Finale radionica i što nas čeka dalje!

Post date: 24-Nov-2012 20:58:16

Dragi naši mali znanstvenici!Ljetna Tvornica Znanosti 2012. održala se na 4 lokacije : Split, Samobor, Čakovec i Preko. Sudjelovalo je 54 mentora koje je marljivo radilo s čak 160 djece kroz sedam dana. Završne prezentacije su bile impresivne i jako smo ponosni na sve sudionike što su s tolikom ljubavi prema znanosti i predanosti prema radu sudjelovali u još jednoj Ljetnoj Tvornici Znanosti.

Svi koji zbog nemogućnosti teleportiranja nisu mogli biti na sve četiri lokacije u isto vrijeme mogu ovdje pročitati neke od najzanimljivijih radionica ove godine:

U Čakovcu sudjelovalo je 55 djece na 10 radionica. Na radionici "Ja, Indiana Jones" djeca kao da su izašli iz pravog filma Indiane Jones. Dešifrirali su poruke, rješavali mozgalice i zagonetke - i to sve kako bi došli do blaga! Osim avanturista neka djeca su činili čuda od najobičnijeg kvasca. Radili su kifliće, toksikološke analize vode, analizirali teške metale i još mnogo toga što nam nikada ne bi palo na pamet raditi s kvascem. Djeca na radionici "Kako Sunce utječe na Zemlju?" išli su toliko daleko da su za prezentaciju napravili solarno - termalni kolektor od kutije pleksiglasa, crnih slamki i alufolije. Svaka čast!

Samobor je ove godine ugostio 27 djece koji su bili raspoređeni na 5 radionica. Ako ste se pitali što se to događa u mozgu dok uživamo u hrani, igranju, crtanju ili slušanju muzike, trebali bi pitati djecu s radionice "Uživam, uživaš" koji su istraživali biološku stranu naših užitaka. Radionica "Analiziraj ovo" bavila se načinom učenja, emocijama, percepcijom svijeta i lažima. Čak su napravili detektor laži s kojim su istraživali istinitost izjava svih sudionika. Svi rezultati su povjerljivi :)

Preko, prekrasno mjesto na otoku Ugljanu, imalo je 3 radionice na kojima je marljivo radilo 11 djece. Izlet u Zadar u Zavod za transfuzijsku medicinu zaslužila su djeca na radionici "Tajanstveni život stanice" koja su iz prve ruke mogli vidjeti kako se vadi krv, kako se čuva, kako se određuju krvne grupe...Pozadinu računalnih igara, istraživala su djeca na radionici "Gamer i / ili programer", te tokom radionice izradili svoju računalnu igru!

Split je imao čak 67 djece na 12 radionica! Puno toga se zanimljivog i uzbudljivog događalo svaki dan, ali nažalost ovdje ćemo spomenuti samo neke događaje. Naime, na radionici "Ljetna škola za glodavce" dogodilo se čudo već prvi dan! Dva miša postala su roditelji čak osam malih mišića koje su djeca pazili svaki dan radionice, a neki ih čak ponijeli kući! Jedna radionica zvala se "Proždrljivke" - što mislite što su djeca radila? Pa jela, naravno! Svaki dan su marljivo istraživali što se sve korisno i ukusno nalazi u hrani, i nesebično su svoje znanje i slastice dijeli s ostalom djecom. Nevjerojatne sposobnosti majstora borilačkih vještina istraživali su srednjoškolci s aspekta fizike. Išli su toliko daleko da su imali tatamije, te su na svojoj koži isprobavali sve svoje zaključke. Naravno, sve to u kontroliranim uvjetima.

Stoga vidite, dragi naši, što se sve dogodilo i koliko su djeca naučila i zabavila se. S radom nastavljamo i dalje, Ljetna Tvornica Znanosti 2013. kreće u pogon! Pratite obavijesti i najave na našim stranicama i krenite s nama u potragu za zabavnom i spoznajama!