Split

LjTZ 2020 u Splitu

Vrijeme održavanja radionice: 3.8. do 9.8. 2020.

Mjesto održavanja: Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS), Meštrovićevo šetalište 45, Split

Izvodit će se 8 radionica, a ukupno primamo 40 sudionika. Osnovnoškolske radionice svaki dan traju od 9h do 16h, a srednjoškolske do 18h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionica. Sudionici svakog dana imaju osiguran ručak. O svim dodatnim detaljima oko održavanja radionica bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Prijave na radionicu

U nastavku se nalaze opisi radionica koje se nude ove godine, radionice su poredane po uzrastu. Također, nadamo se da ste vidjeli i opće informacije o natječaju!

Kada pogledate koje radionice vas zanimaju prijava ima dva koraka:

  1. ispunite formular za prijavu
  2. pošaljite nam motivacijsko pismo

Prijavu treba napraviti do 5.7.2020., a potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije do 12.7.2020.

Prilagodbe zbog COVID-19

Zbog situacije s COVID-19 i održavanja potrebnih epidemioloških mjera za vrijeme trajanja radionica nismo u mogućnosti primiti veći broj sudionika. Kako bi smo osigurali sigurnost svih polaznika napravljene su neke izmjene u odnosu na prijašnja izdanja Ljetne tvornice znanosti:

U slučaju da broj prijava bude veći od 40, o tome tko će biti primljen na radionice će ove godine odlučivati sreća, odnosno nakon provjere jesu li ispunjeni svi uvjeti za prijavu polaznike ćemo birati pomoću random.org. Broj prijavljenih je svake godine veći od broja mjesta i odabir koga uzeti na radionice je težak. U ovim okolnostima pošten odabir sa našim starim postupkom postaje nemoguć, a i dalje želimo omogućiti i starim i novim sudionicima jednake šanse za sudjelovanje. Svjesni smo da ovo nije idealno, ali u ovim okolnostima nije moguće bolje.

Vezano uz to, prijašnjih godina smo se trudili slušati vaše zamolbe i primiti braću i sestre koji su bili prijavljeni zajedno. Zbog načina odabira ove godine to neće biti moguće, tj. postoji šansa da jedno od njih bude primljeno, a drugo ne. Molimo da to razmotrite prije prijave.

Radionice za 3. i 4. razred osnovne škole

Broj sudionika: 10

Svi učenici ovog uzrasta (završeni 3. razred OŠ i završeni 4. razred OŠ) sudjeluju na dvije radionice što je dosta različito od radionica za starije uzraste gdje svatko bira jednu. Svaka od radionica koje su opisane niže traje tri dana i svatko od sudionika ići će na dvije radionice. Pri ispunjavanja formulara za prijavu, odaberite opciju radionice za 3. i 4. razred. Radionice za 3. i 4. razred nije moguće odabrati zasebno. Radionice traju svaki dan od 9 do 16 sati, osim zadnjeg dana kada se održava prezentacija.

Znanost-3u1

Mentori: Luka Karlović i Mihaela Sačić

Kako pogoditi broj koji je netko zamislio? Kako automehaničari dižu auto kada ga popravljaju? Ako voliš sve od zagonetaka do izrađivanja raznih čudesa, ovo je super radionica za tebe! Upoznat ćeš se s matematikom na novi način i razmišljati kao pravi/a matematičar/ka. Ne brini ako misliš da matematika nije za tebe jer ćeš upoznati i dvije nove znanosti. Kada ih upoznaš, moći ćeš samostalno izraditi pribor koji ti je potreban, izvesti pokuse koje osmisliš i objasniti prirodne pojave kao pravi/a znanstvenik/ca. Znaš li da radiš pokuse i kada pomažeš mami peći kolače? Želiš li izraditi sam svoj vulkan koji će eruptirati? Želiš naučiti kako napuhati balon, a da ne pušeš u njega? Ovi pokusi i brojni drugi te čekaju na radionici Znanost 3u1!

Bit:no je znati micro:bit

Mentorice: Dora Boban i Ana Dukić

Čujte i počujte - traže se istraživači i istraživačice, majstori i majstorice, gejmeri i gejmerice koji će na putovanju kroz offline i online svijet pomoću hrpe šarenih žica i svjetlećih lampica posuditi sunce i vjetar te ukrotiti struju. Otkriti ćemo ti još da dok to radiš, u ovoj misiji ćeš sasvim usput i logično svirati u bendu, dobiti titulu zen majstora, (čovječe) ne ljutiti se na svoju kockicu, glasati na svojim prvim izborima i na kraju postati pravi programer i to onaj koji zna da su najbolje igrice – igrice koje izradi sam jer je sama izrada igrice – jedna velika zabavna igra.

Radionice za 5. i 6. razred osnovne škole

Svi učenici ovog uzrasta (završeni 5. razred i završeni 6. razred OŠ) sudjeluju na jednoj radionici, svaka radionica prima 5 sudionika. Svaka od radionica koje su opisane niže traje šest dana plus dan prezentacije. Radionice traju svaki dan od 9 do 16 sati, osim zadnjeg dana kada se održava prezentacija.

