Često Postavljana Pitanja

Što je Ljetna tvornica znanosti?

LjTZ ili SSF (Summer Science Factory) su znanstveno-edukacijske radionice koje se kontinuirano održavaju od 2007. godine, a namijenjene su osnovnoškolcima i srednjoškolcima (9-18 godina). Djeci i mladima omogućavamo direktan kontakt sa znanstvenim temama kroz praktične radionice u kojima pokušavamo saznati nešto o svijetu oko sebe, ali i o tome kako znanost funkcionira. Svake godine se održi nekoliko radionica iz različitih područja znanosti (za sada biologija, kemija, fizika, geologija, matematika, računalstvo, astronomija, psihologija, povijest, književnost, no otvoreni smo i za ostalo ;), a kako je to izgledalo prošlih godina možete vidjeti u našoj arhivi.

Kada i gdje će se LjTZ održavati?

2022. se sigurno kao i do sada družimo u Splitu u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS). Termin održavanja radionica je 25.7. - 31.7.2022.

U trenutku pisanja ovog teksta nemamo potvrdu o održavanju LJTZ-a na nekoj drugoj lokaciji.


Kako izgleda tijek natječaja za mentore?

Prijave na natječaj za mentore prikupljaju se do 28.02. U tom razdoblju od vas tražimo da navedete osnovne informacije o vama i kratko opišete ideju radionice. Nakon što zaprimimo vašu prijavu, početkom veljače poslat ćemo vam dokument sa svim informacijama o LJTZ-u i primjer dobro razrađene radionice kao pomoć i time započinje 1. krug natječaja. Tom prilikom od vas očekujemo da raspišete cilj radionice, ciljeve dana i kratko navedete aktivnosti koje planirate izvoditi. Tijekom trajanja 1. kruga natječaja organiziramo i razgovore (virtualnu kavu ;)) sa svim prijavljenima od kojih niti jedan član mentorskog para do sada nije sudjelovao u procesu odabira/izvođenju radionica. Kroz taj razgovor vas želimo upoznati, dati vam neke osnovne informacije o projektu i ako je potrebno, pomoći vam s razradom radionice. Kraj 1. kruga natječaja planiran je za ožujak 2022. U 2. krugu natječaja potrebno je detaljno razraditi radionicu, navesti aktivnosti koje se planiraju provoditi i uklopiti ih u vremenski okvir trajanja radionice. Tijekom 2. kruga natječaja organiziramo i eduvikend. Po završetku 2. kruga natječaja odabiremo radionice koje će se izvoditi na LJTZ-u. Konačan popis radionica za izvođenje planiramo imati u 2. polovici svibnja.

Produžili smo prikupljanje inicijalnih prijava za mentore - možete se prijaviti do 13.2.!

Zašto natječaj traje tako dugo?

Proces pripreme dobre radionice je dugotrajan proces i mislimo da je lakše ako za njega damo dovoljno vremena da se možete koordinirati međusobno i s nama u slučaju da negdje zapnete prilikom razrade.

Što je to eduvikend i kada će biti?

Eduvikend je naš naziv za edukaciju na kojoj vam pomažemo da isplanirate i održite svoju radionicu. Edukacija nije obavezna, ali vam toplo preporučujemo dolazak jer se prolaze teme oko razrade radionica, potencijalnih problema, situacija s kojima smo se susreli do sada itd. Predviđeno trajanje je 18 sati (2 vikenda po 1 dan), a termine ćemo objaviti naknadno.


Ima li razlike u pripremi radionica za različite uzraste?

Da.

Radionice za 3. i 4. razred osnovne škole se izvode dva puta po tri dana. To znači da ćete svoju radionicu izvoditi dva puta u jednom tjednu s dvije različite grupe sudionika.

Radionice za sudionike od 5. do 8 završenog razreda traju 6 dana i uključuju mini radionice (objašnjeno malo niže).

Od radionica za srednjoškolce očekujemo više. Radionice za njih traju 6 dana, ne uključuju mini radionice i traju 2 sata dulje svaki dan, odnosno od 9 do 18 sati. Od srednjoškolskih radionica očekujemo istraživački rad i kao završni rezultat prava mjerena, analize, znanstveni poster kojeg se ne bi sramili na nekoj konferenciji.

