Split

Opće informacije

Vrijeme održavanja:

25.-31. srpnja 2011.

Mjesto održavanja:

Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS)

Meštrovićevo šetalište bb

Kotizacija

Kotizacija za sudionike je 300kn

Novcem od kotizacija pokrivamo dio troškova radionice, poput materijala i ručka, većina sredstava za radionice dolazi od donacija.

Prijava

Pogledajte upute ovdje.

Dobro je znati

Raditi će se 12 radionica, a kako po radionici primamo 5 sudionika to znači da ukupno primamo 60 sudionika. Iako je ovo najviše radionica i sudionika u Splitu do sada, očekujemo da će kao i prošlih godina broj prijava biti velik. Za osnovnoškolske radionice se obično prijavljuje i duplo više djece od toga koliko imamo mjesta tako da postoji realna šansa da nećete biti primljeni, što ni nas ne čini sretnima, ali MedILS fizički teško možemo primiti više djece. Potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije tjedan dana nakon završetka prijava.

Radionice svaki dan traju od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionca. Svaki dan je osiguran ručak za sudionike.

Opisi radionica

Mala škola za kemijske čarobnjake

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ

Mentori: Željka Majić, Irena Đapić

Dragi mali budući čarobnjaci, pozivamo vas da se pridružite našoj radionici! Zajedno ćemo naučiti kako napisati nevidljivo pismo, stvoriti dugu u čaši, promijeniti boju laticama cvijeća te još puno toga. Kroz druženje i zabavne pokuse otkrivati ćemo kako funkcionira svijet oko nas. Čarobne stvari se događaju svaki dan u vašoj okolini, no tome nisu zaslužne neke čudne sile, već nešto što zovemo kemija. Nemojte se bojati ako nikada niste čuli ovu riječ. Sedmoga dana ove škole, bit ćete pravi stručnjaci za ovo područje. Bez problema ćete znati odgovoriti na pitanja poput: „što se događa kada sok od crvenog kupusa dodate u ocat?“ ili „žive li u vodi još neka bića koja ne vidimo golim okom?“ Osim zabavnih pokusa, očekuje vas puno crtanja i kvizova, a ne smijemo zaboraviti spomenuti da ćete cijelo vrijeme imati i čarobni šešir na svojoj pametnoj glavici te čarobni štapić u svojim vještim rukama. Na kraju „Male. škole“ za svoj marljivi rad bit ćete nagrađeni diplomom. „inženjera kemijskih čarolija“, kao pravi mali stručnjaci....

Kako je Hlapićeva Gita održala ravnotežu na žici?

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ

Mentori: Helena Ćalušić, Marina Furkes

U školi smo upoznali našeg marljivog i uvijek veselog šegrta Hlapića. Nakon što je ostavio poruku svom majstoru i majstorici, otišao je u svijet razgaziti čizmice i čudnovate zgode su započele. Baš poput njegovog putovanja izgledat će i naša sedmodnevna radionica. Jednog dana Hlapić je upoznao cirkusku djevojčicu Gitu. Prisjetit ćemo se kako je Gita zaslužila večeru svojim izvrsnim i spretnim plesom na žici. Kako vama uspjeva hodanje na gredi, preskakanje vijače? Kako pobijediti prijetelja u klackanju? Želite li se igrati domino kockama i graditi kule od karata? Jeste li ikada igrali igru „Twister“? Otkrit ćemo vam tajnu ove igre, izrađivat ćemo različite oblike predmeta iz kolaža i jedan dan otploviti u čaroban svijet Sunčevog sustava. Čekaju vas zanimljive igre uz Hlapića i Gitu, stoga dođite i pridružite nam se! Nestrpljivo vas očekujemo!

Gospodin Geo i gospođica Metrija

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentori: Andrea Rumenjak, Kristina Pisk, Monika Matika

