Srce radi bim bam bam

Post date: 18-May-2010 08:58:18

Brojni idealizirani oblici srca(simboli) ponavljaju se u kulturama cijelog svijeta. Na primjer posude kao tipične amajlije iz drevnog Egipta. Egipćani su vjerovali da je srce središte duše. Takve amajlije su stavljene uz mumije kako bi zaštitile mrtve.Ručke posude simboliziraju glavne krvne žile.

Srce je pokretačka snaga tijela. Ovaj snažan organ veličine stisnute šake,težak oko 300 g, smješten je između dva plućna krila i malo pomaknut prema lijevoj strani tijela. Radi neumorno,pokrećući oko 5 litara krvi u minuti kroz pluća i cijelo tijelo, omogućujući time opskrbu svake tjelesne stanice kisikom. U prosječnom životu srce se kontrahira 3 milijarde puta. Srčani se mišić kontrahira automatski, bez nadzora mozga.

Kako se ne bi došlo do miješanja krvi desne (venozne) i lijeve (arterijske) strane, srce je pregradom (septum) podjeljeno na dva dijela. Njegovu unutrašnjost čine četiri šupljine: dvije u gornjem dijelu,nazvane pretklijetke,i dvije u donjem dijelu,nazvane klijetke koje imaju deblju stijenku zbog njihova teška zadatka.Klijetke se moraju snažno kontrahirati da bi izbacile krv iz srca natrag u krvne žile.

Mali optok krvi počinje u lijevom dijelu srca,tako da deokisgenizirana krv, bogata ugljikovim dioksidom, se ponovno oksigenizira tj. uzima kisik iz pluća. Ulazi u plućnu venu i sistolom lijeve pretklijetke kreće prema lijevoj klijetki (mjesto manjeg tlaka) i ponovnim stezanjem lijeve klijetke u aortu, odnosno u veliki optok krvi. Krvi bogata kisikom putuje aortom, arterijama i arteriolama gdje dolazi do krajnjih arterijski kapilara koje su povezane sa venskim kapilarama. Tu se događa razmjena plinova. Krvi bogata kisikom se deoksigenizira tj. postaje bogata ugljikovim dioksidom.Ta krv putuje venulama i venama do gornje i donje šuplje vene gdje ulazi u desnu pretklijetku i njezinom sistolom u desnu klijetku iz koje plućnom arterijom ulazi u pluća. U plućima se zbiva ponovna oksigenizacija i tako kruži uvijek u istom smjeru - od predklijetke ka klijetki- te svoj put prijeđe za otprilike 45 sekundi.

Postoje zalisci koji povezuju klijetke i pretklijetke,točnije lijeva strana ima bikuspidalni (dvolisni) zalistak,koji ima dva vrha,a sastoji se od dva listića u obliku koplja,vezana za stijenku.Desna strana ima trikuspidalni (trolisni) zalistak koji se sastoji-kako sam naziv kaže-od tri elastična listića,oni onemogućuju vraćanje krvi u krivom smjeru.

Pri svakom otkucaju iz desne klijetke iziđe oko 180 mililitara krvi,tako da ukupna količina krvi koja prođe kroz srce u jednom danu iznosi oko 8000 litara. U mirovanju srčana se frekvencija kreće između 60 i 80 otkucaja,dok tijekom nekog fizičkog napora može doseći i do 200 otkucaja u minuti.

Bolesti srca česta su pojava suvremenog čovjeka,a čimbenici rizika brojnih kardiovaskularnih bolesti jesu pretilost,odnosno nezdrave prehrambene navike; nedostatak fizičke aktivnosti; stres; način života; pušenje; droga; alkohol;genetska predispozicija i slično.

Trebamo čuvati zdravlje našeg srca i odžavati ga u što boljoj formi, kako bi olakšali organizmu napore i učinili ga sretnim i zadovoljnim,te spremnim za nove radne uspjehe.

Nina i Lana Penezić