Sve radionice 7.dan sudjeluju u malom znanstvenom sajmu na kojemu polaznici samostalno prezentiraju svoja postignuća roditeljima, rodbini, prijateljima i svima ostalima koji dođu.

Što su mini radionice?

Mini radionice imaju za cilj upoznati sudionike i s temama koje obrađuju neke od drugih grupa. Mentori su dužni osmisliti plan i temu za mini radionicu (odvijaju se u dva termina, jedna 3., a druga 4. dan, svaki puta dolazi druga skupina djece) kako bi na čim bolji način upoznali druge sudionike s temom koju obrađuje njihova grupa ili mogu osmisliti aktivnosti koje su potpuno nevezane za njihovu radionicu. Trajanje mini radionica je 2 sata.

Tko su mentori na LjTZ i što rade?

Mentori su osobe koje osmišljavaju i vode radionice. Njihov zadatak možemo podijeliti na 3 dijela:

a) Osmišljavanje koncepta radionice (tema radionice, aktivnosti koje se provode na radionici itd.),

b) Priprema radionice za izvedbu (popis i nabavka materijala),

c) Provođenje radionice s djecom.

Naravno, mi kao organizacija smo uz njih na tom putu i pružamo im maksimalnu potporu svojim znanjem i iskustvom. :)

Tko može biti mentor?

Sve osobe koje su u trenutku popunjavanja prijave na natječaj punoljetne i u tom trenutku ne pohađaju srednju školu. Važno nam je da osobe vole znanosti, žele se okušati u novim izazovima i radu s djecom. Važno nam je da su kandidati za mentore otvoreni za suradnju s drugim ljudima i da imaju razvijene osnovne informatičke vještine (pod time mislimo sposobnost komuniciranja mailom i kreiranje i slanje word dokumenata). Dakle stvarno nismo zahtjevni. :)

Ideja cijelog projekta je upoznati mlade s procesom istraživanja, s ljepotom znanosti, znanstvenikom kao osobom itd. Većina mentora do sada bili su studenti prirodoznanstvenih usmjerenja, ali bilo je tu i nastavnika, doktoranada, sveučilišnih profesora, studenata tehničkih, biotehničkih, ali i društvenih i humanističkih usmjerenja. Kao što smo gore naveli, važno nam je da imate ideju što želite raditi i spremni ste prihvatiti izazov, nije nam važno ni vaše iskustvo niti područje znanosti kojim se bavite. Dapače, jako nas veseli ako imamo dobru radionicu iz područja koje do sada nismo imali.

Postoje li kriteriji za odabir radionica?

Da, ali on uvelike ovisi o borju pristiglih prijava. Po završetku 2. kruga natječaja za mentore pregledavamo sve pristigle radionice i ocjenjujemo ih. Ocjenjivanje izvršavaju dugogodišnji LJTZ mentori, a sada nastavnici, znanstvenici i predstavnici industrije. Ocjene se temelje na prilagodbi teme za uzrast, raspodjeli aktivnosti i ciljevima. Detaljnije o ocjenjivanju pogledajte u pitanju ispod. Po završetku ocjenjivanja radionice raspodjeljujemo po sljedećim kriterijima:

 • 50/50 omjer novih i starih mentora

 • Raznolikost područja istraživanja u pojedinom uzrastu

Ako se radionice održavaju u više gradova, izbor lokacije izvođenja radionica imaju isključivo mentori koji su barem 1 do sad sudjelovali na LJTZ-u, ali se i tada vodimo gornjem opisu potreba.

Kako izgleda idejni prijedlog radionice?

Idejni prijedlog radionice je već temeljitije razrađeni plan aktivnosti u radionici i razvija se u 2. krugu natječaja za mentore (na početku je samo potrebno ispuniti formular).