Jednom davno u gradu zvanom Kompleksograd živio je mladić po imenu Geo. Geo je bio dobrodušan i živahan mladić, koji je imamo samo jedan san: sagraditi maketu Kompleksograda, što još nikada nitko nije uspio, i time se proslaviti. Pokušavao je to on nekoliko puta, ali svaki put bi nešto pošlo po zlu: nekad bi mu stablo bilo više od najvišeg nebodera u gradu, a nekad je poneku kuću napravio toliko malenu da se je jedva okom vidjela. Nakon mnogo pokušaja Geo je bio razočaran, pa je otišao u šetnju gdje je sreo prelijepu djevojku Metriju, koja je bila očarana mjerenjem. Ugledavši tužnog Gea, Metrija mu je odlučila pomoći u ostvarenju njegovog sna. Viđali su se svakodnevno, Metrija ga je poučavala mjerenju, te su zajedno pokušali izraditi maketu grada, izrađivali su oni kocke,kvadre, piramide...crtali trokute, kvadrate..i onda ih spajali u jednu cjelinu. Jednog dana Metrija se zaputila prema Geu, ali na putu ju je oteo zli čarobnjak, koji je najviše mrzio geometriju, i zatvorio ju u najviši toranj svoje palače. Nakon što je ta vijest stigla do Gea on se zaputio prema čarobnjakovoj palači da spasi svoju prijateljicu Metriju. Međutim zli čarobnjak mu je na putu postavio razne prepreke koje je Geo trebao rješiti da bi spasio Metriju. Dođite i pomozite Geu da spasi Metriju i ostvari svoj san. A vi naučite geometriju na zabavan i posve nov način.

Čekamo Vas

Sunčev sustav

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentori: Ana Bacelj, Dino Bektešević, Tomislav Sorić

Znate li da je Sunce ove godine na vrhuncu svoje aktivnosti? Što to zapravo znači i kakav utjecaj ima na nas Zemljane? Što je s ostalim planetima Sunčeva sustava? Zašto je Mjesec pun kratera i kako napraviti takve kratere u laboratoriju? Jesi li se ikada zapitao/la koliko je zapravo velika naša Zemlja? Na ovoj radionici naći ćemo odgovore na ovo i mnoga druga slična pitanja iz svijeta astronomije.

Morski biolog na tjedan dana

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentori: Ivana Jurić, Ivana Bušelić

Oduvijek te zanima život koji skriva namreškana površina mora, a nisi imao priliku upoznati se sa tim čudnovatim organizmima? Naša radionica ti nudi upravo to: ronjenje, sakupljanje organizama, laboratorijsku obradu uzoraka i postavljanje eksperimenata. Svaki dan će biti posvećen otkrivanju i proučavanju druge skupine organizama. Pridruži nam se u pustolovini istraživanja pridnenih zajednica mora, te postani morski biolog na tjedan dana!

Avatar

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentori: Lucija Kovačević, Nikolina Hanžić

Fascinira li te film Avatar jednako koliko i nas? Što ti se najviše sviđa u filmu? Možda svjetleće biljke i životinje na Pandori? Znaš li da i na Zemlji postoje svjetleći organizmi? Želiš li otkriti zašto svijetle? Misliš li da su lebdeće planine iz filma moguće i na Zemlji? Ili te možda zanima koja je to vrijedna ruda koju su ljudi kopali na Pandori? Jesi li primjetio da u filmu Na'vi humanoidi imaju četiri prsta na ruci, a Avatari po pet prstiju? Što misliš, zašto je to tako? Je li to filmska greška ili ipak ima neki smisao? Ako si i ti ljubitelj ovog filma onda je ova radionica baš za tebe. Prijavi se i pomozi nam pronaći odgovore na ova i još mnoga druga zanimljiva pitanja. A u međuvremenu što prije počni skupljati novinski papir za veliku Pandoru koju ćemo sami izraditi :)

Strašni svijet virusa

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentori: Anita Cindrić, Mirjana Babić, Andreja Baričević

Sigurno ste barem jednom do sad imali gripu - onda ste zasigurno čuli za viruse! Jesu li oni živa bića? Mogu li zaraziti samo vas ili se mogu razboljeti i životinje, stvaraju li probleme i biljkama ili možda i bakterijama? Pokušajte sami virusom zaraziti biljke i bakterije i saznajte mogu li se i one razboljeti! Znate li kako se naše tijelo bori protiv virusa? Zašto se moramo cijepiti, kako se uopće proizvode cjepiva i kako ona pomažu u zaštiti od virusa? Pomognite nam otkriti uzročnika virusne bolesti i sami proizvedite vlastito cjepivo! Pridružite nam se na putu kroz strašni svijet zločestih virusa - tko zna, možda na kraju otkrijete da ipak nisu tako strašni... ;)

Znanost u bojama

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentori: Sandra Kolundžija

Boje su svuda oko nas. Vidimo žute banane, zelenu travu, plavo nebo. Zanima te zašto? Ima li to veze s bananama, travom ili nebom? Ili s našim očima? Ili s našim mozgom? Kako boje utječu na naš svakodnevni život? Što znači biti slijep za boje? Nakon ove radionice, neke stvari ćeš sigurno vidjeti jasnije!

