Ja, mali Indiana Jones

Osnovne informacije:

Trajanje: 7 dana

Broj djece: 8

Prikladno za dobnu skupinu: 5.- 8.razred OŠ

Održano (kada i gdje): Čakovec 15. - 21. srpnja

Cilj radionice:

Matematika je svuda oko nas i dio je našeg svakodnevnog života te je primjenjiva i izvan zidova škole. Upravo to želimo pokazati djeci osnovnoškolskog uzrasta te u njima potaknuti zanimanje za matematiku i pokazati im da matematika i zabava idu zajedno.

Mentori:

Daniela Marčetić i Ana Smuljak

Kratki opis radionice:

Uvijek ste htjeli biti mali istraživač i rješavati misterije, zločine ili krenuti u potragu za skrivenim blagom, biti mali Indiana Jones?!? Zanima vas kako dešifrirati tajno pismo ili upute kako bi vaša potraga bila uspješna?!?

Naučiti ćemo vas kako uspješno rješavati istražiteljske matematičke probleme, a na kraju radionice i sami ćete se upustiti u istraživačke vode i pomoći nam u potrazi za skrivenim blagom.

Sudionici radionice:

Lovro Pepelko

Tomislav Belović

Marija Rešetar

Gracia Grabarić

Iris Jambrešić

Luka Habuš

Julia Jelena Toplak

Pavla Ovčar

Izvori informacija:

linkovi etc.

Okvirni plan rada:

Učenicima ćemo pokazati metode rješavanja logičkih zadataka i formiranje rješenja prilikom rješavanja nekih istražiteljskih problema koji koriste matematiku uz neke konkretne primjere iz stvarnog života ( uz povezivanje s drugim nastavnim predmetima i područjima). Također ćemo napraviti i kratki uvod u kriptografiju i pokazati im jednostavnije metode šifriranja. Na kraju radionice organizirati ćemo "potragu za blagom", gdje će učenici podijeljeni u grupe moći naučeno i primjeniti kroz razne zadatke kako bi baš njihova grupa prva pronašla skriveno blago uz pomoć znanja iz geometrije, aritmetike i šifriranja.

1.Dan: - Prvi dan je dan upoznavanja svih sudionika radionice, predstavljanje radionice i programa, te početka rada, odnosno upoznavanja s metodama rješavanja logičkih zadataka

2.Dan: - Sudionici primjenjuju metode naučene prethodni dan na konkretnim logičkim zadacima

3.Dan: - Sudionici će se upoznati s nekim istražiteljskim matematičkim zadacima i metodama rješavanja istih uz primjenu na konkretnim zadacima iz svakodnevnog života

4.Dan: - Sudionici će se upoznati s osnovnim metodama šifriranja ( jednostavnije metode poput zamjene slova brojevima, pomakom abecede i sl.)

5.Dan: - Sudionici dešifriraju neki kraći tekst koji im mi priredimo, a nakon toga sami šifriraju svoje poruke, pišu ih na kartice, izmjenjuju s kolegama te potom dešifriraju tekst koji su dobili nakon zamjene.

6.Dan: - Dan kad se sve znanje od prethodnih dana treba upotrijebiti u igri "Potraga za blagom", polaznici radionice dobivaju kartice s uputama, rješavanjem mozgalica, računanjem, eliminacijama i dešifriranjem dolaze do tragova i daljnjih uputa i rješavanjem istih su sve bliže i bliže "skrivenom blagu"

Materijali:

što sve treba