Od glave do pete, abecednim redom (1. dio: A-D)

Post date: 29-May-2010 12:05:57

A kao adrenalinVjerojatno najpoznatiji hormon u ljudskom tijelu. Funkcija mu je da u opasnim situacijama (recimo ganja vas velika gladna lavica) tijelo dovede u stanje za koje su Englezi prvi smislili prikladan naziv „fight or flight“ (borba ili bijeg). Adrenalin će u sve naše stanice dopremiti šećere bogate energijom i time potaknuti sve naše snage. Ubrzat će se rad srca i disanje radi čega će našim tijelom prolaziti više krvi bogate šećerom i kisikom. Usta će se osušiti zato jer je probava sad zadnje što nam je na pameti, pa se luči manje sline. Zbog visoke podraženosti živaca, mišići će često drhtati. Budući da organizam svu raspoloživu krv treba za životno važne organe, protok krvi na perifernim dijelovima tijela će se smanjiti. Zato nam od straha doslovno zebu ruke. A znoj koji izbija iz svih pora dovodi do toga da po cijelom tijelu budemo sklizavi i glatki, što potencijalnom napadaču otežava bilo kakvo zahvaćanje.

B kao bol

Nocireceptori, ili receptori za bol su nejednoliko rasprostranjeni po čitavom tijelu. Jedno od mjesta na kojem ih ima jako puno je donja čeljust, pa to objašnjava zašto vađenje zuba toliko boli.

C kao crveno

Kada kažemo crveno i tijelo, prva asocijacija je krv. Njoj boju daju crvene krvne stanice poznatije pod nazivom eritrociti. Vrlo su važne, jer prenose kisik do svih stanica našeg tijela. Zbog toga što nemaju jezgru u njih stane puno više hemoglobina, a time i kisika (hemoglobin služi kao nosač kisika). Budući da nemaju ni mitohondrije, oni ne iskoriste ni mrvicu kisika koji prenose, što je vrlo zgodna evolucijska prilagodba- tako organi dobivaju više kisika. Bikonkavan oblik im omogućuje da lagodno prolaze kroz krvotok, pa čak i kroz kapilare manjeg promjera od njihovog vlastitog!

Č kao čeona kost

Donji dio čeone kosti ima zadebljale i zavijene obrvne lukove. Najbitnija riječ ovdje je „zadebljale“, jer se pri žvakanju hrane, sila žvakanja raspodjeljuje na sljepoočnu i čeonu kost. Ako su lukovi izrazito dobro razvijeni mogu se spojiti u jedinstvenu izbočinu nazvanu torus, koja je bila osobito dobro razvijena kod čovjekovih predaka, radi njihove ponešto „žilavije“ prehrane. Naravno, bilo je još prilagodbi.

D kao daltonizam

Daltonisti su ljudi koji ne mogu razlikovati crvenu i zelenu boju. Ta poteškoća se javlja zbog toga jer tim ljudima nedostaju receptori za zelenu ili crvenu boju u oku. Kod osoba s normalnim vidom, u oku su prisutni receptori za crvenu, plavu i zelenu boju. Ako se pitate što je na slici s desne strane, to je duga. Ali onako kako ju vidi osoba bez receptora za zeleno.

Mirela Pavić, Monika Štetić i Sandra Kolundžija