Split

LjTZ 2024. u Splitu 

Vrijeme održavanja radionice: 29.7. do 4.8. 2024.

Mjesto održavanja: Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Ul. Ruđera Boškovića 33, 21000, Split

Izvodit će se 11 radionica, a ukupno primamo 66 sudionika. U slučaju da broj prijava bude veći od 66, provodit će se selekcijski postupak za sudionike. Više o selekcijskom procesu možete pročitati u Uvjetima natječaja. Potvrdu o tome jeste li primljeni ili ne trebali biste dobiti najkasnije do 8.7.2024.

Osnovnoškolske radionice traju svaki dan od 9h do 16h, a srednjoškolske do 18h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionica. Sudionici svakog dana imaju osiguran ručak. O svim dodatnim detaljima oko održavanja radionica bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Prijave na radionicu

Prvo pogledajte radionice koje nudimo. Opisi radionica nalaze se u nastavku, a za brzo snalaženje pogledajte tablicu sadržaja koji se nalazi u gornjem desnom kutu teksta. Radionice su poredane po uzrastu. Također, nadamo se da ste pročitali i opće informacije o natječaju!

Selekcijski postupak


U slučaju da broj prijava bude veći od 66, provodit će se selekcijski postupak. Osnovu selekcijskog postupka činit će motivacijska pisma. Tražimo visoko motivirane sudionike koji su spremni provesti tjedan dana učeći, kroz zabavu i intenzivan rad. Od sudionika očekujemo sposobnost rada u grupi i aktivno sudjelovanje u rješavanju problema, raspravi te interakciji sa svojim vršnjacima. Važno je napomenuti da izvrsnost i darovitost u ovom slučaju nisu kriterij te da želimo dati priliku i djeci koja možda do sada nisu toliko bila uključena u "svijet znanosti". Želimo da nam se naši budući sudionici predstave preko motivacijskog pisma, na najbolji mogući način primjeren njihovim godinama. Vjerujte nam, točno znamo kada su se roditelji upetljali u pisanje motivacijskog pisma. Također, cijenimo i ako motivacijsko pismo nije u klasičnom obliku pisma; može biti u obliku crteža, stripa, Tik-tok videa, prezentacije itd. Bitno je da predstavlja našeg budućeg sudionika na njemu jedinstven način. Također, prednost sudjelovanja na radionicama imat će sudionici koji do sada nisu sudjelovali na Ljetnoj tvornici znanosti ili su sudjelovali manje puta. 

Radionice za 3. i 4. razred osnovne škole

Namijenjeno učenicima koji su školske godine 2023./2024. završili 3. ili 4. razred

Svi učenici ovog uzrasta sudjeluju na dvije radionice, što je dosta različito od radionica za starije uzraste gdje svatko bira jednu. Svaka od radionica koje su opisane niže traje tri dana i svatko od sudionika ići će na dvije radionice.  Birate kombinaciju A ili B.


Blok A: Istražimo prošlost, uljepšajmo budućnost i Čovječe, ne ljuti se!

Broj polaznika: 12


Istražimo prošlost, uljepšajmo budućnost

Mentorice: Labina Đuranić i Ivana Remetović

Zanima li te kako je Zemlja izgledala prije mnogo godina? Tko je sve na njoj živio? Jesu li dinosauri stvarno postojali? Odgovore na ova pitanja možeš saznati ako se pridružiš našoj radionici i postaneš istraživač prošlosti. Osim toga, kroz razne igre i pokuse saznat ćeš je li naša planeta Zemlja u opasnosti te kako možemo pomoći našoj planeti i biti čuvari Zemlje. Ako si spreman za učenje, igru i zabavno istraživanje, pridruži nam se! 


Čovječe, ne ljuti se!

Mentori: Amila Hasančević i Matija Karapetrić

Jeste li znali da svatko u mozgu posjeduje mala zrcala? Zanima li vas čemu oni služe? 

I Tvrtko Cvjetić je znatiželjan kao i vi! Osim što je znatiželjan, on zna biti sretan, tužan ili ljut. Uz igru i kreativan rad pomoći ćete Tvrtku da nauči više o svojim emocijama, a možda i on vas nečemu nauči. 


Blok B: Od prašine do čovjeka i Tko sam ja? - sva čudesa ljudskog tijela

Broj polaznika: 12


Od prašine do čovjeka 

Mentorice: Dora Svalina i Leonarda Jelečević 

Kako je nastala Zemlja? Jesu li dinosauri stvarno nestali? Na koji način su se zabavljali čovjekovi predci? 

