Čakovec

Opće informacije

Vrijeme održavanja radionice:

17.-23. srpnja 2010.

Mjesto održavanja:

Tehnološko inovacijski centar Međimurje

Bana Josipa Jelačića 22, Čakovec

Kotizacija

Bit će naknadno objavljeno, najvjerojatnije 50kn kao i prošle godine, ali još moramo dogovoriti neke stvari...

Prijava

Pogledajte upute ovdje.

Dobro je znati

Raditi će se 10 radionica, a kako po radionici primamo 5 sudionika to znači da ukupno primamo 50 sudionika. Za sad ne možemo predvidjeti kolika će biti potražnja (prošle godine nije bila velika gužva), ali očekujte da će ukoliko prijavljenih bude više od 50 postojati proces selekcije koji se temelji na sadržaju motivacijskog pisma i interviewa sa sudionikom. Potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije tjedan dana nakon završetka prijava.

Radionice svaki dan traju od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionca. Radionica Vizualno promatranje meteora ima drugačije dnevno odvijanje - najviše vremena bi se provodilo u noćnom promatranju neba, dok bi se po danu odvijao manji dio radionice.

Opisi radionica

Obnovljivi izvori energije

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ

Mentori: Darko Fras i Oskar Stepančić

Radionica će se sastojati od teorijskog i praktičnog dijela. Planiramo detaljno razraditi današnje energente i njihovu industrijsku primjenu u proizvodnji glavnih izvora energije koje čovječanstvo koristi u svojoj svakodnevici. Mislimo krenuti otpočetka; kako su nastala fosilna goriva, koja jos nova goriva (izvori energije) postoje, koje su posljedice njihova korištenja, itd. Nakon toga planiramo obraditi obnovljive izvore; voda, zrak, sunčeva svjetlost. Također ćemo govorit i o još dosta slabo istraženim i slabo raširenim energentima i izvorima energije i njihovim primjenama kao što su plima i oseka, vodik i sl. Staviti ćemo poseban naglasak na ekološke posljedice te što se sve danas u svijetu poduzima da se spriječi zagađenje prirode.

Kada završimo teorijski dio, demonstrirati ćemo izgaranje fosilnih goriva, na mikroskali naravno, da ne dođe do ozljeda. Napomenut ćemo da ne pokušavaju to raditi doma, jer posljedice mogu biti neugodne... Također planiramo upoznati djecu sa osnovnim principima rada generatora i solarne ćelije, te pokušati s djecom napraviti generator koji ćemo pokušati pokrenuti na razne načine (pomoću vode, vjetra, bicikla, zamorca).

Prošećimo mikrosvijetom

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ

Mentori: Marina Martinić i Matea Konjević

Što je povećalo, a što mikroskop? Kako vidjeti ono što je ljudskom oku nevidljivo? Kakva se sve malena bića skrivaju oko nas, i od čega smo svi sastavljeni ako dovoljno duboko zavirimo? Mi ćemo oku nevidljivo pretvoriti u vidljivo i opipljivo i odvesti vas na putovanje mikrosvijetom.

Postani doktor komunikolog

Uzrast: 5. i 6. razred OŠMentori: Kristina Težak i Ana Krilanović Da ti dođe u posjet ekipa sa slike, kako ih pozdraviti? Hoćeš li se rukovati s njima ili im «dati 5»? Što misliš, kako bi oni tebe pozdravili? Bi li također pričali na hrvatskom ili bi se trebali nekako drugačije sporazumjeti? A da se svemirski brod spustio na Novi Zeland, što misliš kako bi onda priča završila? Ako se od ovih pitanja ne poželiš teleportirati na neki pusti planet, dođi k nama i zabavi se!

Kad Newton prestigne pticu trkačicu

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentori: Nikolina Nekić i Mirta Dumančić

Jeste li se ikad pitali zašto kojot nikada ne uhvati pticu trkačicu? Možda zato što je na njenoj strani cijela fizika crtića! Slažu li se ti zakoni s onima koje mi poznajemo? Bismo li znali za te lijepe zakone mehanike da je Newton kojim slučajem kao mali gledao crtiće, a ne razmišljao sjedeći ispod stabla jabuke? Želimo pogledati na sve naše animirane zablude znanstvenim očima i suočiti ih s onim što je oko nas – stvarnost koja možda i ne mora biti manje zabavna!

Visoki napon

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentori: Zvonimir Domazet i Ivana Kurečić

Diže li ti se kosa na glavi od pomisli na fiziku tijekom ljeta? Siguran si da ne postoji ništa čime bi mogla zaokupiti tvoju pozornost? Ova radionica će te razuvjeriti!

