2008

Popis radionica

28. srpnja – 3. kolovoza 2008. / July 28th – August 3rd 2008

Opis projekta:

Ljetna tvornica znanosti je znanstveno-edukacijski projekt namijenjen djeci u dobi od 10 do 15 godina, koja imaju želju kreativno provesti ljetne praznike proučavajući znanost kroz interakciju s drugom djecom i mladim znanstvenicima. Ovakav tip radionice, prvi put je održan prošle godine u Splitu u Mediteranskom institutu za istraživanje života, MedILS. Obuhvaćao je tridesetero djece osnovno-školskog uzrasta, čije nas je iznimno zadovoljstvo, motiviranost i sreća potaknulo da ovaj projekt organiziramo i ove godine.

Programi radionica Ljetne tvornice znanosti temelje se na dovođenje djeteta u izravni kontakt sa znanstvenim problemom, te ga potiču, da u suradnji s grupom svojih vršnjaka i uz pomoć mentora stvori kreativno i originalno rješenje. Cilj nam je motiviranoj djeci dati mogućnost da kroz proces otkrivanja svijeta oko sebe postanu svjesni svojih intelektualnih sposobnosti.

Djeca će biti podijeljena u grupe po četvoro, te će pred njih biti postavljen određen problem, na koji bi oni zajedničkim snagama, u tjedan dana trebali pronaći rješenje. Svaka radionica će se zasnivati na određenom znanstvenom području, a vodit će je dva mentora. Područja koja će se pokriti radionicama uključuju poodručja bioinformatike, eksperimentalne biologije, zoologije, organske i anorganske kemije , fizike i informatike.

Radionce će se održavati svaki dan od 9 do 16 sati uz kratke odmore i jednosatnu pauzu za ručak. Posljednji dan radionce, održat će se prezentacija postignutih rezultata pred roditeljima sudionika, mentorima i znanstvenicima MedILS-a.

Mentori:

Marko Gogala, student 4. godine PMF-a, Zagreb, smjer biologija

Sandra Kolunđija, student 4. godine PMF-a, Zagreb, smjer biologija

Srđana Gregurević, student 4. godine PMF-a, Zagreb, smjer biologija

Luka Šuprah, student 2. godine PMF-a, Zagreb, smjer biologija

Maja Maslac, student 2. godine PMF-a, Zagreb, smjer biologija

Matea Vlatković, student 2. godine PMF-a, Zagreb, smjer kemija

Filip Topić, student 2. godine PMF-a, Zagreb, smjer kemija

Ivica Cvrtila, student 2. godine PMF-a, Zagreb, smjer kemija

Ivana Brekalo, student 1. godine PMF-a, Zagreb, smjer kemija

Ivan Novosel, student 3. godine PMF-a, Zagreb, smjer fizika

Damjan Jelić, student 2. godine PMF-a, Zagreb, smjer fizika

Kriteriji:

Radionica je namijenjena djeci starosti od 10 do 15 godina (od završenog 3. do 8. razreda osnovne škole) Tražimo visoko motivirane sudionike koji su spremni tjedan dana provesti učeći, kroz zabavu i intenzivan rad, o svijetu koji ih okružuje. Od prijavnika se očekuje sposobnost rada u grupi, te aktivno sudjelovanje u rješavanju problema, raspravi i interakciji sa svojim vršnjacima.

Očekujemo da dijete ima osiguran smještaj u Splitu za vrijeme održavanja radionica, te da ga svaki dan dovede i odvede odgovorna osoba (Starija od 18 godina).

Sponzori:

Slike