Fizika prirodnih katastrofa

Osnovne informacije:

Trajanje: 7 dana

Broj djece: 5

Prikladno za dobnu skupinu:  7. i 8. razred OŠ

Održano (kada i gdje):  Split 23. - 29. srpnja

Cilj radionice:

Kroz brojne pokuse objasniti učenicima koji se fizikalni procesi kriju iza tih prirodnih katastrofa i razvijanjem kritičkog mišljenja strah od istih svesti na što je moguće realniju razinu.

Mentori:

Stjepan Harapin, Ana Bacelj i Andrea Gruić

Kratki opis radionice:

Zanima li te kako nastaje tornado? Zašto su lavine opasne? Kakve posljedice donose potresi? Kakve nam sve opasnosti prijete iz prirode? Danas sve više u novinama i na televiziji čuješ o erupcijama vulkana, velikim valovima tsunamijima i potresima. Tema brojnih filmova je opasnost koja nam prijeti iz svemira - veliki asteroid koji dolazi ususret Zemlji i prijeti nam uništenjem. Jesi li se ikada pitao kako bi reagirao da se nađeš u takvoj situaciji, što bi učinio? Kroz brojne pokuse u ovoj radionici upoznat ćeš se sa strašnim svijetom vulkana, potresa, asteroida i svih ostalih katastrofa koje prijete čovječanstvu te dobiti priliku takve prirodne katastrofe napraviti vlastitim rukama!

Sudionici radionice:

Karla Milinović

Matea Paradžik

Andrea Giljanović

Ivana Pisac

Marin Đujić

Izvori informacija:

linkovi etc.

Okvirni plan rada:

Kroz svakodnevne pokuse objasnit ćemo po jednu prirodnu katastrofu. Dva dana bismo se fokusirali na potrese i tsunamije. Izradit ćemo seizmometar i u sklopu njegove izrade pobliže proučiti i objasniti samu fiziku potresa. Također ćemo simulirati nastanak tsunamija kao jednu od mogućih posljedica potresa. Za ostale dane planiramo jedan pokus (prirodnu katastrofu) dnevno. Jedan pokus bismo posvetili ekstremnim vremenskim neprilikama poput tornada. Poučavat ćemo ih kroz rekonstrukciju tornada pomoću boce i vode. Sljedeći bi proučavali nastanak lavina i utjecaj nagiba planine i količine snijega na štetu koju izazove. Jedan dan ćemo posvetiti poznatom pokusu izrade vulkana. Kroz njega ćemo objasniti geološke procese Zemlje i gibanje tektonskih ploča kao uzrok stvaranja vulkana i planina. Kao zadnji pokus uzet ćemo vjerojatno najpopularniju prirodnu katastrofu - sudar asteroida sa Zemljom. Simulirati ćemo nekoliko udara različitih asteroida i kroz njih proučiti opasnosti koje oni predstavljaju za Zemlju, te razbiti mitove o raznim Nibiru pseudoopasnostima. Kroz ovaj izbor pokusa želimo međusobno povezati prirodne katastrofe, te potaknuti uočavanje uzročno - posljedičnih veza u prirodi.

Materijali: