Glazbeno-morska radionica

Osnovne informacije:

Trajanje: 7 dana

Broj djece: 6

Prikladno za dobnu skupinu: za djecu do 10 god.

Održano (kada i gdje): Čakovec 15. - 21. srpnja

Cilj radionice:

Cilj naše radionice je potaknuti djecu do 10 godina na razmišljanje o prisutnosti znanosti u svakodnevnom životu te razvijati maštu i kreativnost. Većina pokusa se izvodi pomoću otpadnih (plastične boce, limenke, strgani baloni..) i prirodnih materijala čime ćemo kod djece razvijati osjetljivost za ekologiju.

Mentori:

Ivana Kuzmić i Marta Dvojović

Kratki opis radionice:

Dragi klinci i klinceze ako volite glazbu, smijeh, more, igru i zabavu pridružite se našoj „ GLAZBENO MORSKOJ RADIONICI“. Uz mnoštvo pokusa i zanimljivih trikova s vodom pokušat ćemo vas upoznati sa zanimljivom stranom znanosti. Moći ćete naučiti kako svirati pomoću vode, sudjelovati u utrci parobroda i izrađivati male ronioce. Vidimo se!!

:D

Sudionici radionice:

Mirna Novoselc

Ela Radović

Tin Belak

Zrinka Grula

Lana Benčik

Iva Klasić

Izvori informacija:

linkovi etc.

Okvirni plan rada:

1.Dan:

Međusobno upoznavanje.

Što je morska voda?

Objasnit ćemo djeci razliku između pitke i morske vode. Prikazat ćemo im raspodjelu slatke i slane vode na Zemlji. Važnost pitke vode.

Kako izdvojiti soli iz morske vode – SOLANE

Prezentacijom ćemo djeci prikazati najpoznatije Hrvatske solane. Ukratko ćemo ispričati njihovu povijest, na geografskoj karti pokazati njihova mjesta te objasniti kako funkcioniraju. (Imamo svoj projektor ukoliko ga tamo ne će biti).

POKUS: Na predmetno stakalce kapnemo nekoliko kapi morske vode i ostavimo je na sunčanom ili toplome mjestu dok sva voda ne ishlapi. Na predmetnom stakalcu ostala je bijela mrlja. Svako dijete radi pokus.

Kristalizacija

Prikazat ćemo odvajanje soli iz vode i pomoću kristalizacije. U otopinu vode i soli objesimo nit vune. Tijekom nekoliko dana voda polagano hlapi a na obješenoj niti hvataju se kristalići kuhinjske soli. Dio kuhinjske soli ostat će otopljen u vodi, tako da se ovom metodom ne može potpuno odvojiti sol iz otopine. Rezultate pokusa vidjet ćemo na kraju tjedna.

Kako osjećamo sol?

Pokazat ćemo djeci kojim dijelom jezika osjećamo sol. Zatim ćemo objasniti da je slano jedno od 4 osnovna okusa uz slatko, kiselo i gorko te ćemo pronaći mjesta na jeziku i za ostale okuse. (Djeca sama isprobavaju okuse).

Zašto je lakše plivati u moru nego u bazenu?

POKUS: ČAROBNA SOL - U posudu ulijemo običnu vodu, ronioc je na dnu. Dodavanjem i otapanjem soli u vodi ronioc ispliva na površinu. Postoje različite varijante ovoga pokusa. Pokus izvode djeca u parovima.

Mrtvo more

Zašto se jezero lakše smrzne nego more?

Ponavljanje gradiva uz igru.

2.Dan:

Glazbeno likovna razonoda

VODENI INSTRUMENT - U desetak čaša ulijemo različite razine vode. Svaka čaša daje ton različite visine a djeca udaranjem čaša batićem sviraju.

Pokazat ćemo djeci da voda poprima oblik posude u kojoj se nalazi ulijevanjem vode u čaše različitih oblika.

S djecom ćemo izraditi zvečke i udaraljke od prirodnih materijala. Pjevat ćemo pjesme (s ekološkim temama) u kojima će djeca proizvoditi različite zvukove svojim zvečkama i udaraljkama. Djeca će i različitim likovnim tehnikama moći izraziti svoju kreativnost na prigodne teme.

Zvuk mora u školjki – je li mit o zvuku mora u školjki točan?

Djeca će slušati zvukove školjke. Održat ćemo predavanje o tome kako nastaje zvuk u školjki.

Morske orgulje

Napravit ćemo prezentaciju o morskim orguljama u Zadru. Tko ih je napravio i kako, te kako funkcioniraju.

Naravno pustit ćemo i njihov zvuk djeci da ga čuju.

Ponavljanje gradiva uz igru.

3.Dan:

Kruženje vode u prirodi.

Voda u tri agregatna stanja.

Prvo ćemo djeci objasniti teorijski agregatna stanja.

Svako agregatno stanje ćemo im i pokazati. I izvesti nekoliko zgodnih prigodnih pokusa.

Zatim ćemo reći kako možemo iskoristi agregatna stanja vode u svakodnevnom životu.

Vodena para

Održat ćemo malo predavanje o pravim parobrodima. (Titanik)

UTRKA PAROBRODA

Djeca će od starih limenki i drugih materijala izraditi male parobrode na svijeću. Nakon izrade održat će se utrka parobroda.

Ponavljanje gradiva uz igru.

4.Dan:

MALI MAĐIONIČARI - Naučit ćemo djecu izvoditi trik s novčićima (ne želimo vam otkriti sad taj trik ). Zatim trik s promjenom boje tekućine. Stavit ćemo još neke trikove.

Površinska napetost vode

Teorijski uvod prilagođen 3. i 4. razredu.

Kako neki kukci hodaju po vodi..

Zašto novćić stoji na vodi..

ČAROBNI PRSTIĆ - U plitki tanjurić ulijemo vode po kojoj posipamo papar. Prstom dotaknemo vodu. Ništa se ne događa. Na drugi prst stavimo malo srectva za pranje suđa te taknemo vodu. Papar se razbježi na krajeve tanjurića. TORNADO U BOCI – kako izliti brže vodu iz boce. Napravit ćemo malo natjecanje.

NE OTVARAJ BOCU! - Prozirnu plastičnu bocu napunimo vodom i začepimo. Zatim na boci izbušimo nekoliko malih rupica. Voda ne curi kroz rupice. Otvaranjem čepa voda prska kroz rupice.

RONIOC I HOBOTNICA - Ovo je zgodna fizikalna igračka koju ćemo izraditi s djecom. Pomoću nje djeca će vidjeti kako pritiskanjem plastične prozirne boce mogu utjecati na kretanje (gore-dolje) hobotnice koja se nalazi u boci KAKO OTVORITI PROMUČKANU LIMENKU GAZIRANOG SOKA

*Svaki pokus će biti popračen teorijskim obrazloženjem. Djeca izvode sve pokuse sami.

5.Dan:

STVARANJE MORSKE PJENE - Ovim pokusom pokazujemo plutanje ulja na vodi. U plastičnu prozirnu bocu ulijemo ¾ plave obojene vode i ¼ ulja te malo kamenčića i školjkica. Miješanjem i mućkanjem tekućina dolazi do stvaranja pjene. Nakon što se sustav primiri ulje pluta na površini vode.

Onečišćenje voda

Organizirat ćemo diskusiju kako ljudske aktivnosti onečišćuju vodene resurse i prezentacija na tu temu.

6.Dan:

Ponavljanje uz nagradni kviz. Pripremanje plakata i prezentacije.

7.Dan:

Prezentacija

Materijali:

što sve treba