Stratocaster - uradi sam

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentori: Marin Vojković, Jelena Luketina

Naučite kako napraviti vlastitu električnu gitaru! Pritom ne mislimo samo na spajanje već kupljenih tvorničkih dijelova, već njihovu samostalnu izradu i spajanje. Naučite kako funkcioniraju pojedini dijelovi, kako nastaje zvuk, te kakve veze Tesla i Faraday imaju sa svim tim. Oblikujte svoju gitaru kao Jimi Hendrix, Slash ili izmislite svoj dizajn, uključite je u pojačalo i rokajte kao pravi bogovi gitare! :D

Neptunovo carstvo u aparaturi

Uzrast: Srednja škola

Mentori: Krsto Herenda, Kristian Nakić

Jesi li se ikada zapitao od čega se sastoji more? Zašto je slano? Ima li u njemu išta više od vode, kuhinjske soli i živog svijeta? Od čega se sve zapravo sastoje bijeli kristalići koji ostanu na našoj koži kad se osušimo nakon kupanja u moru, i što se sve zapravo može s njima? Sastoje se, između ostalog, od kemijskih elemenata zvanih halogeni elementi, koji su u svom elementarnom stanju neke od najopasnijih tvari iz tablice periodnog sustava. Izazivaju požar, grizu, truju, izjedaju i buše, a združeni u kemijske spojeve u moru, tvore okoliš toliko pogodan za razvitak i održavanje života da ih i sami nosimo u sebi. Odakle tolike razlike? Jesu li svi jednako opasni? Postoji li pravilnost u njihovom ponašanju i mijenja li se? Zašto?

Na ovoj ćemo radionici otkriti odgovore na ta pitanja. Uz pomoć kemije izolirat ćemo ih mora. Iz mirnog, izbacit ćemo ih u njihovo agresivno stanje, ali na kontroliran i bezopasan način, te ćemo iza stjenki staklenih posuda proučiti kako izgledaju, što sve mogu i čemu nam služe. Naoružani zaštitnom opremom, izbjeljivat ćemo mrlje, paliti metale, izjedati staklo, dezinficirati prste i praviti primitivne fotografije.

Statisfaction

Uzrast: Srednja škola

Mentori: Milena Ćulav, Martina Vukelić

Strah od letenja:

Matematičar Nemo nikad nije putovao avionom. Kad ga je prijatelj uvjeravo u sigurnost leta u današnje doba, on mu je odgovorio: "Pa ne bojim se ja leta, mene je strah bombe u avionu. Svako se malo dogodi da se u nekoj letjelici otkrije eksplozivna naprava."

No jednom je zgodom Nemo ipak sjeo u avion. Kako sad to, zapita ga prijatelj, zar se više ne bojiš?

"Bojim se, bojim, kako da ne. Samo kolika je vjerojatnost da su u jednom avionu dvije bombe?"

Upita Nemo smiješeći se.

Kako su svakodnevni problemi profesionalnih kockara i hazardera proizveli statistiku? Može li i nama pomoći u kartaškim igrama ili igrama na sreću? Znamo li čitati? Koliko smo zaista različiti i po čemu? Ovisi li to o onom tko tumači podatke? Laže li statistika? Kako se uvukla u biologiju, ekonomiju, psihologiju, sociologiju, tehniku, vojne znanosti, promet, trgovinu, sport, lingvistiku...? Dopusti statistici da ti pomogne u razumijevanju svijeta koji nas okružuje i osjetit ćeš što znači statisfaction!

Silom do struje

Uzrast: Srednja škola

Mentori: Marija Došlić, Veronika Sunko

Jeste li se ikada zapitali odakle iskra u upaljačima “na gumb”, to jest onima bez kresiva? Ili kako se električni signal iz vašeg MP3-playera pretvara u zvuk koji čujete? Sigurno niste ni pomislili da su te dvije pojave povezane, ali zapravo se temelje na istom fenomenu - piezoelektricitetu. Piezoelektrični materijali su oni u kojima se pod djelovanjem mehaničkog pritiska inducira napon. Također dolazi i do obrnutog efekta: deformiraju se u električnom polju. Piezoelektrična svojstva najčešće pokazuju kristali, poput kvarca ili topaza, ali i neki drugi materijali kao što su kosti ili drvo. Jakost efekta varira od materijala do materijala i pokazuje značajnu ovisnost o temperaturi. Zbog svoje široke primjene i zanimljivih svojstava piezoelektrični materijali su vrijedni proučavanja. Na ovoj radionici uzgojit ćemo vlastiti piezoelektrični kristal i na njemu istražiti efekt.