Od glave do pete, abecednim redom (4. dio: NJ-S)

Post date: 02-Jun-2010 10:22:29

NJ kao njuh Osjetilo njuha je najjače pri rođenju. Zašto bi to bilo važno? Novorođenčad ne vidi dobro, te mu je njuh jako važan da bi mogli prepoznati mamu. Kad osjetilo vida preuzme dominantnu ulogu, osjetilo njuha postaje slabije.

O kao osjetilo ravnoteže U unutrašnjosti svakog uha nalaze se tri malena kanala ispunjena tekućinom. Ta nam tekućina služi za održavanje ravnoteže. Kad se vrtimo,ona se giba i omogućava živcima da obavijeste mozak o našem kretanju u krug. No kad se prestanemo vrtjeti, tekućina se još neko vrijeme giba (radi inercije) pa imamo osjećaj da nam se vrti u glavi. P kao probava Svima je dobro poznata stvar da je nakon dobrog ručka teško učiti. Zašto je to tako? Naše tijelo raspolaže ograničenom količinom krvi, a time i ograničenom količinom kisika koju može raspodijeliti među organima. Budući da su nakon ručka naši probavni organi jako zaposleni, treba im i više kisika. Zbog toga u mozak dospijeva znatno manje kisika, pa moždane imaju manje energije, što se očituje u poznatom popodnevnom umoru. Englezi su i za to smislili vrlo simpatičan naziv: „rest and digest“ („odmaraj i probavljaj“).

R kao R.E.M.

Prilikom spavanja izmjenjuju se dva oblika spavanja: non REM i REM. REM spavanje slijedi nakon svakog ciklusa NREM spavanja. REM faza je karakterizirana nepravilnim disanjem i pulsom, kao i brzim kretanjem očiju po čemu je dobila naziv (Rapid Eye Movement) Većina snova se javlja tijekom REM faze sna. Dokazano da spavači mogu vrlo vjerno opisati svoje snove, ukoliko ih probudimo za vrijeme takva spavanja. S druge strane, nakon što mine samo pet minuta od REM spavanja sjećanje na ono što smo sanjali je maglovito, a ako prođe deset minuta ne sjećamo se više ničega. Ljudi koji tvrde da ne sanjaju su oni što se ne bude odmah nakon REM spavanja, već ulaze u novu fazu NREM spavanja.

S kao sinestezija

Ako pogledate u nebo i osjetite miris piletine, ili bol doživljavate kao nešto narančasto, možda imate sinesteziju. Sinestezija je fenomen združivanja osjetila. Sinestetima (osobama koje imaju sinesteziju) se pri podražaju jednog osjetila, npr. sluha istovremeno i nevoljno podraži još neko od osjetila, npr. okus. Recimo, slušate prijatelja kako svira klavir, a u ustima vam je okus borovnice, iako borovnice niste jeli. Sinestezija može uključivati bilo koje osjetilo, a najčešći oblik sinestezije je tzv. grafem –boja. Takve osobe vide slova u bojama, te je uvijek slovo povezano s istom bojom.

Mirela Pavić, Monika Štetić i Sandra Kolundžija