Ljetna škola za glodavce

Osnovne informacije:

Trajanje: 7 dana

Broj djece: 6

Prikladno za dobnu skupinu: 5. i 6. razred OŠ

Održano (kada i gdje): Split 23. - 29. srpnja

Cilj radionice:

1. Cilj radionice je upoznavanje s mišem kao laboratorijskom životinjom. Svi eksperimenti temelje se na pretpostavljanju, promatranju i bilježenju zapaženoga, a zanimaju nas područja ponašanja kao što su dominacijska hijerarhija, traženje hrane, korištenje okoliša i slično. Namjera je ujediniti rezultate svih mjerenja za pojedinog miša i napraviti usporedbu.

2. Skinner box - operantno uvjetovanje s laboratorijskim štakorom kao životinjskim modelom. Cilj radionice je odgovoriti na pitanje mogu li organizmi koji nemaju sposobnost kompleksnog zaključivanja naučiti izvoditi niz zadataka?

Mentori:

Lucia Nanić i Maja Perić

Kratki opis radionice:

Tko skače na stolicu čim vidi miša? Tko vrišti od straha kad ugleda to malo pahuljasto stvorenje? Koga oblije hladan znoj na samu pomisao na miša? Družite se s nama i upoznajte miševe u potpuno novom svjetlu! Saznajte sve o njihovom životu i ponašanju. Naučite razlikovati miša od mišice, prebrojite koliko miš ima prstića, promatrajte kako se ponaša u različitim uvjetima. Izaberite svog miša i pratite njegovo ponašanje za vrijeme trajanja radionice ne biste li saznali čiji miš je vođa naše male mišje obitelji.

Sudionici radionice:

Lucas Marin Tomas

Ema Krstulović

Gabriela Maras

Lucija Gotovac

Toma Boljat

Viktor Bilan

Izvori informacija:

linkovi etc.

Okvirni plan rada:

1. Upoznavanje s mišem kao laboratorijskom životinjom; ponašanje i rukovanje sa životinjom, razlikovanje mužjaka i ženki, fizičke karakteristike.

Svaki polaznik bi odabrao miša na kojem bi do kraja vršio istraživanja i za kojega bi se za vrijeme trajanja radionice brinuo (čišćenje, hranjenje…).

Promatrali bi ponašanje miševa u različitim situacijama:

  • Labirint
  • Open field testovi i hole board test – testovi motoričkih sposobnosti i anksioznosti
  • Water maze – test učenja i pamćenja

Labirinte i ostale aparatuse za testove s miševima ćemo izrađivati sami. Rezultate dobivenih mjerenja ćemo analizirati i grafički prikazati.

2. Upoznavanje sa štakorom kao laboratorijskom životinjom (ponašanje i rukovanje sa životinjom, razlikovanje mužjaka i ženki, fizičke karakteristike).

Skinner box je laboratorijski kavez koji se koristi za proučavanje instrumentalnog (operantnog) uvjetovanja.

Skinner box sadrži polugu koju životinja može pritisnuti, svjetlosni podražaj/lagana struja (negativno potkrepljenje) i mjesto gdje će dobivati hranu. Moguće je da štakor nauči pritisnuti polugu u Skinner box-u metodom pokušaja i pogreške iako to može jako dugo potrajati (klasično uvjetovanje).

Trening štakora se, umjesto metodom pokušaja i pogreške, može provesti i tako da se umjesto nagrađivanja za točno izvedenu željenu radnju, pritiskanje poluge, štakor nagradi svaki put kad izvede radnju koja ga približava pritiskanju poluge. Na kraju hranu dobiva isključivo za željenu radnju. Nakon toga mu se daje hrana jedino ako pritisne polugu dok je upaljeno svijetlo/puštena struja, što životinja s vremenom nauči (operantno uvjetovanje).

Mjerenjem broja pokušaja, pogrešaka i vremena potrebnog za postizanje željenog rezultata te analizom dobivenih podataka, dobili bi odgovor na postavljena pitanja. Ovakav tip istraživanja je interdisciplinaran, a povezuje biologiju i psihologiju.

Materijali:

što sve treba