Pridružite nam se na putovanju kroz vrijeme. Istražimo zajedno početak svemira i nastajanje Zemlje, uplovimo u svijet dinosaura, otkrijmo tajne ledenog doba i upoznajmo se sa čovjekovim predcima kroz razne kreativne aktivnosti na našim radionicama. 

Radujemo se vašem dolasku i zajedničkom istraživanju tajni naše planete i svemira! Vidimo se uskoro!


Tko sam ja? - sva čudesa ljudskog tijela 

Mentori: Maritea Arelić i Lara Topalović

Jeste li se ikada zapitali što se događa unutar vašeg tijela kad pojedete omiljeni keks ili sendvič? Dođite i saznajte na našoj radionici "Tko sam ja? - sva čudesa ljudskog tijela"! Ludi znanstvenik svaki dan za vas ima spremnu novu avanturu. Pretvorit ćemo se u komad sira ili odrezak i istražiti tajne probavnog sustava. Zajedno ćemo otkriti kako srce kuca, kako dišu pluća i što sve radi naša jetra. Također ćemo razotkriti misterije mozga koji upravlja svime u našem tijelu. Spremite se za tri dana puna uzbudljivih izazova i zabave gdje ćemo zajedno otkrivati čudesa koja se kriju u nama!

Radionice za 5. i 6. razred osnovne škole 

Namijenjeno učenicima koji su školske godine 2023./2024. završili 5. ili 6. razred

Svi učenici ovog uzrasta sudjeluju na jednoj radionici.  Svaka od radionica koje su opisane niže traje šest dana plus dan prezentacije.  Kada budete ispunjavali formular, poredajte radionice po tome što vam je najdraže tako da idete od 1 do 3, pri čemu je 1 ona radionica koja vam se više sviđa. Radionice traju svaki dan od 9 do 16 sati, osim zadnjeg dana kada se održava prezentacija. 


Čime je Newton prao ruke? 

Broj polaznika: 6

Mentori: Lorena Falak i Luka Mihaljević 

Možda bi Newton danas bio veliki fan ACDC-a, ali vole li i njegovi fluidi plesati na njihove stvari? Kroz igru i pjesmu naučit ćemo ponešto o Newtonovom zakonu i koji se fluidi ponašaju u skladu s njim, a koji su odlučili slijediti svoju pjesmu i suprotstaviti se njemu.

Jeste li znali da slime s kojim se igrate i tava u kojoj mama peče palačinke imaju nešto zajedničko? Izgrađuju ih posebne jedinice zvane polimeri, a jedan od njih će vam pomoći da napirite najveći balon od sapunice! Mislim da Newton nije znao o mikroplastici, ali vi ćete naučiti zašto je opasna i kako nas okružuje… ili je možda i u nama? Saznat ćemo mogu li nam bakterije kojih se bojimo pomoći u razgradnji plastike, a od bioplastike koju sami napravimo ćete izraditi mozaike! I na kraju, za razliku od Newtona vi ćete znati čime peremo ruke- sapunima koje smo sami izradili i ukrasili.


Biodetektivi 

Broj polaznika: 6

Mentorice: Katarina Ramljak i Ana Keblar

Dobrodošli u Radionicu Biodetektivi! Jesi li spreman postati pravi detektiv biokemije? Ovdje ćemo istraživati tajne šećera, soli i drugih biokemijskih tragova. Izrađivat ćemo Detektivske priručnike s rezultatima naših eksperimenata i rješavati uzbudljivi Biokemijski slučaj. Pripremi se za avanturu!


Malo zabavniji dio matematike

Broj polaznika: 6

Mentorice:   Matej Levačić i  Noemi Bedić

Matematika nisu samo brojevi i formule, a ako želite provjeriti kako bi to zapravo išlo dođite na našu radionicu :) Mozgalice i pitalice su naša struka, pogotovo kad trebate odabrati želite li nagradu koja se krije iza vrata A ili B! Za kraljevnu na zrnu graška ste možda i čuli, ali iznenadit će vas kakve veze grašak ima s poznatim mudracima i njihovim šeširima. Kada ne rješavamo ovakve mozgalice, povezujemo matematiku s njezinim zabavnim primjenama, npr. kako najbolje počistiti grad od snijega (smislit ćemo mi snijeg i ljeti ;)) ili kako odrediti koliko je velika Zemlja!

