Split

Opće informacije

Vrijeme održavanja radionice: 29.7. do 4.8. 2019.

Mjesto održavanja: Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS), Meštrovićevo šetalište 45, Split

Izvodit će se 13 radionica, a ukupno primamo 78 sudionika. Kao i prošle godine potrudit ćemo se primiti što više sudionika, no ako prijava bude više od 78 provest ćemo selekcijski proces. Potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije do 8.07.2019.

Osnovnoškolske radionice svaki dan traju od 9h do 16h, a srednjoškolske do 18h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionica. Sudionici svakog dana imaju osiguran ručak. O svim dodatnim detaljima oko održavanja radionica bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Prijave na radionicu

Prvo pogledajte radionice koje nudimo. Opisi radionica se nalaze u nastavku, kliknite na naslov radionice kako bi ste vidjeli opis. Radionice su poredane po uzrastu. Također, nadamo se da ste pročitali i opće informacije o natječaju!

Ok, pročitali ste sve to, onda možete krenuti na drugi korak prijave - ispunite formular za prijavu!

Radionice za 3. i 4. razred osnovne škole

Broj sudionika: 24

Pozdrav! Svi učenici ovog uzrasta sudjeluju na dvije radionice što je dosta različito od radionica za starije uzraste gdje svatko bira jednu. Svaka od radionica koje su opisane niže traje tri dana i svatko od sudionika ići će na dvije radionice. Kada budete ispunjavali formular poredajte parove radionica po tome što vam je najdraže tako da idete od 1 do 2 pri čemu je 1 onaj par radionica koji vam se više sviđa.

A: ChemInST i Pustolovina u antičku Grčku

ChemInST

Mentorice: Kristina Knezović i Ivana Drventić

Želiš jednog dana raditi u laboratoriju i biti kemičar, imamo pravu poslasticu za tebe. Radionica ChemInSt je radionica u kojoj ćeš naučiti puno zanimljivosti iz kemije; raditi pokuse, sapune i balzame. Svakog dana ćeš naučiti nešto novo i vidjeti da se kemija nalazi svugdje oko nas. Osim toga, naučit ćemo nešto o otpadu (kako često kažemo: SMEĆU) te kako on utječe na okoliš, ali i na zdravlje ljudi. Dođi i zaviri u čarobni svijet kemije!

Pustolovina u antičku Grčku

Mentorice: Adrijana Čavlović i Maja Macut

Dane provodiš doma, u školi, na treningu? Želiš otići u druge zemlje, a nemaš s kim ni kako? Priključi nam se i zajedno otputujmo u prošlost, u antičku Grčku. Upoznat ćeš se sa životom svojih vršnjaka, naučit ćeš napisati svoje ime novim pismom, a kad se vratiš doma moći ćeš se svima pohvaliti da si sudjelovao na Olimpijskih igrama! Saznat ćeš ponešto o svom i njihovom mišićnom sustavu i kosturu te otkriti koja je glavna razlika između tebe i mladog Spartanca.

B: Nevidljivi svijet i 1000 zašto, 1000 zato

Nevidljivi svijet

Mentorice: Marija Pezer i Marina Martinić Kavur

Postoje li živa bića tako malena da ih okom ne vidimo? Što sve živi u i na našem tijelu? Zašto su neke bolesti zarazne? Kakve se bolesti liječe antibioticima? Zašto treba prati ruke? Perete li dobro zube? Kako od mlijeka nastaje sir? Čemu služi kvasac u tijestu? Tko proizvodi polovinu kisika na Zemlji? Ako vas zanimaju odgovori na ova pitanja – dođite i zavirite s nama u nevidljivi svijet oko nas!

1000 zašto, 1000 zato

Mentorice: Dora Raos i Ana Cvetko

Hej ti! Da, ti koja/koji čitaš ovo. Hoćeš sudjelovati na super kul radionici na kojoj možeš saznati sve o svijetu oko sebe? Postavljati pitanja na koja nemaš odgovor? Raditi super zabavne pokuse s vršnjacima i zabavnim mentoricama? I, uz sve to, super se zabaviti? Onda je ova radionica baš za tebe! Hajmo zajedno uroniti u svijet 1000 zašto, 1000 zato. Na ovoj radionici ćeš moći postaviti sva pitanja koja te zanimaju o baš svemu, na zabavan i poučan način doći do njihovih odgovora, ali ismisliti neka nova pitanja na koja tek moramo pronaći odgovore. Dođi s nama saznati zašto ljudi ne lete, zašto kiša pada prema dolje, zašto ne mogu disati pod vodom, što je to svemir i još puno toga.

Radionice za 5. i 6. razred osnovne škole

Elektrošokšokšok

Mentori: Luka Karlović i Mihaela Sačić

Odrasli ti uvijek govore da ne guraš prste u struju. U pravu su, ali zašto? Što je to uopće električnastruja i kako nastaje? Kakve učinke i primjene ima u fizici i kemiji? Zna li električna struja razliku između vode koju stavljamo u peglu i vode koju pijemo? Ima li ikakve veze s magnetima kojestavljamo na frižider, a s kompasom? Eksperimentiraj i saznaj odgovore na ova, ali i mnoga drugapitanja u sklopu radionice Elektrošokšokšok!

U potrazi za kamenom mudraca...

