Čarobne Biljne Boje

Okvirni plan rada

[osnovne informacije]

Trajanje: 6 dana

Broj djece: 4-5

Prikladno za dobnu skupinu: 10-15 godina

Održano (kada i gdje): SSF, od 26.7. do 1.8.2009.

[opis radionice]

Cilj radionice:

Otkriti i naučiti što su pigmenti, tvari zaslužne za raznolikost boja u biljnom svijetu. Odgovoriti na pitanja gdje se pigmenti nalaze, kakvih vrsta pigmenata ima i kako oni služe biljkama.

Izvori informacija:

http://chemistry.about.com/b/2008/02/08/paper-chromatography-with-valentines-day-flowers.htm

http://chemistry.about.com/od/chemistryhowtoguide/a/chalkchromato.htm

http://www.natural-homeremedies.org/blog/carotenoids-the-benefits-of-colorful-plant-pigments/

http://www.sciencenewsforkids.org/articles/20050302/Feature1.asp

Izvođenje radionice:

Prvi dan: Nakon uvodnog razgovora o bojama, s polaznicima sa odlazi u prirodu. U dogovoru s njima odaberu se biljke i biljni dijelovi, što raznovrsnijih boja, koji će se promatrati pod mikroskopom. Nakon povratka u laboratorij, od odabranih se uzoraka pripreme preparati za mikroskop. Ovo uključuje rezanje tkiva skalpelom na što tanje prereze i smještanje između predmetnog i pokrovnog stakla. Kad su preparati spremni, promatraju se mikroskopom. S polaznicima se raspravi ono što su vidjeli: kakve su boje pronašli, gdje su te boje u stanici smještene, primjećuju li razliku u izgledu cvijeta i lista i slično. Po potrebi se prethodno polaznicima objasni stanica i stanični dijelovi, te smještaj različitih vrsta pigmenata (klorofila, karotenoida i antocijana).

Drugi dan: Nakon što su prethodni dan naučili gdje se boje u biljci nalaze i kakve sve vrste postoje, danas polaznici uče o raznovrsnosti biljnih boja i faktorima koji na njih utječu. Polaznici odabiru jednu od barem četiri ponuđene boje ružinih latica, te samostalno izoliraju i tankoslojnom kromatografijom na papiru razdvajaju pigmente iz svog uzorka. Cilj je utvrditi po čemu se razlikuju različite boje cvijetova ruže. Polaznici zatim izvode eksperiment kojim se želi saznati kakve se promjene događaju u listu prilikom njegovog starenja, odnosno kako se njegova boja mijenja. Ponovno izvode tankoslojnu kromatografiju na papiru ovog puta s uzorcima listova u više boja.

Treći dan: Današnji je zadatak saznati koja je uloga najpoznatijeg biljnog pigmenta, klorofila. Nakon uvodnog razgovora o fotosintezi, polaznici izvode eksperiment kojim se utvrđuje uspješnost fotosinteze. Radni materijal su različito tretirani listovi, u kojima se promatra indirektno fotosintetska produkcija, preko sinteze škroba.

Polaznici će ispitati ovisnost fotosinteze o svjetlosti u pokusu s indigo-karminom, bojom koja prelazi iz bezbojne u plavu u prisutnosti kisika.

Četvrti dan: Polaznici će pobliže upoznati neobična svojstva biljnog pigmenta antocijana. U uvodnom razgovoru bit će riječ o pH, kiselosti i njenom eventualnom utjecaju na biljne boje. Iz biljaka bogatih antocijanom polaznici će izolirati ovaj pigment. Zatim će uz pomoć pH metra napraviti gradijent pH s kojim će ispitati djelovanje pH na antocijan. Pomoću dobivenih rezultata, polaznici će koristiti antocijan kao biološki pH metar za provjeru pH raznih tvari i tekućina iz njihovog okruženja.

Peti dan: Danas će polaznici naučiti kako ljudi vide boje i zašto nama biljni pigmenti tako izgledaju. Također će naučiti da ne vide sva živa bića jednako te će uz pomoć UV lampe saznati kako biljke vide kukci.

Šesti dan: Polaznici će se upoznati s molekularnom građom pigmenata, a kroz niz igara će ponoviti što su do sada naučili. Nakon toga slijedi priprema prezentacije.

[materijali]

LABORATORIJSKI PRIBOR:

KEMIKALIJE:

DODATNI MATERIJAL:

Mentori:

Kristina Majsec

Martina Gačar

Kratki opis radionice:

U šetnji šumom, parkom ili livadom, zelena je boja ta koja će nas pratiti u stopu. Mogli bismo reći da je biljni svijet zelen, no to ne bi bila potpuna istina. Jedan pogled na buket cvijeća, košaru slatkog voća ili svježu salatu na vašem tanjuru, dokazat će vam da priroda koristi cijelu paletu boja. Uz to, različita godišnja doba koriste vlastiti kist. Zašto je biljni svijet toliko bogat bojama? Kakve to čudesne tvari uzrokuju obojenost? Cilj naše radionice je proniknuti u tajne biljnih boja i naučiti čemu služe biljkama i kako mogu koristiti čovjeku.

Sudionici radionice:

Ana Petrović

Lara Zupan

Ena Škopelja

Ema Marijanović