Samobor

Opće informacije

Vrijeme održavanja:

17.-23. srpnja 2011.

Mjesto održavanja:

Osnovna škola Samobor

Stražnička 14

Kotizacija

Kotizacija za sudionike je 300kn

U kotizaciju je ukljucen topli obrok svaki dan odrzavanja radionica.

Novcem od kotizacija pokrivamo dio troškova radionice, poput materijala i ručka, većina sredstava za radionice dolazi od donacija.

Prijava

Pogledajte upute ovdje.

Dobro je znati

Ovo je prvi put da se radionice odvijaju u Samoboru pa je broj radionica manji u odnosu na druge gradove pošto ne znamo koliki će biti odaziv. Raditi će se 6 radionica, a kako po radionici primamo 5 sudionika to znači da ukupno primamo 30 sudionika. Za sad ne možemo predvidjeti kolika će biti potražnja (no ne očekujemo preveliku gužbu), ali očekujte da će ukoliko prijavljenih bude više od 30 postojati proces selekcije koji se temelji na sadržaju motivacijskog pisma i interviewa sa sudionikom. Potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije tjedan dana nakon završetka prijava.

Radionice svaki dan traju od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionca. Za sudionike je svaki dan organiziran ručak.

Za sve sudionike organizirana je i večer astronomijie.

Opisi radionica

Pristojno ponašanje životinja

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ

Mentori: Martina Mavrović i Lucija Klarić

Svi znamo da se ručak jede nožem, vilicom i žlicom. Ako nam se netko sviđa, kupimo im čokoladu. Na ulici pristojno pitamo za smjer. No jeste li se zapitali kojim priborom za jelo jede puž? Pita li golub za smjer? Kako zavodi krijesnica? Zanima li vas kako životinje obavljaju naše svakodnevne zadatke, ovo je radionica za vas!

Mislim, dakle, u pravu sam?

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentori: Jelena Okroša i Marina Tumbas

Želite li saznati zašto ne donosimo odluke sasvim objektivno? Što se sve nalazi između nas i objektivnog zaključivanja? Vidjet ćemo kako djeluju perceptivne varke, a kako socijalna situacija na naše prosudbe. Saznat ćemo i koji su biološki procesi u pozadini naših odluka. Bavit ćemo se primjenom nalaza socijalne psihologije u svakodnevnom životu. Družite se s nama i saznajte ponešto o tome

Upoznaj, napravi, pojedi - fraktal

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentori: Andrijana Pupić - Bakrač, Mira Matijašević i Jelena Kovačević

Fraktali su geometrijski objekti koji se sastoje od umanjenih verzija samih sebe. Sigurno ste već vidjeli gomilu fraktala. Munja, brokula, puževa kućica... Da li ste ih doživjeli? Neki ih redovno jedu. Jesu li ukusni? Možda imate i svoj kućni fraktal, a niste tog ni svjesni... Treba li ga hraniti? Ili zalijevati? Ako nemate – nema problema – napravit ćemo ga! Izradit ćemo fraktalni nakit, fraktalne kolače i trodimenzionalni origami fraktal. Upoznat ćemo poznate primjere fraktala i ljude po kojima su dobili imena. Ako vas uz to zanima i da li je vaše tijelo u savršenom omjeru (kakav je to omjer i kako znati da je nešto u zlatnom omjeru?) ova radionica je stvorena za vas!

Kemija u boji

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentori: Ivana Brekalo

Crvena, zelena, žuta, plava, ljubičasta, narančasta... kemija? Uputimo se zajedno tragom duge i učimo i otkrivajmo kroz svijet boja. Čekaju vas raznobojni pokusi koji će vam riješiti mnoge misterije kemije i pokazati koliko je taj komplicirani predmet zapravo jednostavan i zabavan. Dođite i zaljubite se u šarenilo kemije.

Srcem do srca

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentori: Petra Međeral, Tihana Bago

Srce – pokretač života. Mali mišić bez kojeg nema opstanka. Kralježnjacima nužan za život. Čujemo njegov rad, a ne vidimo ga. Tijekom evolucije se mijenjalo i usavršavalo, te time omogućilo lakši život i razvoj, prilagodivši ih raznim staništima. Želiš li prodrijeti u dubinu njihova srca? znaš li koji je put do njega?! Dođi i otkrij!

Točka, točka, crtica ...

Uzrast: Srednja škola

Mentori: Lenka Vukšić, Mate Puljiz

Kroz ovu interdisciplinarnu ali prvenstveno matematičku radionicu želimo vas upoznati sa teorijom grafova. Graf je apstraktna struktura koja služi za modeliranje objekata i veza među njima. Na primjer, kada imamo skupinu ljudi od kojih se neki međusobno poznaju, ili promatramo životinje na nekom području a veze među njima su te da jedu jedni druge, također možemo gledati gradove te željezničke veze među njima... Sve su to jednostavni primjeri kojima se bavi teorija grafova. Međutim, postoje i puno složeniji problemi. Vratimo se primjeru sa gradovima i željeznicom. Pretpostavimo da su neke pruge puuuno starije od drugih i da vlak njima vozi dosta sporije. Je li onda uvijek najbolje ići direktnim putem ili je nekad bolje ići obilaznim ali bržim putem, tj. je li najkraći put ujedno i onaj kojim se najbrže stigne? Je li moguće obići sve gradove u zadanom vremenu? Je li moguće proputovati svakom prugom točno jedanput? Traženje odgovora na ovakva pitanja nije jednostavno ali može biti zabavno.