čakovec

Osnovne informacije

Vrijeme održavanja radionice:

26. srpnja do 1. kolovoza 2010.

Mjesto održavanja:

Tehnička škola Čakovec (TIOŠ)

Športska 5, Čakovec

Radionice u Čakovcu

Srce radi bim bam bam

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ

Mentori: Nina Penezić i Lena Penezić

(kliknite na mapu za uvećanje)

Kotizacija:

Bez smještaja: 50 kn

Sa smještajem: 900 kn (za detalje pogledajte niže u tekstu pod Smještaj)

Novac koji dobijemo od kotizacija pokriva dio ukupnih troškova LjTZ-a, tako da ako mislite da možete pomoći na drugi način pogledajte našu stranicu s informacijama za donacije.

Dobro je znati:

Ovo nam je prvi put da se stvar odvija u Čakovcu tako da za sada održavamo manji broj radionica nego u Splitu. Raditi će se 9 radionica, a kako po radionici primamo 5 sudionika to znači da ukupno primamo 45 sudionika. Za sad ne možemo predvidjeti kolika će biti potražnja, ali očekujte da će ukoliko prijavljenih bude više od 45 postojati proces selekcije koji se temelji na sadržaju motivacijskog pisma i interviewa sa sudionikom.

Potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije tjedan dana nakon završetka prijava.

Radionice svaki dan traju od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionca. Radionica Upoznajmo nebo ima malo drugačije dnevno odvijanje (u par navrata će se odvijati i navečer zbog promatranja noćnog neba).

Smještaj

Sudionicima koji dolaze van Čakovca (njih 15) možemo ponuditi stalni smještaj i brigu. Smještaj je organiziran u učeničkom domu Svjetionik, a počinje od večeri 25.7. (dan prije same radionice) i traje do večeri 31.7. (1.8. je zadnji dan radionice). U domu je svaki dan osiguran doručak i večera (25.7. samo večera, a 1.8. samo doručak), dok je ručak organiziran u sklopu same radionice.

Troškovi prijevoza do Čakovca na žalost ne ulaze u kotizaciju, a ukoliko trebate informacije oko načina dolaska javite se Ivanu Novoselu (kontakt informacije su niže u tekstu.

Prijava

Na ovoj stranici nalazi se elektronički formular za prijavu na radionice. Ako imate pitanja ili problem s prijavom javite se Ivanu Novoselu.

(ivan.novosel@tvornica-znanosti.org ili 098 885 258).

Želimo probati objasniti na zabavan i jednostavan način, rad i građu glavne tvornice našeg života, srca. Zašto je toliko bitno srce?Što ono točno radi? Otkrit ćemo zašto nam se ubzaju otkucaji, a zašto usporavaju u udređenim situacijama. Što se zapravo dogodi kad se zaljubimo,trčimo,ili razmišljamo? Kako je srce povezano sa cijelim tijelom,kakve su to razne cijevi i cjevčice zvane krvne žile? Koje svakodnevne stvari čine dobro, a koje loše našem srcu? Crtanjem,ljepljenjem,rješavanjem doći čemo doći još puno zanimljivosti.

Tko se boji miša još

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentori: Maja Perić i Lucija Nanić

Tko skače na stolicu čim vidi miša? Tko vrišti od straha kad ugleda to malo pahuljasto stvorenje? Koga oblije hladan znoj na samu pomisao na miša?Družite se s nama i upoznajte miševe u potpuno novom svjetlu! Saznajte sve o njihovom životu i ponašanju. Naučite razlikovati miša od mišice, prebrojite koliko miš ima prstića, promatrajte kako se ponaša u različitim uvjetima. Izaberite svog miša i pratite njegovo ponašanje za vrijeme trajanja radionice ne biste li saznali čiji miš je vođa naše male mišje obitelji.

Upoznaj, napravi, pojedi Fraktal!

Uzrast: 5., 6. i 7. razred OŠ

Mentor: Milena Ćulav

Fraktali su geometrijski objekti koji se sastoje od umanjenih verzija samih sebe. Sigurno ste već vidjeli gomilu fraktala. Munja, brokula, puževa kućica... Jeste li ih doživjeli? Neki ih redovno jedu. Jesu li ukusni? Možda imate i svoj kućni fraktal, a niste tog ni svjesni... Treba li ga hraniti? Ili zalijevati? Ako nemate – nema problema – napravit ćemo ga! Izradit ćemo fraktalni nakit, fraktalne kolače i trodimenzionalni origami fraktal. Upoznat ćemo poznate primjere fraktala i ljude po kojima su dobili imena. Ako vas uz to zanima i je li vaše tijelo u savršenom omjeru (kakav je to omjer i kako znati da je nešto u zlatnom omjeru?) ova radionica je stvorena za vas!