Jesu li te ikad impresionirale munje i gromovi? Zanima li te kako nastaju, i kako utječu na prirodu? Želiš li biti u stanju kontrolirati struju, ili čak zarobiti munje za svoju vlastitu zabavu, onda je ova radionica za tebe! Na njoj ćeš naučiti sve o impresivnim silama prirode koje stvaraju neke od najuzbudljivijih vizualnih efekata, te dobiti priliku takve efekte napraviti svojim rukama.

Kakve su boje biljke pod plavim suncem?

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentori: Željko Babić i Zrinka Gattin

Biljke su zelena pluća svijeta, no iako je to dominantna boja u biljnom svijetu prisutne su sve boje spektra. Cilj naše radionice je saznati zašto je biljni svijet toliko bogat bojama? Zašto je zelena dominirajuća boja i je li tako bilo uvijek kroz povijest zemlje? Kakve bi boje bile biljke pod plavim ili crvenim suncem?

Istina ili laž: CSI

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentori: Lana Šarić i Marko Cigler

Svaki tjedan sjedite pred TV-om i pratite avanture filmskih CSI ekipa? Uvijek vas je zanimalo što je ono svijetleće čime na mjestu zločina otkrivaju krv, čak i nakon što su zidovi i pod pažljivo obrisani? Nikad vam nije bilo jasno kako neke vijugice na vašim prtima mogu pomoći u rješavanju zločina? Ili se možda pitate kako točno policajci znaju je li netko pijan uzrokovao nesreću? Odgovore na ova, i mnoga slična pitanja, možete naći u našoj radionici. Podučit ćemo vas osnovnim tajnama forenzike, a do kraja radionice ćete i sami uskočiti u ulogu forenzičara i pomoći nam u rješavanju zločina.

Tko mjeri taj i griješi

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentori: Igor Gašparić i Jurica Hižak

Kao što ne možemo sigurno predvidjeti ishod utakmice, ne možemo biti sigurni ni u rezultat mjerenja. Ako mislite drugačije, pokušajte vaganjem odrediti koliko imate grama. Najviše što možete je otprilike odrediti broj grama kao što i otprilike možete predvidjeti da će pobijediti ekipa koja trenutno bolje stoji na tablici. Ove dvije naizgled nepovezane stvari povezuje mogućnost različitih ishoda od kojih su neki sigurniji od drugih. Proučavati ćemo greške mjerenja koje se uvijek moraju odrediti jer su bez njih rezultati mjerenja beskorisni. Vidjet ćemo što sve utječe na greške mjerenja, kako ispravno obrađivati i prikazivati rezultate mjerenja. Igrat ćemo igre na sreću i povezivati te rezultate s rezultatima mjerenja, ali i s nekim prirodnim procesima koji liče na igre na sreću.

Ljetna škola za štakore

Uzrast: Srednja škola

Mentori: Lucia Nanić i Maja Perić

Sigurno smo svi primjetili kako su nam roditelji dok smo bili djeca ponekad kupili sladoled ili čak neku novu igračku kada bi bili dobri, a kad se nismo primjereno ponašali ne bi se smjeli igrati s prijateljima. Kada smo krenuli u školu nismo smjeli ići u park s prijateljima dok domaća zadaća nije bila napisana. Sigurno smo se svi pitali: „Zašto ja moram biti kod kuće kad su svi u parku?“. Nismo se smjeli ići igrati na računalu dok nismo pospremili sobu. Na kraju školske godine roditelji bi dobar uspjeh nagradili nečim što smo jako željeli, a iduće godine smo primjećivali kako nam ocjene postaju sve bolje i bolje. Za obavljene tjedne kućanske zadatke dobivali smo džeparac, a kasnije smo redovito nastavljali obavljati te iste zadatke. S vremenom smo shvatili da ćemo biti nagrađeni ako svoje obaveze

izvršimo na vrijeme ili postupimo pravilno i tada smo se osjećali dobro. S druge strane, za svaki loš

postupak bili smo kažnjeni i osjećali smo nepravdu.

Kako bi znanstveno dokazali funkcionira li takav sustav nagrade i kazne osmislit ćemo niz

eksperimenata pri čemu naš model neće biti djeca već laboratorijski štakori. Želite li saznati kako se može štakora naučiti da obavi određeni zadatak, prijavite se i budite treneri u „Ljetnoj školi za štakore“.