Svijet osjetila: istina ili iluzija?

Osnovne informacije:

Trajanje: 7 dana

Broj djece: 5

Prikladno za dobnu skupinu: 7. i 8. razred

Održano (kada i gdje): Čakovec 15. - 21. srpnja

Cilj radionice:

Upoznavanje sudionika s područjem kognitivne i dijela biološke psihologije koji se odnose na percepciju i osjetila. Sudionici će kroz samostalan rad i neposredno iskustvo ispitati što sve može utjecati na rad pojedinog osjetnog sustava te čak iskriviti percepciju. Nakon odrađene radionice sudionici će biti upoznati s osnovama potrebnim za razumijevanje teme, ali i različitim fenomenima unutar područja čime se potiče znatiželja te stvara temelj za daljnje učenje.

Mentori:

Ana Krilanović i Kristina Težak

Kratki opis radionice:

Jesi li se ikada našao/la u prilici da te je netko prevario? Sigurno jesi, makar na 1. travnja. OK. A sad se pokušaj prisjetiti svoje reakcije na to. Je li to bila ljutnja, iznenađenje, smijeh...? Jesi? Super!

A što kad te vlastite oči/uši/nos prevare? Kako uopće znaš da se to dogodilo? Možda je to samo bila mala halucinacija? Bez brige, i nama se to događa, pa te zato pozivamo da nam se pridružiš u proučavanju i pomogneš nam da nadmudrimo sami sebe (i pritom dio ljudi oko nas).

:)

Sudionici radionice:

Ines Đuran

Vili Drča Briški

Domagoj Petek

Emil Bermanec

Sara Blažon

Izvori informacija:

linkovi etc.

Okvirni plan rada:

1. Dan: Uvodno o osjetilima

- Uvodne aktivnosti upoznavanja

- Očekivanja sudionika

- Uvid u predznanje o osjetilima

- Razrada temeljnih pojmova kojima ćemo se služiti tijekom sedmodnevne radionice (podražaj, osjet, osjetilni organ, receptor i sl.)

- Nadograđujemo postojeća znanja i kroz iskustvene vježbe demonstriramo važnost svakog pojedinog osjetilnog sustava (vid, sluh, njuh, dodir, okus)

2. Dan: Tko je mozak operacije? - Živčani sustav, mozak, neuroni (biologija)

- Edukacija o funkcioniranju živčanog sustava u percepciji (kako od podražaja nastaje osjet)

- Svaki sudionik bira materijal kojim će izraditi svoj model neurona (cilj: upoznavanja s strukturom neurona)

- Sudionici zajednički izrađuju divovski model živčanog sustava kojim ilustriramo kako akcijski potencijal putuje od receptora do neurona u mozgu (cilj: bolje razumijevanje funkcioniranja živčanog sustava u stvaranju osjeta)

- Izrađujemo kapice za glavu koje prikazuju glavne režnjeve mozga zadužene za pojedina osjetila

- Demonstriramo pojmove:

a) apsolutni limen (-minimalni intenzitet podražaja koji može izazvati osjet) tako što osluškujemo na kojoj udaljenosti u uvjetima što tiše prostorije čujemo otkucaje ručnog sata

b) diferencijalni limen (-najmanja promjena koja se mora dogoditi u jačini podražaja da bi opažač primjetio razliku) tako što brojimo koliko zrna riže dodati u jednu čašu punu brašna da bi opažač primijetio razliku u težini u odnosu na drugu čašu s jednakom količinom brašna u sebi

3. Dan: Kad nas osjetila prevare

- Perceptivne varke (zastupljena sva osjetila)

- Sljepoća zbog nepažnje http://www.youtube.com/watch?v=0grANlx7y2E

- Sljepoća na promjene http://www.youtube.com/watch?v=ubNF9QNEQLA

4. Dan: Osjetila u praksi (+ Mini radionice?)

– Primjena znanja o osjetilima (primjerice u situaciji učenja koristimo različite osjetne kanale, ali imamo one koji su nam dominantniji pa ćemo sudionicima dati Gyarmathyjev upitnik o modalitetima učenja da sami vide jesu li više vizualni, auditivni ili kinestetički tip)

5. Dan: Ono što ne volimo osjetiti – Istraživanje boli (moguće započeti već 4.-og dana

Potencijalna tema istraživanja: Utjecaj distrakcije na osjet boli

Postupak: sudionike podijelimo u dvije skupine (kontrolnu-bez distraktora; i eksperimentalnu – distraktor glazba ili neki zadatak poput igranja igrice), bol izazivamo puhanjem vrućeg zraka fenom na područje dlana, sudionici sami gase fen kad im postane bolno, bilježi se vrijeme u sekundama

Hipoteza: u situaciji distrakcije ispitanicima će trebati dulje vremena da ugase fen

Bitno je da svi sudionici naše radionice kroz provođenje budu u ulozi nekog eksperimentatora! (davanje upute, štopanje vremena, bilježenje rezultata, vođenje evidencije o svrstavanju ispitanika u skupine i ostalo)

Obrada podataka: tijekom provedbe istraživanja mentorice unose podatke u Spss program i obrade ih statistički te pomažu u izradi grafičkih prikaza dobivenih rezultata koji se potom zajednički analiziraju i komentiraju

6. Dan: Priprema za prezentaciju, evaluacija, izlazna aktivnost

- U dogovoru sa sudionicima se odabire način prezentiranja onog što su naučili. Budući da će dosta toga tijekom prethodnih dana već biti napravljeno (modeli, varke itd.), moguće je ako bude potrebe dovršiti istraživanje prije ručka (možda dio vezan uz prikaz i komentar dobivenih rezultata).

- Evaluacija cjelokupne radionice (uz osvrt na očekivanja)

- Aktivnosti za goodbye (za podizanje samopoštovanja, stvaranje materijalne uspomene – fotka, personalizirane poruke i sl...)

- POUKA OVE RADIONICE : Stvari nikad ne moraju biti onakve kakve se čine – zato imajmo otvoren pogled na svijet!

:)

7. Dan: Prezentacija

Materijali:

što sve treba