Tajni život beskičmenjaka

Mentorice: Anja Nikolić i Petra Tramontana

U svijetu beskralježnjaka, ništa nije tako jednostavno kako se čini. Jeste li ikada razmišljali o tome što to meduze posjeduju da nas tako jako mogu opeći? Kako boja i oblik tijela pomažu paličnjaku da bude majstor nevidljivosti i što se to nalazi ispod silnih bodlji ježinaca? Od kud dolazi crnilo sipe kada se želi obraniti od predatora i što se sve krije ispod oklopa rakova? Ako vas muče neka od tih pitanja, ali i mnoga druga, zavirite s nama u uzbudljiv svijet beskralježnjaka i upoznajte ih u potpuno novom svjetlu jer možda među njima nađete i svog novog najboljeg prijatelja!

Skuhani mostovi

Mentori: Dorotea Markasović i Raffaella Gudelj

Zamisli most. Most je izgrađen, a ti kraj njega stojiš sa svojim prijateljima i govoriš im da si ti to projektirao/la. Tvoja ideja pretočena je u stvarnost i povezuje. Želiš li ostaviti svoj trag u svijetu, a misao vodilja ti je „Ja stvaram“, ovo je idealna radionica za tebe! Svoj prvi most napravi već ovog ljeta! Eksperimentalno ćemo učiti o materijalima, stabilnosti, nosivosti... a najbolje je što znanje koje stekneš možeš primijeniti i na drugim građevinama, ne samo na mostovima. Družiš li se s nama?

Radionice za 7. i 8. razred osnovne škole

Svi učenici ovog uzrasta (završeni 7. razred i završeni 8. razred OŠ) sudjeluju na jednoj radionici, svaka radionica prima 5 sudionika. Svaka od radionica koje su opisane niže traje šest dana plus dan prezentacije. Radionice traju svaki dan od 9 do 16 sati, osim zadnjeg dana kada se održava prezentacija.

Istina ili laž?

Mentori: Ena Vojvodić i Lara Šamec

Dragi naši kreativci i pametne glave! Jeste li ikada preispitivali vlastita sjećanja? Koliko se stvari iz djetinjstva uopće prisjećate? Želite li saznati zašto se nekih stvari uopće ne možete sjetiti? Ako želite saznati odgovore na ova i njima slična pitanja, pozivamo vas na sudjelovanje na našoj radionici Istina ili Laž. Naučit ćemo nešto o pamćenju, istraživanjima i o zamršenom svijetu statistike.

A je to?

Mentori: Mario Vučković i Goran Hajnal

Želiš saznati više o električnoj struji? Zanima te zašto žarulja u strujom krugu svijetli, ili zašto se ventilator okreće? U ovoj radionici ne samo da ćeš otkriti odgovor na ova pitanja nego ćeš i sam izraditi svu opremu potrebnu za istraživanje zakonitosti u strujnom krugu. Ako voliš piliti, bušiti, lemiti ili bi to volio ili voljela naučiti prijavi se i zaviri u svijet elektrotehnike.

Radionice za srednju školu

Svi učenici ovog uzrasta (od završenog 1. razreda srednje škole do 4. razreda SŠ) sudjeluju na jednoj radionici, svaka radionica prima 5 sudionika. Svaka od radionica koje su opisane niže traje šest dana plus dan prezentacije. Radionice traju svaki dan od 9 do 18 sati, osim zadnjeg dana kada se održava prezentacija.

Science Turn Muggles into Wizards

Mentori: Antonija Jančec i Marko Pavlović

Želiš postati čarobnjak? Uključi se u čarobnjačku radionicu „Science turn Muggles into Wizards“ i postani predstavnik jednog od poznatih čarobnjačkih domova: Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw i Slytherin. Nudimo ti nadmetanje s predstavnicima ostalih domova u znanju i izvođenju čarolija, poznavanju karakteristika mističnih zvijeri i na kraju osvajanje vrijedne nagrade, a to je novo znanje. Iskusni čarobnjaci za tebe su osmislili nekoliko laboratorijskih vježbi čija se tajna krije iza ovih mističnih naziva: The Sorting Ceremony, Snape's mysterious bottles, Piertotum Locomotor, Bertie Bott's Beans LAB, The Secret of Tom Riddle's Diary, Lumos candle, Incendio, Potions Class, Popcorn LAB i treninga u prirodi Fantastic Beasts And Where To Find Them. Na radionici „Science turn Muggles into Wizard“ izbrusiti ćeš načine izvođenja čarolija i naučiti nešto novo iz lučbe te iz biosa. Nećemo ti otkrivati ništa više. Znanje, zabava, nova prijateljstva i magija su ti zagarantirani!

Detekcija kozmičkog zračenja

Mentorice: Helena Knezić i Marko Burazin

Što mikrovalna pećnica, radio i nuklearna bomba imaju zajedničko? Odgovor: zračenje!

Kroz ovu radionicu ćeš naučiti sve o raznim vrstama zračenja, kako nastaju, njihovu primjenu i njihov utjecaj na svakodnevni život. Napravit ćemo složeni aparat za detekciju kozmičkog zračenja od stvari koje sigurno imaš u kući (ako u kući imaš tekući dušik, svaka ti čast!).

Garantiramo da ćeš po završetku naše radionice zračiti znanjem!