Ljetna tvornica znanosti dobila Google RISE nagradu

Post date: 16-Feb-2013 17:50:25

Google Roots in science and engineering

U suradnji s našim prijateljima iz 'Ljetne škole znanosti' koju organizira Društvo za edukaciju van okvira te partnera koji realiziraju Ljetnu tvornicu znanosti: Mediteranski institut za istraživanje života u Splitu (MedILS), Institut sinergije znanosti i društva iz Čakovca i Klub samoborskih studenata prijavili smo i dobili Google RISE nagradu u iznosu od 15000 dolara.

Naš zajednički projekt proširit će aktivnosti dosadašnjih radionica. Plan nam je pokrenuti tri edukacijska laboratorija u Čakovcu, Splitu i Zagrebu u kojima bi učenici i njihovi mentori mogli raditi na dugotrajnijim istraživanjima. Osim toga omogućili bi mentorima i učenicima iz raznih gradova posjet u te laboratorije, kao i zajednički trening mentora. Prve aktivnosti počet će već u ovom školskom polugodištu, a većina aktivnosti kreće sa početkom školske godine 2013/2014.

Google RISE natječaj je namijenjen projektima u kojima se djecu potiče na bavljenje tzv. STEM aktivnostima (science, technology, engineering and mathematics). Specifičan je po tome što se na njega mogu prijaviti projekti koji se već izvode, ali koji žele proširiti svoje aktivnosti. Ove godine se na natječaj prijavilo preko 800 projekata iz cijelog svijeta, a sredstva je dobilo svega njih 30. Nagrade se dodjeljuju po geografskim područjima – naš projekt jedan je od devet koji će se financirati u Europi.

Osim ove nagrade koja je tu za nove aktivnosti koje namjeravamo provoditi, dobili smo i sredstva za naše glavne radionice. U suradnji sa U. S. Community of Alumni in Croatia i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država dobili smo pomoć od 16200 dolara, a na natječaju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta dobili smo sredstva od 50000 kuna. Za razliku od prošle godine koju smo jedva preživili, ove godine imamo dovoljno sredstava kako bi sa sigurnošću mogli reći da će se Ljetna tvornica znanosti održati u Splitu, Čakovcu i Samoboru u periodu od 21.7. do 4.8.2013.