Sanjaju li roboti električne ovce?

Osnovne informacije:

Trajanje: 7

Broj djece: 5 u Čakovcu, 5 u Splitu

Prikladno za dobnu skupinu:

radili smo s djecom od 11-14 godina, ali može i starije (originalno je bilo zamišljeno za srednju školu)

Održano (kada i gdje): Čakovec 15. - 21. srpnja i Split 23. - 29. srpnja

Cilj radionice:

Cilj radionice je naučiti programirati kroz izgradnju robota. Namjera je sa sudionicima napraviti nekoliko jednostavnih robota iz Lego MINDSTORMS setova pomoću kojih će se upoznati sa osnovama programiranja.

Mentori:

Ivan Novosel i Ana Prpić

Kratki opis radionice:

Što je robot? Kako radi? Kako roboti razaznaju svijet oko nas? Kako sastaviti robota za određenu namjenu? Kako naučiti robota da radi točno ono što mi želimo? U sklopu ove radionice želimo vam odogovoriti na sva ova pitanja, ali i proći kroz ista na praktični način. Probat ćemo sastaviti robote za razne namjene, a onda ih naučiti da sami izvršavaju zadatke.

Sudionici radionice:

ČK

Petar Gašparić

Petra Pospišil

Adrijan Črnčec

Borna Pintar Bečka

Gloria Kovač

ST

Pjero Jericevic

Andrija Torba

Leon Mijić

Nikola Udovč

Lana Matotek

Izvori informacija:

Projects fo NXT 2.0 - stranica sa nekoliko planovima za nekoliko jednostavnih robota, kao i programima za njihovo testiranje. Ovi roboti su praktičniji od onih opisanih u standardnom setu, s obzirom da se lakše grade (a pritom su zabavni), a naglasak ove radionice je bio na programiranju.

NXT tutorial - stranice sa sažetim uputama za korištenje NXT-G programerskog okruženja, uključujući i sve programerske blokove.

Programiranje Mindstorms robota - kraće upute na hrvatskom sa stranica Željezničke tehničke škole Zagreb - praktično ako vam treba nešto na hrvatskome, ali više detalja ćete naći na ostalim izvorima.

Brošura koja dolazi u samom setu i sustav pomoći koji unutar NXT-G sučelja su također korisni izvori informacija.

Okvirni plan rada:

Detalje o aktivnostima ove radionice možete naći na sljedećem linku, pošto se izvodila i 2010. godine

https://sites.google.com/a/tvornica-znanosti.org/ssf/arhiva/2010/sanjaju-li-roboti-elektricne-ovce

Materijali:

  1. Lego Mindstorms NXT 2.0 ( minimum je 1 set na 2-3 sudionika, no dakako što ih više imate to bolje) - nabavljivo u većim dućanima specijaliziranim za djecu i igračke, okvirna cijena u Hrvatskoj je 2500kn, ukoliko ih nabavljate u inozemstvu moguće je proći jeftinije
  2. Računalo sa instaliranim Windowsima (za pokretanje NXT-G programskog sučelja) - potrebno je imati USB priključak, a poželjan je i Bluetooth za bežično povezivanje sa robotom. NXT je moguće programirati i bez NXT-G programa (no jedino ovaj ima grafičko programiranje), u kojem slučaju možete birati niz programskih jezika te niste ovisni o operativnom sustavu.
  3. 6 x punjivih AA baterija po NXT setu (ne dolaze sa baterijama) + barem još jedan set baterija za zamjene (roboti dosta brzo troše energiju) i punjači za baterije (obično u njih stanu 4 baterije, pa vam trebaju barem 2)