Mentorice: Ana Marija Matić i Anja Nikolić

Čuli ste za kamen mudraca i Nicolasa Flamela, a još uvijek živite u zabludi kako su to nestvarni likovi? Kroz 6 dana koračamo kroz povijest, upoznajemo se s najvažnijim znanstvenicima i otkrićima – od Sumerana i Grka preko Lavoisiera do Einsteina, otkrivamo čari kemije, kemijske promjene i izvodimo puno pokusa! Dođite i pridružite nam se u potrazi za kamenom mudraca!

Zadrži misao, a ne dah – načini disanja kod živih organizama

Mentori: Nikolina Kostadinović i David Jelenković

Ti dišeš, on diše, mi dišemo ali i ribe dišu, mravi dišu, pčele dišu, bakterije dišu, a i biljke dišu, zar ne? Naravno svaki od ovih organizama diše na svoj način. Dođi na našu radionicu, i saznaj: Što je uopće disanje?

Zašto uopće dišemo?

Zašto svi ne dišemo na isti način?

Kako su povezani veličina tijela i način disanja?

Zašto Jurski par nije moguć u stvarnom životu?

Mogu li se biljke ugušiti?

Radionice za 7. i 8. razred osnovne škole

M&M - vjerojatnost, genetika i još štošta

Mentori: Roč Stilinović i Luka Zvekić

Želiš li saznati može li A+0 biti različito od A? Zašto imaš drugačiju boju očiju od svojeg prijatelja? I na što treba paziti prilikom darivanja krvi? Dođi na našu radionicu i saznaj odgovore na ova i mnoga druga pitanja. Saznaj kako kombinacija vjerojatnosti i genetike utječe na naš svakodnevni život. I možeš li simulirati 100 bacanja novčića. Već smo izračunali da je velika vjerojatnost da ćete nam se pridružiti.

Putovanje kroz čovjeka u 7 dana

Mentori: Valentina Juraga i Ivor Jelavić

Jesi li ikad vrtio programe na TV-u i zaustavio baš na nekoj „doktorskoj“ seriji ili filmu i poželio obući bijelu kutu i staviti slušalice oko vrata? Ako jesi, ovo je radionica za tebe! Prijavi se na našu radionicu i budi pravi doktor na tjedan dana. Naučit ćeš kako i zašto nam srce kuca, što se dogodi kada stane izašto ne možemo bez disanja. Otkrit ćeš kako izgledaju bakterije koje žive u tebi bez da ti smetaju, ali i one koje te napadaju kada te boli grlo. A kako bi postao pravi doktor, tijekom tjedan dana ćeš imati svog pacijenta kojega ćeš naučiti pregledati i tako saznati što sve doktori čuju kroz svoje slušalice!

Building Science Video Games

Mentori: Kelly Gibbs and Mourdjen Bari

Do you like video games? Do you want to enjoy themes of biology and evolution? In this workshop you’ll learn about plant evolution by building your very own video game. First you’ll learn the main ideas, then you’ll make groups and start creating a video game together (learning & practicing programming, graphics and music) teaching the topics you just learned about through your game!

In this workshop you will: * Learn the process to create a video game * Practice graphism, sound and music * Explore topics around plant evolution * Observe plants and how they evolve around you * Teach through games

IMPORTANT:

This workshop will be done by our collaborators from University Paris Descartes primarily in English. If you want to participate in this workshop you should know enough English to be able to have a conversation with other participants.

Radionice za srednju školu

ProjektIL

Mentori: Toni Čobanov i Helena Knezić

Kroz radionicu ProjektIL (ProjektImpresivna Letjelica) upoznat ćete se s različitim veličinama i oblicima letjelica. Pokušat ćemo vam dočarati proces izrade potpuno bespilotne letjelice. Pritom ćemo se dotaknuti programiranja te samih komponenti koje su nam potrebne. Znanje ćemo vam prenijeti kroz mnogo praktičnog rada i poticati vas na osobno razmišljanje o potencijalnim rješenjima brojnih problema. Cilj naše radionice je napraviti potpuno funkcionalnu, autonomnu letjelicu pomoću koje ćemo izvršavati razne zadatke te na kraju se i grupno fotografirati.

CSI: SPLIT

Mentorice: Marija Žuvela i Lana Spajić

Želiš znati što zaista stoji iza bezbrojnih CSI serija? Kako nam DNK dokazi svakodnevno pomažu pronaći krivca? I želiš riješiti pravi zločin? Onda nam se pridruži na radionici i uroni s nama u svijet DNK molekule koja je naš temelj. Saznaj kako je revolucionarno otkriće DNK otisaka promijenilo modernu forenziku. Na tjedan dana budi znanstvenik i radi s profesionalnom znanstvenom opremom kako bi otkrio krivca.

Sensing the Oceans - Social Behaviour of Fish

Mentori: Anja Wegner and Angela Albi

The oceans cover more than ⅔ of the surface of our planet and 99% of all life happens underwater, in this mainly undiscovered world. At the same time, it has never been so urgent to realize the danger world’s oceans are in, and how much our actions have an impact on the oceans’ inhabitants, their life and behaviour. So it is time to become an explorer and understand the Big Blue better!

We will do that starting with simple questions: How do those creatures underwater perceive the world? Can they communicate with each other? Do they recognize each other like we recognize our friends and family?

For a week we will be our own little marine biology lab, which will give you an idea of the life of a marine biologist, who works sometimes in the field, in the lab and in front of the computer.

IMPORTANT:

This workshop will be done by our collaborators from University Paris Descartes primarily in English. If you want to participate in this workshop you should know enough English to be able to have a conversation with other participants.