Stratocaster - uradi sam

Osnovne informacije:

Trajanje: 7 dana

Broj djece: 5

Prikladno za dobnu skupinu: 7-8 razred OŠ

Održano (kada i gdje): samoopisno :)

Cilj radionice:

Cilj radionice je naučiti učenike osnovne principe elektro-magnetne indukcije, fizike valova, te strujnih krugova kroz praktičan projekt izrade električne gitare.

Mentori:

Marin Vojković

Jelena Luketina

Kratki opis radionice:

Naučite kako napraviti vlastitu električnu gitaru! Pritom ne mislimo samo na spajanje već kupljenih tvorničkih dijelova, već njihovu samostalnu izradu i spajanje. Naučite kako funkcioniraju pojedini dijelovi, kako nastaje zvuk, te kakve veze Tesla i Faraday imaju sa svim tim. Oblikujte svoju gitaru kao Jimi Hendrix, Slash ili izmislite svoj dizajn, uključite je u pojačalo i rokajte kao pravi bogovi gitare! :D

Sudionici radionice:

popis sudionika radionice.

Izvori informacija:

http://ocw.mit.edu/high-school/courses/guitar-building/lecture-notes/

http://artas.hr/

Martin Koch - Building Electric Guitars

Okvirni plan rada

1. DAN:

Upoznavanje s učenicima, te uvodno predavanje. Predavanje smo napravili više onako aristotelovski kroz priču s njima da vidimo koliko oni znaju, da im objasnimo što ćemo raditi, te koji znanstveni principi leže iza toga. Krenuli smo s pričom o zvuku, valovima, kako nastaje zvuk, kako ga čujemo, kako na gitari nastaje zvuk (klasičnoj), pa smo nakon toga prešli na magnetsko polje, EM indukciju, te konačno na to kako električna gitara proizvodi zvuk. Kod priče o magnetskim poljima pokazali smo im kako izgledaju silnice pomoću malo većeg magneta i željezne prašine, te pomoću ampermetra u voltmetra kako se kada se vodič giba u magnetskom polju u njemu inducira struja. Za kraj smo prošli plan što sve trebamo napraviti tijekom sljedećih par dana, te smo im za domaći zadali da si osmisle oblik tijela gitare.

2., 3. DAN:

Protekao je uglavnom u izradi drvenog dijela gitare, dakle tijela i vrata. Nijsmo im više držali predavanja u klasičnom smislu, da samo pričamo, nego smo kroz rad na dijelovima gitare pomalo im objašnjavali čemu šta služi i zašto je tog oblika i sl. Ovaj dio je išao manje-više po planu, moglo se i malo ubrzati da je bilo više alata da se može više stvari istovremeno. Zato je bitno imati bar dvije brusilice i 3-4 turpije za drvo, da svi ne moraju međusobno čekati da završe svoje dijelove.

4. DAN

Iako još nisu svi drveni dijelovi bili gotovi, većinom je to bilo kako treba, pa smo se prebacili na električni dio. Najdugotrajniji posao oko toga je bila priprema magneta i namatanje zavojnice. Za ovakve gitare kao što smo mi radili potrebno je oko 200m žice, tako da smo u dvorištu rastegli cijelom duljinom žicu, te je krenuli namatat. Da bi izbjegli da nam se zapetlja pa da je moramo kidat, išli su jedan po jedan, dakle razmotali bi 200m žice, pa je namatali, pa sljedeći i tako dalje. To traje dosta duže, ali puno je manja gnjavaža nego da se žica zapetlja, pa se mučit oko toga. Nažalost zbog kiše nismo sve uspili napravit u jednom danu, nego se razdužilo i na sljedeća dva.

5., 6. DAN:

Sve glavne stvrai su zapravo bile gotove, sada smo još dovršili zavojnice tko nije stigao, a za to vrijeme ovi koji su to napravili su dovršavali rad na tijlu gitare. 5. dan smo i zalijepili tijelo i vrat, te nam je za 6. ostalo da spojimo sve elemente na gitaru i montiramo pragove i žice.

7.DAN:

Sve je bilo gotovo, ostalo je samo još da se hvalimo obavljenim poslom :)

Materijali:

MATERIJAL ZA 1x GITARU:

magneti - neodimijski (poželjno alnico) 1x po gitari - 50kn

žice za gitaru - 1 paket po gitari - 40- 60kn

ključevi za štimanje žica - 1 komplet po gitari - 120kn (može se napraviti od vijka i leptir matice, samo traži vremena i izgleda dosta lošije)

drvo - 30x40x2,5cm za tijelo gitare & 100x5x2cm za vrat i ostalo - 50-70kn

metalni "L" kutnik - krakovi 1-2cm duljine oko 10cm - ovo sam imao svojih pa ne znam koliko košta, ali nije skupo

vide ~15x3mm - 10-ak kn/kg

bakrena žica oko 0.06-0.07mm može i malo deblja) - 200m - kupuje se na km

žice za spajat elektroniku - oko 1m, može i manje

log 10ohmski potenciometar - 7kn

ručica za potenciometar - 4kn

koaksijalni kabel za mikrofon - >3m - 30kn

2x utikač za za audio ulaz (onaj široki) - 1x= 4-5kn

utičnica za audio utikač - 5kn

pragovi za gitaru - 150kn

ALAT:

ubodna pila (s listom za drvo - obavezno 2-3 rezervna, djeca ih lome ko ludi)

bušilica (+ malo šira svrdla za drvo, 7 - 12mm)

turpija za drvo (malo jača i malo finija)

turpija za metal

brusni papir (grublji i finiji za drvo i srednji za metal)

brusilica za drvo - poželjno, ide brže s njom

roto-cut za drvo - za kanale i utore na poleđini gitare za potenciometar i žice da bolje izgleda i da manje stvari visi oko gitare, pa je manja šansa da se razbije

pila za metal (ručna)

pila za drvo (ručna)

dlijeto (svih mogućih veličina)

čekić

lemilica (sa žicom za lemljenje)

drvofix

stezaljke

olovka

metar

skalpel

kacavida (sa glavom istom kao i vide :))

voltmetar

ampermetar

NAPOMENA: Količina materijala kao i alati su napisani za jednu gitaru. Mi smo imali 5 djece i svatko je radio svoju gitaru, pa bi bilo dobro imati po više komada alata, naročito brusilicu, dlijeta, čekić, pilu, bušilicu, te pogotovo stezaljke (bar 2 komada za svaku gitaru) jer se oni najviše koriste.