vlastiti kist. Zašto je biljni svijet toliko bogat bojama? Kakve to čudesne tvari uzrokuju obojenost? Cilj naše radionice je proniknuti u tajne biljnih boja i naučiti čemu služe biljkama i kako mogu koristiti čovjeku.

Mentori:

Kristina Majsec, studentica 1. godine diplomskog studija molekularne biologije

Martina Gačar, studentica 2. godine preddiplomskog studija molekularne biologije

Svijet bakterija

Upoznajte se sa bakterijama! One su svuda oko nas, a postoje dobre i zle te nas zanima kako komercijalne kemikalije za čišćenje tipa Domestos stvarno djeluju.Osim toga upoznat ćemo se sa njihovim prehrambenim navikama i vidjeti da li možemo dobiti da bakterije svijetle u mraku.

Mentori:

Petra Pušić, studentica 1. godine diplomskog studija molekularne biologije

Katarina Ćuk, apsolventica molekularne biologije

Probavni sustav

U ovoj radionici pokazat ćemo vam kako radi i od čega se sastoji naš probavni sustav, vidjeti kako ljudi probavljaju hranu i zašto je neka hrana dobra za nas, a druga ne.

Mentori:

Sanja Soviček, 1.godina PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Ivana Šarić, 1.godina PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Kemija u kuhinji

Gdje se sve skrivaju kemijske pojave u svijetu oko vas? Ako želite pronaći malo kemije u svakodnevnom životu i razriješiti neke misterije ovo je radionica za vas. Osim toga , želimo vam pokazati neke korisne trikove poput: čime gasiti kuhinjske požare, što je i kako nastaje plamen štednjaka, da se coca cola može komotno koristiti za čišćenje zagorjele pećnice, kako voće dulje očuvati svježima, kako piće dulje držati hladnim...

Mentori:

Ivana Brekalo, studentica 2. godine PMF-a u Zagrebu, smjer kemija

Lana Šarić, studentica 1. godine PMF-a u Zagrebu, smjer kemija

Radionice namijenjene uzrastu od završenog 7. do završenog 8.razreda (radi potrebe za predznanjem iz fizike):

Uvod u Meteorologiju i Oceanografiju

Obrada osnovnih pojmova kao što su: temperatura, tlak, vjetar i morske struje uzrokovane vjetrom. Izrada uređaja za mjerenje tih pojava, te na temelju dobivenih podataka izvođenje zaključaka o interakciji mora i atmosfere ispred Splita. Bavit ćemo se i osnovnim kategorijama oblaka i vrijeme koje oni najavljuju.

Mentori:

Damjan Jelić, studenti 3. godine PMF-a u Zagrebu, smjer geofizika

Maja Bubalo, studentica 3. godine PMF-a u Zagrebu, smjer geofizika

Srednja škola

Proteini kao ključ života

Cilj nam je pokazati što su, kako funkcioniraju i zašto su važni proteini, znači, objasnili bi njihovu važnost u svakodnevnom životu, ali i općenito u nastajanju života (bit će dvije, tri riječi i o kemijskoj i biološkoj evoluciji). Napravit ćemo i jednodnevni teren kako bi vam pokazali kako sve to funkcionira u prirodi (nadamo se da ćemo biti u prilici posjetiti i zvjezdarnicu na Mosoru, kako bi im malo približili evoluciju, i da se malo divimo zvijezdama).

Mentori:

Josip Skoko, student 1. godine PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Sandra Vitko, studentica 1. godine PMF-a u Zagrebu, smjer biologija

Matematika tajni

Cilj nam je upoznati učenike s nekim klasičnim kriptosustavima, dakle šifriranjem i dešifriranjem poruka, naravno kroz interaktivno učenje i igru. Namjeravamo to upotpuniti nekim zanimljivim pričicama iz povijesti kriptografije, kao i organizirati njihova međusobna nadmetanja u dešifriranju protivničkih poruka (CIA i KGB ratovi) te izradu jednostavnih naprava za šifriranje i dešifriranje od kartona i sličnih jednostavnih materijala.

Mentori:

Dijana Kreso, apsolventica PMF-a u Zagrebu, smjer matematika

Ante Ćustić, apsolvent PMF-a u Zagrebu, smjer matematika

Na istoj valnoj duljini

Zanima vas kako radi vaš radio? Cilj radionice je napraviti radio prijamnik i odašiljač. Dakle, mislimo se igrati zavojnicama, kondenzatorima i strujnim krugovima i na kraju napraviti jedan AM odašiljač i dva mala radija.

Mentori:

Ana Juričić, studentica 2. godine PMF-a u Zagrebu, smjer fizika

Lada Vukušić, studentica 2. godine PMF-a u Zagrebu, smjer fizika