Idejni prijedlog radionice sastoji se od:

 1. Naslov radionice

 2. Ciljana dobna skupina (uz potencijalne zamjenske skupine, ako bude potrebno)

 3. Kratki opis radionice (napisan kao da potencijalnom sudioniku pokušavate objasniti o čemu se tu radi i zašto bi trebao sudjelovati na vašoj radionici)

 4. Cilj radionice (u nekoliko rečenica, za odrasle :) Ukratko što želite postići radionicom.)

 5. Detaljan opis aktivnosti. Pod detaljan mislimo da morate imati raspored aktivnosti po danima i znati što želite postići aktivnostima. Ukupno 2-3 A4 stranice teksta, naravno ne tražimo od vas da nam pišete protokole za eksperimente, ali moramo imati neki dojam što želite raditi. Također, Eduvikend je tu da vam pomogne u slaganju aktivnosti.

Kratki opis bit će ocijenjen na bazi originalnosti i prilagođenosti dobnoj skupini. Opis aktivnosti i cilj se promatraju zajedno, te se procjenjuje:

a) koliko je radionica interdisciplinarna (povezuje znanja više disciplina),

b) pružaju li aktivnosti sudionicima da sami istražuju i promišljaju (ne želimo radionice u kojima većinu razmišljanja radite vi kao mentor, npr. radionicu koja se najviše sastoji od raznih predavanja, želimo maksimalnu uključenost polaznika i radionice koje ih maksimalno potiču na razmišljanje i samostalno zaključivanje),

c) realnost izvedbe (računajte da imate 6 dana i ograničena materijalna sredstva).

Ako do sada niste sudjelovali na LJTZ-u znamo da vam se možda čini kao vrlo složena očekivanja, ali zato imate nas. Dok traje natječaj, slobodno se javite za pomoć oko razrade, spojit ćemo vas s nekim tko ima iskustva u vašem području te ćete tu osobu moći “gnjaviti” kada zapnete ili ako trebate savjete). Isto tako ideje možete crpiti i iz naše arhive gdje imamo nekoliko detaljno opisanih starih radionica.

Zašto bih uopće želio/željela biti mentor?

Nećemo se lagati, jako je zabavno. A i djeca će vam biti zahvalna. Iskustvo mentora na LJTZ-u je jako vrijedno iskustvo s obzirom da učite kako dosad stečeno znanje uklopiti u format radionice, dobit ćete iskustvo i rada s djecom, radit ćete na svojim prezentacijskim i organizacijskim vještinama, razvijati samopouzdanje i steći iskustvo direktnog timskog rada. Ovo je aktivnost koja jako dobro izgleda u životopisu, a to pogotovo vrijedi za studente nastavničkih smjerova koji će ovime dobiti više sati direktnog rada s djecom nego u toku cijelog studija. Neki od starih mentora kažu da im je LJTZ iskustvo promijenilo pogled na svijet, pridružite nam se i provjerite zašto to kažu.

P.S. Ovo je mjesto na kojem svako jutro pijemo 1. jutarnju kavu, treba li vam nešto više? :D

Hoću li biti plaćen za mentorstvo?

Ne, sve osobe uključene u LJTZ su volonteri. To se odnosi i na mentore i na organizaciju. Vi kao mentori nemate dodatnih troškova, pokrivamo troškove smještaja, prijevoza, prehrane i materijala potrebnih za radionicu, ali nažalost novčanu naknadu nismo u mogućnosti osigurati.

Tvornica znanosti (organizator LJTZ-a) je neprofitna organizacija koja se financira isključivo putem sponzorstava i donacija, tako da nažalost imamo dovoljno novaca samo za osnovne aktivnosti u što ne ulaze honorari za mentore. Ali plaćamo dobrim (kolko-tolko :P) društvom, nezaboravnim iskustvom i odličnom lokacijom na kojoj se održavaju radionice.

Moram li baš držati radionicu u paru s nekim?

Da. Cijeli tempo projekta je vrlo intenzivan i željet ćete imati nekoga uz sebe tko vas u potpunosti razumije. :)

Ja bih htio biti mentor, ali nemam temu i/ili partnera!

Prijašnjih godina smo primali ljude bez ideje za radionicu ili s idejom, ali bez partnera. Nažalost ispostavilo se da u mnogim takvim slučajevima ni za te mentore ni za nas stvari ne funkcioniraju najbolje.

