Čakovec

Opće informacije

Vrijeme održavanja radionice:

15.-21. srpnja 2012.

Mjesto održavanja:

Tehnička škola Čakovec

Športska ulica 5, Čakovec

Kotizacija

Kotizacija za sudionike je 50kn, s time da u Čakovcu primamo i učenike na stalni smještaj što se plaća dodatnih 840kn. Učenici na stalnom smještaju imaju osigurano 7 noćenja sa svim obrocima te osobu koja pazi na njih za vrijeme radionica.

Prijava

Pogledajte upute ovdje

Dobro je znati

Raditi će se 10 radionica, a kako po radionici primamo 5 sudionika to znači da ukupno primamo 50 sudionika. Prijašnjih godina smo prihvatili sve prijavljene sudionike, ali očekujte da će ukoliko prijavljenih bude više od 50 postojati proces selekcije koji se temelji na sadržaju motivacijskog pisma i interviewa sa sudionikom. Potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije tjedan dana nakon završetka prijava.

Radionice svaki dan traju od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionica. O svim dodatnim detaljima oko održavanja radionica bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Opisi radionica

Hokus pokus

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ

Mentorice: Dora Krovina, Andrea Jagodar

    Ako želite pronaći malo kemije u svakodnevnom životu i razriješiti neke misterije ovo je prava radionica za vas. Uz mnoštvo zanimljivih i šarenih pokusa pokazat ćemo vam kako se svaki dan susrećete s kemijom. Radit ćemo šumeće bombe za kupanje, dugu u čaši, kemijski koktel i još mnoštvo toga. Bit će super,dođi i ti!

Glazbeno-morska radionica

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ

Mentorice: Ivana Kuzmić i Marta Dvojković

    Dragi klinci i klinceze ako volite glazbu, smijeh, more, igru i zabavu pridružite se našoj „ GLAZBENO MORSKOJ RADIONICI“. Uz mnoštvo pokusa i zanimljivih trikova s vodom pokušat ćemo vas upoznati sa zanimljivom stranom znanosti. Moći ćete naučiti kako svirati pomoću vode, sudjelovati u utrci parobroda i izrađivati male ronioce. Vidimo se!!

Upali svjetlo i otkrij znanost!

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentorice: Jelena-Kristina Željeznjak i Ana Prpić

    Pitaš li se ikada što je boja svjetlosti? Da li je Sunce tamo gdje ti se čini da jest? Znaš li zašto je Sunce katkada narančasto a Mjesec crven? Možda želiš znati kako rastaviti svjetlost na sastavne dijelove pomoću svakodnevnih predmeta ili se pak igrati s dugom na mjehuriću od sapunice? Trepere li zvijezde uvijek jednako i trepere li planeti na noćnom nebu? Kako biti u mraku u sobi punoj svjetla?

    Ako ti sve ovo zvuči zanimljivo, dođi i igraj se sa svjetlom te nauči nešto više o svijetu oko sebe! Ipak pomoću vida najviše saznajemo o svijetu koji nas okružuje, a bez svjetla ne vidimo ništa.

Ja, mali Indiana Jones

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentorice: Daniela Marčetić, Ana Smoljak

    Uvijek ste htjeli biti mali istraživač i rješavati misterije, zločine ili krenuti u potragu za skrivenim blagom, biti mali Indiana Jones?!? Zanima vas kako dešifrirati tajno pismo ili upute kako bi vaša potraga bila uspješna?!?

    Naučiti ćemo vas kako uspješno rješavati istražiteljske matematičke probleme, a na kraju radionice i sami ćete se upustiti u istraživačke vode i pomoći nam u potrazi za skrivenim blagom.

Kako Sunce utječe na Zemlju?

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentori: Ana-Marija Kukuruzović i Damjan Jelić

    Cijeloga života gledate kako Sunce svakog dana putuje nebeskim svodom. Jeste li se pri tom ikada zapitali kako ono utječe na Zemlju ili na koji način možemo iskoristiti Sunce? Odgovore na ta pitanja potražite u našoj radionici!

Svijet osjetila: istina ili iluzija?

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentorice: Ana Krilanović i Kristina Težak

    Jesi li se ikada našao/la u prilici da te je netko prevario? Sigurno jesi, makar na 1. travnja. OK. A sad se pokušaj prisjetiti svoje reakcije na to. Je li to bila ljutnja, iznenađenje, smijeh...? Jesi? Super! A što kad te vlastite oči/uši/nos prevare? Kako uopće znaš da se to dogodilo? Možda je to samo bila mala halucinacija? Bez brige, i nama se to događa, pa te zato pozivamo da nam se pridružiš u proučavanju i pomogneš nam da nadmudrimo sami sebe (i pritom dio ljudi oko nas).

Pekarski kvasac - jučer, danas, sutra

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentor: Mišo Rašan

    Osim u prehrambenoj industriji, pekarski kvasac ima raznoliku primjenu u različitim znanstvenim disciplinama. Velika mu je primjena u genetici i toksikologiji. Testom pomoću pekarskog kvasca moguće je odrediti kvalititu voda u prirodi odnosno postotak toksičnosti prirodnih voda. Ukoliko želiš istraživati toksičnost otpadnih voda i o čemu sve ovisi proces dizanja tijesta tada izaberi radionicu Pekarski kvasac – jučer, danas, sutra.

Energična radionica

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentorice: Marija Šokčević i Ivana Carević

    Ako želite shvatiti što je to što upravlja svijetom, što je uzrok i posljedica svega nam poznatog, postavite si pitanje: Što je energija? A zatim dođite na našu radionicu i saznajte! Naučit ćemo koje izvore energije poznajemo, u kojim oblicima je prepoznajemo, koji izvori energije nam je daju potpuno besplatno i kako, koje smo načine smislili da je dovedemo tamo gdje je trebamo, zašto je važno štedjeti energiju i kako to postići s najviše rezultata, i još puno puno toga! Pronaći ćemo svoje mjesto pod suncem i napraviti žarulju koja svijetli i pećnicu u kojoj ćemo pripremiti najfiniju klopu, a trebat će nam samo zrake sunca.. Čekaju vas pokusi, rasprave, plakati, filmići, zabavne igre, ukratko: brojni izazovi!

Jesu li bio šamponi stvarno bio?

Uzrast: Srednja škola

Mentorice: Ines Cazin i Viktoria Belobrajdić

    Jeste li se zapitali koja je razlika između svih tih šampona koji se prodaju u trgovinama? Znači li nužno – skuplje je bolje? Iako analiza šampona zvuči kao dugotrajan i kompliciran posao, mi ćemo razliku između pojedinih šampona pokušati napraviti metodom zvanom Allium test. Allium test dolazi od latinskog naziva za lukovicu crvenog luka – Allium cepa, što domah govori da će glavni dio eksperimenta zauzeti, ni manje ni više, nego lukovice.

    Prijavi se na radionicu i oktrij s nama tajnu raznolikosti šampona.

Voda naša svagdašnja

Uzrast: Srednja škola

Mentori: Marko Hrgar i Anica Antolek Hrgar

    Tri četvrtine Zemljine površine pokriveno je vodom. Život je počeo u vodi. Sva živa bića sadrže u sebi određeni postotak vode. Kakva to fizikalna i kemijska svojstva vode koja ju čine tako posebnom za razliku od drugih tvari? Zašto su zime ugodnije u primorskim krajevima nego na kontinentu? Zašto kukci hodaju po vodi, a mi to ne možemo? Nedostatak pitke vode predstavlja sve veći problem u svijetu. Kako možemo sami pročistiti vodu?