Sošice 2024.

LjTZ 2024. u Sošicama 

Vrijeme održavanja radionice: 21.7. do 27.7. 2024.

Mjesto održavanja: Posjetiteljski centar Sošice

Izvodit će se 4 radionice, a ukupno primamo 24 sudionika, 12 djevojčica i 12 dječaka (iz tehničkih razloga, odnosno rasporeda u spavaćim sobama). U slučaju da broj prijava bude veći od 24, provodit će se selekcijski postupak za sudionike. Više o selekcijskom procesu možete pročitati u Uvjetima natječaja. Potvrdu o tome jeste li primljeni ili ne, trebali biste dobiti najkasnije do 19.05.2024.

Osnovnoškolske radionice traju svaki dan od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionica. Nakon završetka radionica brigu za polaznike i sadržaj preuzimaju edukatori Posjetiteljskog centra Sošice. Sudionici svakog dana imaju osiguran doručak, ručak i večeru. O svim dodatnim detaljima oko održavanja radionica bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Prijave na radionicu

Prvo pogledajte radionice koje nudimo. Opisi radionica nalaze se u nastavku. Radionice su poredane po uzrastu. Također, nadamo se da ste pročitali i opće informacije o natječaju!

Selekcijski postupak


U slučaju da broj prijava bude veći od 24, provodit će se selekcijski postupak. Osnovu selekcijskog postupka činit će motivacijski video. Tražimo visoko motivirane i samostalne sudionike koji su spremni provesti tjedan dana učeći kroz zabavu i intenzivan rad. Od sudionika očekujemo sposobnost rada u grupi i aktivno sudjelovanje u rješavanju problema, raspravi te interakciji sa svojim vršnjacima. Važno je napomenuti da izvrsnost i darovitost u ovom slučaju nisu kriterij te da želimo dati priliku i djeci koja možda do sada nisu toliko bila uključena u "svijet znanosti". Želimo da nam se naši budući sudionici predstave preko motivacijskog videa, na najbolji mogući način primjeren njihovim godinama. Bitno je da predstavlja našeg budućeg sudionika na njemu jedinstven način. Također, prednost sudjelovanja na radionicama imat će sudionici koji do sada nisu sudjelovali na Ljetnoj tvornici znanosti ili su sudjelovali manje puta. 

Radionice za 5. i 6. razred osnovne škole 

Namijenjeno učenicima koji su školske godine 2023./2024. završili 5. ili 6. razred

Svi učenici ovog uzrasta sudjeluju na jednoj radionici.  Svaka od radionica koje su opisane niže traje šest dana plus dan prezentacije.  Kada budete ispunjavali formular, poredajte radionice po tome što vam je najdraže tako da idete od 1 do 2, pri čemu je 1 ona radionica koja vam se više sviđa. Radionice traju svaki dan od 9 do 16 sati, osim zadnjeg dana kada se održava prezentacija. 

Biologijica X Bojica

Broj polaznika: 6

Mentori: Amila Hasančević i Barbara Tunjić

Vrijeme je da zamijenimo dosadno sjedenje u učionici sa šetnjom kroz prirodu, a umjesto ocjena skupljamo insekte i biljke! Ne donosite ni bilježnice ni pribor za pisanje jer ćemo sve napraviti sami. Priroda će nam ponuditi boje i materijale, a na nama je da ju što bolje istražimo (možda otkrijete i novu vrstu?) Ako vam je od ovog opisa mašte već krenula bujica, za vas je ova radionica!


Geologija i divlje životinje - RADIONICA JE POPUNJENA (u slučaju da ste i dalje zainteresirani, pošaljite mail na suncan@tvornica-znanosti.org i staviti ćemo Vas na listu čekanja)

Broj polaznika: 6

Mentorica: Maja Hrustić

U stijenama su skrivene zanimljive tajne, dođite i otkrijte s nama što je sve ovaj prostor doživio u posljednjih 250 milijuna godina.


Dodatno se educirajte o vještinama divljih životinja, otkrijte njihove hrabre karakteristike i nađite među njima svoju omiljenu za motivaciju.


Saznajte više o temi geoturizam i otkrijte geološke posebnosti, uživajte provodeći vrijeme u prirodi uz učenje i istraživanje, oživite s nama šumske zagonetke.

Radionice za 7. i 8. razred osnovne škole 

Namijenjeno učenicima koji su školske godine 2023./2024. završili 7. ili 8. razred

Svi učenici ovog uzrasta sudjeluju na jednoj radionici.  Svaka od radionica koje su opisane niže traje šest dana plus dan prezentacije.  Kada budete ispunjavali formular poredajte radionice po tome što vam je najdraže tako da idete od 1 do 2, pri čemu je 1 ona radionica koja vam se više sviđa. Radionice traju svaki dan od 9 do 16 sati, osim zadnjeg dana kada se održava prezentacija. 

Upoznajmo Sunce: radionica za mlade astronome

Broj polaznika: 6

Mentorice: Amalija Rafaj Škriljevečki i David Vodopija

Želiš li saznati više o tome kako Sunce osvjetljava naš svijet? Pridruži se timu mladih astronoma i razotkrij tajne Sunčevih pjega, nauči kako se kreću i upoznaj Sunčeve cikluse. Imat ćeš priliku izraditi vlastitu pinhole kameru i istraživati kako se Sunce mijenja. Također ćeš moći još detaljnije vidjeti Sunčevu površinu promatrajući Sunce kroz teleskop i računalni program koji koriste pravi astronomi! Osim našeg Sunca, upoznaj se i sa zvijezdama koje su možda tuđe Sunce kroz noćno promatranje zvijezdanog neba teleskopom te stekni osnove u snalaženju noćnim nebom.


Izrada robota

Broj polaznika: 6

Mentorice:   Paula Žitković i Vedran Odeljan

Jesi li se ikada zapitao kako znanstvenici prikupljaju podatke pomoću računala i robotskih sustava? 

Što je točno potrebno izmjeriti kako bi se predvidjele i objasnile promjene u prirodi?

Upoznaj s nama Arduino platformu preko koje ćeš uz spajanje različitih senzora za mjerenje vlažnosti tla, temperature zraka i vode te količine svjetlosti dobiti podatke koje ćeš analizirati i donijeti zaključke o utjecaju vremenskih prilika i čovjeka na okoliš. 

Pridruži nam se ako želiš naučiti kako izraditi vlastitoga robota koji će ti pomoći da uskočiš u cipele znanstvenika koji živi i radi u parku prirode.