Borgovska osjetila

Uzrast: 5., 6. i 7. razred OŠ

Mentori: Tena Miličević i Filip Mužina

Jeste li se ikad zapitali zašto je čokolada slatka, zašto noću slabije raspoznajemo boje, zašto volimo ljude sa finim parfemima i doživljavaju li sva bića svijet na jednak način kao i mi? Uključite se u našu radionicu o osjetilima! Sigurno ste mislili da fizika nema nikakve veze sa našim doživljajem svijeta, ali sve što vidimo, čujemo i možemo osjetiti rezultat je brojnih fizikalnih procesa koji se odvijaju u prirodi i u ljudskom tijelu! Imate priliku saznati kako rade naša osjetila, izraditi model oka, saznati kako se orijentiraju zmije i šišmiši i još mnogo, mnogo toga.

Čudesni svijet vode

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentori: Matea Ferenčak i Sanja Soviček

Čudesni svijet vode je svuda oko nas. Voda je sastavni dio našeg života, a zašto? Pokušat ćemo zajedno naći odgovor uz pokuse vezane za njezina svojstva. Vidjet ćemo razliku između vodovodne, morske, destilirane vode i pitke vode u boci. Pokazat ćemo razliku između čiste vode i onečišćene i kako bismo tu onečišćenu vodu pročistili. Vidjet ćemo da li voda za piće sadrži bakterije ili ne te koje bakterije se nalaze u onečišćenim vodama. Saznat ćemo odgovore na neka od pitanja, npr. ''Zbog čega organizmi mogu živjeti u vodi?'', ''Da li perilica dulje živi uz Calgon?'' te mnoga druga pitanja. Na sva pitanja raznim pokusima bismo vam trebali dati odgovore te pokazati zašto je voda važna i zašto se ne može živjeti bez nje.

Upoznajmo nebo

Uzrast: 6., 7. i 8. razred OŠ

Mentori: Miroslav Smolić i Zoran Novak

Kad za vedre noći pogledate u nebo-znate li što vidite? Koliko zvijezda i kakvih,koja su to sazviježđa, vidimo li još nešto osim zvijezda? Trebamo li skupe teleskope za upoznat nebo ili su dovoljne oči i dalekozor? Zašto nebo nije isto u ljeti i u zimi? Na našoj radionici upoznat ćete zvjezdano nebo,naučit pronalazit objekte, izradit vlastitu vrteću kartu, te vidjeti druge zvijezde, planete, pa ček i galaksije....

Sanjaju li roboti električne ovce?

Uzrast: Srednja škola

Mentori: Sunčan Stilinović i Ivan Novosel

Što je robot? Kako radi? Kako roboti razaznaju svijet oko nas? Kako sastaviti robota za određenu namjenu? Kako naučiti robota da radi točno ono što mi želimo? U sklopu ove radionice želimo vam odogovoriti na sva ova pitanja, ali i proći kroz ista na praktični način. Probat ćemo sastaviti robote za razne namjene, a onda ih naučiti da sami izvršavaju zadatke.

Vradžbina zvana kromatografija

Uzrast: Srednja škola

Mentori: Jakov Ivković i Filip Topić

Što je kromatografija i za što se koristi? Ideja ove radionice je pokazati primjenjivost kromatografije u raznim prilikama, tj. u rješavanju svakojakih problema, od onih gotovo svakodnevnih do onih s kojima se susreću znanstvenici u istraživačkim laboratorijima. Proučavat ćemo flomastere, sokove, voće, povrće i biljne pigmente, a pokazat ćemo i kako se u kemijskom laboratoriju upotrebljava kromatografija za praćenje tijeka kemijskih reakcija i nastalih produkata.

Kad valovi upoznaju boje

Uzrast: Srednja škola

Mentori: Lada Vukušić i Ana Juričić

Jedna legenda iz 17. stoljeća govori o mladom fizičaru (zvanom Isaac Newton) i njegovom odlasku na sajam kako bi zaručnici kupio vjenčani prsten. Priča završava tako da je Isaac sebi nabavio prizmu i potpuno zaboravio zašto je uopće krenuo u trgovinu. Osim da su (neki) fizičari čudni, priča govori o tome da se s prizmom može ... zabaviti! Naša vizija toga je da pokažemo da je 1+1 katkad 0, a katkad 4 (što se inače zove interferencija), istražimo kako se danas utvrđuje kemijski sastav udaljenih zvijezda i nepoznatih planeta i kako su se Vikinzi usred oceana usprkos gustim oblacima orijentirali. Služit ćemo se geometrijom, kosinusima i sinusima da objasnimo zašto perje ptica, ljuske riba i proljeveno ulje na morkom asfaltu imaju toliko sjaje. Naučimo gledati boje drugim očima!