Zašto pingvini gube led pod nogama?

Osnovne informacije:

Trajanje: 7 dana

Broj djece: 5

Prikladno za dobnu skupinu: 7. i 8. razred OŠ

Održano (kada i gdje): Split 23. - 29. srpnja

Cilj radionice:

Klimatske promjene su trenutno jako zanimljiva tema u kojoj se prepleću broje prirodne znanosti: fizika, kemija,meteorologija, oceanografija,biologija mora i brojne druge. Kroz pokuse, terenski rad i radionice želimo približiti djeci pojam klimatskih promjena, mehanizme po kojima se događaju, uzroke i posljedice, te ih zainteresirati da se i nakon LJTZ nastave informirati i širiti svoje naučeno znanje. Pomoću pokusa, videa, konstruktivnih diskusija i terenskog rada djeca će shvatiti kako su nastali oceani, što sve živi u njima, zašto su važni za naš život, što su i koje su to klimatske promjene, te kako one utječu na oceane i načine kako ih se može ublažiti, usporiti i po mogućnosti izbjeći. Zadnji dan radionice je planirano da djeca sama prezentiraju roditeljima i ostalim sudionicima kroz pokuse, kvizove i plakate sve što su naučili tijekom ove radionice i da potaknu sve sudionike da se i sami uključe u zaštitu planeta.

Mentori:

Ivana Radonić i Meri Bilan

Kratki opis radionice:

Stoje dva pingvina na Antartici i pjevaju:

"Dugo smo se gegali na ledu

A sljedećeg dana u svitanje zore

Kraj nas ljuljalo se samo tamno plavo more

Ti nisi tu, ti nisi tu

Ti si na nekom drugom mjestu"

Želite znati gdje je nestao led, zašto svi u zadnje vrijeme bruje o klimatskim promjenama, kako one utječu na život na "plavom planetu", ... Sve odgovore na pitanja o oceanu, klimatskim promjenama, što se to događa sa životom će te saznati kroz 7 dana Ljetne tvornice znanosti kroz pokuse, razgovore, terenski rad i filmove. Dođite i naučite kako Vi možete spasiti planet!

Sudionici radionice:

Dajana Matutinović

Luka Franceschi

Sunčana Baras

Marko Boljat

Sven Juraj Fijan

Izvori informacija:

linkovi etc.

Okvirni plan rada:

Prvi dan radionice ćemo se upoznati sa djecom, popričati s njima i kroz par kvizeva ocijeniti njihovo dosadašnje znanje o oceanima i klimatskim promjenama i pokusom pokazati zašto pingvini gube led pod nogama.

Kroz slijedećih 5 dana kroz niz pokusa, videa i plakata djeca će se upoznati sa fizikom, kemijom i biologijom mora (opće karakteristike oceana, što su to morske struje i zašto su važne, koji sve organizmi žive u moru, što je to pH i zašto je važan, zašto nam život ovisi o oceanima, što su to klimatske promjene, kako nastaju, kako utječu na fiziku, kemiju i biologiju mora, kako se mogu ublažiti...). Glavne teme će biti utjecaj povećanja temperature (efekt staklenika), topljenje leda, povećanje razine mora, zakiseljavanje oceana, utjecaj klimatskih promjena na morske struje, problem invazivnih vrsta i smanjenja biodiverziteta.

Na kraju svakog dana ćemo održati interaktivno ponavljanje svega naučenog tog dana, a djeca imati zadatak smisliti par pitanja i zadatak koji će postavljati roditeljima i sudionicima tijekom prezentacije na završnom danu.

Materijali:

što sve treba