Istina ili laž: CSI

Post date: 21-May-2010 08:33:24

Svaki tjedan sjedite pred TV-om i pratite avanture filmskih CSI ekipa? Niste jedini; dosta nas (pa i yours truly) smo u istoj situaciji. U tim serijama skoro svemoćne forenzičke ekipe rješavaju zločine raznim čudesnim metodama. Oni mogu iz 0,04 mg neke crvene tvari odrediti da se na mjestu zločina nalazio Ferrari 288 GTO iz 1985 koji je prije 3 mjeseca i 5 dana nanovo obojan metalik crvenom bojom. Iz par crnih vlakana koja su se zaplela u manžete s odjela ubijenog zaključuju da je tijelo sigurno premješteno s mjesta zločina, jer su ta vlakna mogla doći samo sa sjedala onog kina na početku Pete avenije. Zvuči malo sumnjivo? S pravom. Dosta tih divnih i svemoćnih metoda su filmske izmišljotine (ili bar strašna pretjerivanja). Bilo tko tko je ikad morao rješavati IR spektre ili slagati molekulu iz fragmenata masene spektrometrije zna da to nije tako jednostavno kao „ubaciš u aparat, pričekaš malo i saznaš sve o uzorku“.

Banalan primjer: luminol. Nešto što često vidimo u CSI serijama. Zamislite scenu: sređena plavuša u visokim petama ulazi u sobu i sve šprica nekom tekućinom. Gase se svjetla i na prividno čistim zidovima i podu javljaju se svijetleće mrlje ljudske krvi. Svi smo zadivljeni umijećem forenzičara i čudima današnje tehnologije i tu priča staje.

Sad malo činjenica: luminol je bijela do žućkasta kristalinična tvar, dobro topiva u više organskih otapala (otud ono špricanje), koja u prisutnosti nekog oksidansa kemiluminiscira (svijetli lijepim plavim svjetlom) i do 30 sekundi. Takav oksidans je željezo iz hemoglobina. Luminol stoga uistinu reagira s krvlju i daje jasan plavi sjaj.

Ono što u CSI serijama nećete čuti, jest da on reagira i sa urinom, bakrom i bakrenim slitinama, hrenom, izbjeljivačem, limunskom kiselinom, vodikovim peroksidom... Da je počinitelj recimo prebrisao te zidove domestosom, cijeli zid bi svijetlio kao neonska reklama. Da ne spominjemo nesretni slučaj obiteljskog psa koji je zaboravio gdje točno treba ići na wc.

Drugi dobar primjer je boja s prijespomenutog Ferrarija 288 GTO iz 1985. (slika desno) U seriji se forenzičari koriste masenim spektrometrom. On im u roku od maksimalno sat vremena pruži potpuni spektar neke komplicirane smjese, koju oni zatim, opet u izvanredno kratkom roku, točno identificiraju.

Još činjenica: maseni spektrometar u osnovi uzme uzorak, ionizira ga (dosta metoda ga pritom potpuno razori na fragmente) i šalje kroz magnetsko polje u kojem se ti ioni razdvajaju na temelju omjera mase i naboja. Dosta jednostavne molekule daju po 20-30 signala u spektru. Zamislite koliko signala daje smjesa svega i svačega, kao što je auto-lak.

Istina, maseni spektri pojedinih tvari, i čak smjesa, su dosta specifični. Unatoč tome, nema šanse da vi iz nekog iole kompliciranog spektra očitate o kojim se molekulama tu radi. Imate šansu ako preklapate taj spektar s drugim iz baze podataka, nešto poput preklapanja otisaka prstiju. Međutim, za razliku od otisaka prstiju, ovdje se mora puno više parametara uspoređivati, a neusporedivo je više spektara potrebnih za neku poštenu bazu. Uglavnom, ne samo da morate pretražiti hrpu podataka, nego je još i relativno malo vjerojatno da ćete svoj uzorak naći u bazi. Ako tražite spektar heroina, neće biti problem, to se često koristi u istragama zločina. Kolike su, međutim, šanse da ćete naći spektar boje s Ferrarija 288 GTO iz 1985 ?

Ne govorim da biste trebali prestati gledati CSI serije jer su znanstveno netočne. One su vrlo zabavne i zanimljive, ali treba imati na umu da su to ipak samo televizijske serije, podložne umjetničkoj slobodi. Neće vam naškoditi da ih uzimate cum grano salis.

Ivana Brekalo i Lana Šarić

Zabavni i korisni linkovi vezani za forenziku:http://en.wikipedia.org/wiki/Luminol - luminol

http://en.wikipedia.org/wiki/Mass_spectrometry - masena spektrometrija

http://www.toptenz.net/10-popular-poisons.php - neki poznati otrovi

http://www.cyberbee.com/whodunnit/fp.html - otisci prstiju

http://www.trutv.com/library/crime/index.html - jako puno zločina i zločinaca