Ako nemate partnera toplo preporučujemo da probate naći osobu koju već poznajete i mislite da bi mogla biti zainteresirana. Kada smo mi spajali ljude radionice su znale zakazati već u pripremi, te smo imali i par odustajanja što nije lijepa situacija.

Ako nemate ideju za radionicu pogledajte već postojeće radionice koje su se izvodile prošlih godina. Možete ih prilagoditi i prepraviti, važno je samo da ista djeca ne završe na tim aktivnostima (što je malo vjerojatno).

Koliko će mi ovo oduzeti vremena?

Osim samih tjedan dana radionice računajte s time da ćete trošiti i vrijeme na pripremu radionice i neke aktivnosti vezane uz projekt (poneki sastanak, sudjelovanje na dodatnoj edukaciji i sl.)

Vrijeme koje trošite na organizaciju radionice organizirate sami, tako da ovisi o tome koliko ćete biti detaljni, no računajte da ćete izgubiti nekoliko dana. Najviše vremena obično odlazi na isprobavanje stvari kako bi ste znali da i sami znate izvesti to što želite da sudionici izvode na radionici ;) Ovo će dakako trajati kraće ako već znate što radite.

Koliko radionica tražimo?

U trenutku pisanja ovog teksta imamo potvrđen samo Split kao lokaciju, tako da tražimo 13.

 • 4 za 3. i 4. razrede OŠ

 • 3 za 5. i 6. razrede OŠ

 • 3 za 7. i 8. razrede OŠ

 • 3 za srednju školu

Ali, broj radionica ovisi o mnogo faktora od kojih je najzanačajniji epidemiološka situacija. U idealnoj situaciji, tražimo 13 radionica, ali ćemo odluku o broju radionica donositi neposredno po završetku natječaja za mentore, ovisno o važećim epidemiološkim preporukama i ostalim faktorima koji utječu na broj radionica.

Koliko djece je u grupi?

Maksimalan broj sudionika na svakoj radionici je 7.

Ja sam zainteresiran, ali nikad nisam radio s djecom pa nisam siguran u svoje vještine :(

Nema veze! Zato smo mi ovdje! Važno je samo da ste spremni učiti. Iskustvo će doći s vremenom, a naši stariji mentori su ovdje da vam pomognu ako zapnete, bilo pri osmišljavanju radionice, bilo na samoj lokaciji. Također, na Eduvikendu naglašavamo i stvari na koje bi valjalo pripaziti.

Ja bih htio sudjelovati, ali ne mogu biti tamo cijelih tjedan dana!

U slučaju da vam se dešava manje preklapanje druge obaveze s terminom radionice (npr. ne možete prvi ili zadnji dan) moguće je da vaš partner odradi taj dio posla sam (uz pomoć ostalih mentora).

Osim cjelotjednih radionica radimo i niz manjih. Manje radionice uklapamo u velike i njihov smisao je da sudionicima damo priliku da nauče i nešto iz područja znanosti koje ne pokriva glavna radionica. U osnovi su i te manje radionice do sada odrađivali mentori koji rade i "velike" (one traju oko 2h, ali održavamo ih u toku 2 dana). Tako da ako ste zainteresirani za ovakav aranžman također se možete javiti, no tada bi ste trebali biti iz mjesta u kojem se radionica odvija pošto ne možemo pokriti troškove smještaja (lokalne putne troškove, prehranu i materijale za radionica dakako možemo).

Htjeli bi sudjelovati/pomoći, ali ne bi ste htjeli biti mentor?

Postoji i opcija da surađujete na projektu, ali ne u svojstvu mentora. Treba nam:

 • pomoć u organizaciji (javljanje na natječaje, potraga za sponzorima, pomoć oko logistike, kontaktiranje škola i sl.),

 • pomoć u održavanju weba (stavljanje sadržaja vezanih uz radionice i/ili pisanje novih sadržaja vezanih uz znanost, tehnička pomoć, integracija googlovih web rješenja ako ste vični u programiranju)

Imate još pitanja na koja ovdje nema odgovora?

Javite se Lani na lana.prah@tvornica-znanosti.org i bit će vam odgovoreno ;)