Radionice za 7. i 8. razred osnovne škole 

Namijenjeno učenicima koji su školske godine 2023./2024. završili 7. ili 8. razred

Svi učenici ovog uzrasta sudjeluju na jednoj radionici.  Svaka od radionica koje su opisane niže traje šest dana plus dan prezentacije.  Kada budete ispunjavali formular poredajte radionice po tome što vam je najdraže tako da idete od 1 do 3, pri čemu je 1 ona radionica koja vam se više sviđa. Radionice traju svaki dan od 9 do 16 sati, osim zadnjeg dana kada se održava prezentacija. 


Dijagnostika s Dr. Houseom 

Broj polaznika: 6

Mentorice: David Špiljak i Ðurđica Kovačić 

Jeste li čuli za nevjerojatnog Dr. Housea i njegov tim doktora? Je li ti njihovo umijeće dijagnosticiranja bolesti koje nitko drugi ne uspijeva prepoznati prefora? E, pa ako te zanima kako je to biti doktor i na temelju vrlo male količine informacija posumnjati na neku bolest kako bi izliječili pacijenta, onda je ovo tvoja prilika za iskusiti kako je to biti doktor na prvim linijama borbe protiv bolesti. Vidimo se! 


Mala škola astronomije 

Broj polaznika: 6

Mentorice:   Karlo Ladović i Monika Ladović 

Pogledaš li kad u nebo i zapitaš se: "Što je to tamo gore, čega sve ima u svemiru?" Zaista, to je pitanje na koje ćemo teško dobiti odgovor, no možemo zajedno istražiti ljepotu svemira i upoznati se sa Sunčevim sustavom. 

Priključi nam se na radionici i upoznaj se s astronomijom, zanimljivim područjem beskrajnih mogućnosti te pritom napravi svoja pomagala za promatranja (astronomske grablje, teleskop), modele Sunčevog sustava i nekih teleskopa te maketu rakete. Ovo je samo djelić toga što može očekivati, a ostatak te očekuje na zajedničkom druženju. :)

Vidimo se i zajedno započnimo naš put kroz svemirsku odiseju! 🔭🪐💫

Radionice za srednju školu 

Namijenjeno učenicima koji su školske godine 2023./2024. završili 1. 2., 3. ili 4. razred srednje škole

Svi učenici ovog uzrasta sudjeluju na jednoj radionici.  Svaka od radionica koje su opisane niže traje šest dana plus dan prezentacije.  Kada budete ispunjavali formular poredajte radionice po tome što vam je najdraže tako da idete od 1 do 3, pri čemu je 1 ona radionica koja vam se više sviđa. Radionice traju svaki dan od 9 do 18 sati, osim zadnjeg dana kada se održava prezentacija. 


Kojim jezikom priča računalna biologija?  

Broj polaznika: 6

Mentorica: Dora Marčec

Jeste li znali da vam uz pomoć današnjih tehnologija za istraživanja kompleksnih bolesti poput raka mogu biti dovoljni računalo i pristup internetu? U ovoj radionici, naučit ćeš o osnovama računarne biologije i njenoj primjeni u biološkim znanostima. Saznat ćeš što su to omičke tehnologije i kako su doprinijele većoj količini podataka koji tek trebaju biti analizirani u području bioloških znanosti u usporedbi s analiziranim podacima, i kakvu ulogu računarna biologija igra u analizi tih podataka. Svrha radionice bit će upoznati te s računalnom biologijom kao nekonvencionalnom rutom karijere u biološkim znanostima koja ne zahtijevaju rad u laboratoriju, i predstavljanje iste na zabavan i nezastrašujuć način kroz uvod u analizu i vizualizaciju podataka programskih jezikom R. Radionica će sadržavati elemente biologije, programiranja i statistike, te je time idealna za učenike širokog spektra interesa. Ako se brineš da tvoje predznanje ijednog od triju predmeta nije dovoljno za ovakav tip radionice, ne brini, radionica je namijenjena početnicima te se ne očekuje predznanje u ijednom od navedenih predmeta, sve potrebne koncepte naučit ćemo u uvodnom stadiju radionice! :) 


Arkadium 

Broj polaznika: 6

Mentori: Ammar Ibrahimović i Marin Boban 

Kroz ovu radionicu provest ćemo vas kroz dizajniranje i izradu 2D igara. Naučit ćemo osnove programiranja te izraditi vlastiti arkadni stroj. Potaknut ćemo vas na logičko razmišljanje i na kreativno stvaranje. Koristeći razne aktualne programe, alate i metode, ova interaktivna radionica kombinira zabavu i obrazovanje te potiče kreativnost i tehničke vještine polaznika. Koristit ćemo Raspberry Pi za izradu kontrolera, a s pomoću Godot Game Enginea, Aseprite-a i drugih programa izraditi zabavnu igru.