Čudesni svijet kave, čaja i čokolade

Okvirni plan rada

[osnovne informacije]

Trajanje: 6 dana (+ 1 dan za izlaganje)

Broj djece: 4-6

Prikladno za dobnu skupinu: 10-15 godina

[opis radionice]

Cilj radionice:

Otkriti s djecom kemijsku pozadinu kave, čaja i čokolade. Ekstrakcija kofeina iz svakog od njih, te usporedba rezultata. Intuitivno i praktično shvaćanje pojmova gustoće, polarnosti, topljivosti i miješanja tekućina, difuzije (sve potrebno za shvaćanje principa ekstrakcije), kiselosti i bazičnosti.

Izvori informacija:

Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Caffeine

Dobar uvod u samu strukturu kofeina, njegovu uporabu, porijeklo, sadržaj...

Summer Research Program for Science Teachers - http://www.scienceteacherprogram.org/chemistry/Paul00-2.html

Opis ekstrakcije kofeina iz listića čaja, dosta detaljno, trebaju manje prilagodbe za rad s djecom

Sonora enviromental research institute - www.seriaz.org/downloads/4-caffiene.pdf

Opis ekstrakcije kofeina iz kave, također dosta detaljno, uz teorijski uvod

How to: chemistry - http://chemistry.about.com/cs/howtos/ht/buildavolcano.htm

Izrada 'vulkana' – opis neutralizacije, kiselina i baza, a jako interesantno djeci

http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=15147530

Ekstrakcija teobromina

http://www.lec.csic.es/~julyan/papers/Silica_gardens/

Silikatni vrt, dobro za objašnjavanje kiselina i baza, topljivosti... atraktivno

Izvođenje radionice:

Izvedba je podijeljena u 6 dana:

1. i 2. dan: upoznavanje s djecom, objašnjenje pojmova: molekularna struktura tvari (uzmemo predmet i prerežemo na pola, pa opet, pa opet...), kiseline i baze (primjeri iz kućanstva, limun, ocat, soda bikarbona, plus HCl i NaOH, silikatni vrtovi), neutralizacija (izrada 'vulkana'), indikatori (posebno čaj, kava, kao indikatori, ispitivanje prije spomenutih kiselina i baza), pojam polarnosti (zamislimo da se molekula sastoji od djece i voditelja, te užetima simuliramo kemijske veze; djeca se raspoređuju u različite oblike i vuku, više djece vuče samo jedno dijete... ako se mjesto gdje su užad pričvršćena (jedan od voditelja) pomakne, 'molekula' je polarna) i otapanja sličnog u sličnom (voda i sol, voda i ulje), polarnost vode (tanki mlaz vode se otklanja staklenim štapićem), gustoća i difuzija (pokus s obojenim ledom(smrznuti sok od višnje J ), led isprva pluta na vodi, a kako se otapa, boji vodu ispod sebe, za difuziju još i kuhanje voćnog čaja) Istraživanje o kavi na internetu.

3. dan: radionica o kavi. Djeca prezentiraju što su našli o povijesti i svojstvima, rasprava o utjecaju kave na živa bića. Ekstrakcija kofeina iz kave (cijela kuhana zrna, instant kava, mljevena kava, kava s dodatkom čokolade i vanilije). Istraživanje o čaju na internetu.

4.dan: radionica o čaju. Djeca prezentiraju što su našli o povijesti i svojstvima, rasprava o utjecaju čaja na živa bića. Ekstrakcija kofeina iz čaja (crni, zeleni i bijeli čaj, voćni čajevi, čaj od mente... djeca biraju iz kojeg čaja ekstrahiraju). Djeca mjere tlak i puls prije pijenja čaja i poslije pijenja čaja. Kofein ekstrahiran prošlog dana se daje zlatnim ribicama (MALENA količina), uočavaju se promjene. Istraživanje o čokoladi na internetu.

5.dan: radionica o čokoladi. Djeca prezentiraju što su našli o povijesti i svojstvima, rasprava o utjecaju čokolade na živa bića. Uvođenje teobromina kao drugog alkaloida u čokoladi. Ekstrakcija kofeina (razne vrste čokolade, opet djeca biraju), moguća ekstrakcija i teobromina prilagodbom pH (ekstrahira se u kiselom). Usporedba čokolada s različitim sadržajem kakaa, rasprava o njihovoj gorčini i povezivanje s bazičnošću. Pokazivanje da kakao maslac ima više kristalnih struktura (otapanje čokolade na suncu i zatim smrzavanje; pojavi se bijela masa na površini). Djeca za zadatak imaju potražiti recept za pravljenje čokolade.

6.dan: priprema izlaganja. Rasprava s djecom o proteklih 5 dana, ponavljanje naučenog, priprema izlaganja za roditelje. Pravljenje čokolade (i degustacija ;) )

[materijali]

Popis materijala:

- Više vrsta čajeva, kave i čokolada

a.) Uvod

b.) Ekstrakcije ( po sudioniku, ako nije drukčije navedeno)

c.) ostalo

Mentori:

Matea Vlatković, PMF-KO

Ivana Brekalo, PMF- KO

Kratki opis radionice

Sudionice radionice su kroz šest dana uronile u zanimljiv svijet kave, čaja i čokolade. Istražili smo lako vidljiva, vanjska svojstva ovih namirnica, te iz njih izvukli neke zaključke o kemijskoj strukturi i svojstvima. Raspravljali smo o učinku kave, čaja i čokolade na živa bića, te o uzroku svih tih učinaka, kofeinu. Izvukli smo kofein iz svake od namirnica, te ga priredili u obliku kristala. Uspoređivali smo različite vrste kava, čajeva i čokolade, da bismo vidjeli koje od njih imaju najviše kofeina, a koje sadrže i neke druge zanimljive tvari.

Kako bismo lakše obradili sve potrebne pojmove i postupke, izveli smo i više zabavnih eksperimenata. Tako smo, među ostalim, izgradili svoje vlastite vulkane, uzgajali šarene kristalne vrtove, te pravili ukusnu čokoladu.

Sedmoga dana su sudionice sve što su naučile prezentirale svojim roditeljima i drugim gostima, te ih počastile domaćom čokoladom i vrućim napicima.