Kako Sunce utječe na Zemlju?

Osnovne informacije:

Trajanje: 7 dana

Broj djece: 5

Prikladno za dobnu skupinu: 5. i 6. razred OŠ

Održano (kada i gdje): Čakovec 15. - 21. srpnja

Cilj radionice:

Približiti učenicima razne utjecaje Sunca na Zemlju. Uz pomoć tematskih serija eksperimenata npr. otapanje leda, efekti staklenika, utjecaji vlage, objasniti im razne uloge Sunca, te ih pripremiti za konačni samostalni eksperiment : Solarno-termalni kolektor!

Mentori:

Ana-Marija Kožuljević i Damjan Jelić

Kratki opis radionice:

Cijeloga života gledate kako Sunce svakog dana putuje nebeskim svodom. Jeste li se pri tom ikada zapitali kako ono utječe na Zemlju ili na koji način možemo iskoristiti Sunce? Odgovore na ta pitanja potražite u našoj radionici!

Sudionici radionice:

Lana Matotek

Leona Matotek

Ana Toplek

Nino Cmrečnjak

Ana Kovač

Izvori informacija:

linkovi etc.

Okvirni plan rada:

1. Dan:

Nakon upoznavanja i ostalih “formalnosti” provjeravat će se njihovo trenutno znanje o temi općenito. (što je Sunce, kako ono djeluje na Zemlju... što je temperatura i kako je mjerimo...) (ukoliko bude vrlo nabrijanih klinaca porazgovarat ćemo malo i o termo-nuklearnim procesima u Suncu sa naglaskom na proton-proton ciklus

:)

i slične procese)

2. Dan:

Radimo uvod u temperaturu tj. kako ona djeluje na okolinu.. rade se eksperimenti vezani za topljenje leda i podizanje morske razine.

Exp.1. Led u čaši i “podizanje” razine vode

Exp.2. Brzina topljenja pa zatim zagrijavanja slatke i slane vode

Exp.3. Brzina zagrijavanja čiste, mutne i vode sa hrpom smeća

Exp.4. U većem bazenu: Topljenje ledenjaka i podizanje morske razine (uz to bit će prljavi i čisti led)

3. i 4. Dan:

Efekt staklenika. Koristit će se pleksiglas posude (koje će ili sami napravit ili će biti gotove) te će se u njima mjeriti temperatura. Kao eksperiment predviđamo 3 “kutije” od kojih je u jednoj čist zrak, drugoj povećana koncentracija CO2 ili nekog drugog GHG-a a u trećoj će biti visoka koncentracija vodene pare. Isti se eksperiment može ponoviti i sa kockicom leda unutar kutija te pogledati koja se najbrže otopila. Zatim će se promatrati utjecaj vlage na osjećaj ugode tj. koliko se dobro znojimo kada je vlaga visoka i niska te kako biljke reagiraju u raznim uvjetima. Kao eksperiment nabavila bi se mala dječja pvc kućica u kojoj bi se dalje simulirali svi željeni efekti (visoke vlage, efekt staklenika...) posebno taj eksperiment može biti iskorišten za MINI RADIONICU ukoliko će je biti.

5. i 6. Dan:

Koristeći sakupljena znanja kreće se u smjeru izrade solarno-termalnog kolektora koji je zamišljen na sljedeći način: Velika pleksiglas kutija dimenzija malo manjih od solarnog panela sa donjom stranom prekrivenom alufolijom, relativno hermetički zatvorenom i “ispunjenom stakleničkim plinovima” te kao kolektor topline hrpetina crnih slamki! Kao ulaz koristio bi se ljevak. Izrada prezentacije.

7.Dan:

Prezentacija

Materijali:

što sve treba