Samobor

Opće informacije

Vrijeme održavanja:

23.-29. srpnja 2012.

Mjesto održavanja:

Osnovna škola Samobor

Stražnička 14

Kotizacija

Kotizacija za sudionike je 300kn

U kotizaciju je uključen topli obrok svaki dan odrzavanja radionica.

Novcem od kotizacija pokrivamo dio troškova radionice, poput materijala i ručka, većina sredstava za radionice dolazi od donacija.

Prijava

Pogledajte upute ovdje.

Dobro je znati

Raditi će se 6 radionica, a kako po radionici primamo 5 sudionika to znači da ukupno primamo 30 sudionika. Za sad ne možemo predvidjeti kolika će biti potražnja (no ne očekujemo preveliku gužvu s obzirom na broj sudionika prošle godine), ali očekujte da će ukoliko prijavljenih bude više od 30 postojati proces selekcije koji se temelji na sadržaju motivacijskog pisma i interviewa sa sudionikom. Potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije tjedan dana nakon završetka prijava.

Radionice svaki dan traju od 9h do 15h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionca. Za sudionike je svaki dan organiziran ručak.

Opisi radionica

Čaroban svijet stanica

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ

Mentorice: Martina Čonda i Ivana Spetić

Znate li da ljudski organizam sadrži više mikroorganizama nego vlastitih stanica? Zanima te što se to krije unutar jedne stanice i zašto su stanice toliko važne? Koliko se različitih tipova stanica nalazi u ljudskom tijelu i koje su najveće,a koje najmanje stanice? kako to da se biljke toliko razlikuju od životinja? A što je sa bakterijama i virusima, jesu li i to stanice?obuci kutu, upusti se u avanturu! Uđi u stanice i njihov čaroban svijet kako bi pronašao odgovore na ova i brojna druga pitanja...

Uživam, uživaš

Uzrast: 3. i 4. razred OŠ

Mentorice: Lucija Klarić i Sonja Valentić

Čokolada...mmm...dovoljna je samo jedna kockica. Ha, zvuči poznato? Što je to čarobno u kockici čokolade? Radi li se o magičnom Čoko Čarobnjaku ili je to još jedna od tajni koju skriva naš mozak? Kako je razotkriti? Misliš li da će ti plastelin pomoći u tome? A snimanje filmića? Dođi i pomozi nam u otkrivanju jer ne možemo sami! Skupa ćemo istražiti što se to događa u tvom mozgu dok uživaš u hrani, igranju, crtanju ili slušanju glazbe. Psst, tajanstvena radionica te zove, mozak samo što nije otkrio sve što želiš znati!

Analiziraj ovo!

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentorice: Ivana Mihotić i Dijana Đapić

Voliš li slušati glazbu dok učiš, ili to mrziš? Vrpoljiš li se kad si za knjigom ili voliš šarati po njoj? Upoznaj na koje sve načine učimo i otkrij koji je način tebi najbliži. Možda ti pomogne na jesen u školi. Misliš da super pamtiš i primjećuješ svijet oko sebe i ljude koji te okružuju? Otkrij koliko su ljudi zaista dobri u tome! Po čemu se razlikuju dobri i loši svjedoci na sudu? Podvrgni se testiranju na detektoru laži i otkrit ćeš kakav bi ti bio svjedok. A što ti omogućuje da to sve naučiš? Naravno tvoj mozak! Upoznaj naš najvažniji organ i otkrij njegove tajne. Očekuje te mnogo zabave!

Kako je Lara Croft opljačkala grobnicu?

Uzrast: 5. i 6. razred OŠ

Mentori: Hermina Petrić Maretić i Tomislav Maruščak

Uvijek su vam bili zanimljivi filmovi o Jamesu Bondu? Zanima vas što je to Enigma? Kako su amerikanci prisluskivali njemačke tajne informacije tijekom 2. svijetskog rata, ili ruske tijekom hladnog rata? Želite provjeriti krije li se u vama mali špijun i imate li dara za to? Što je to Da-Vincijev kod i kako je nastao? Kakva je veza špijuniranja i matematike?

Under and over the rainbow

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentorice: Nikolina Nekić i Mirta Dumančić

Otkad smo čitali tužnu priču Dinka Šimunovića svi smo pomalo obeshrabreni u provjeravanju legende o prolasku ispod duge. No ne brinite, na ovoj radionici to nećemo pokušavati :) Bavit ćemo se svjetlošću, bojama, a osim onoga što vidimo zanimat će nas postoji li još nešto iznad ili možda ispod toga? Postoje li načini na koje to možemo otkriti i zapaziti, što će nam o tome reći neke životinje, a što biljke ili pak mudri kemičari, biolozi i na kraju fizičari? Je li crvena svjetlost točka na i ili postoji još koje poglavlje priče o svjetlosti? Je li ljubičasta boja lijepi početak ili postoje i neki drugi skriveni junaci koje moramo otkriti? Različitim eksperimentima priupitat ćemo prirodu što nam je još napisala u cijeloj knjizi zvanoj Elektromagnetski spektar.

Kad si gladan, nisi svoj!

Uzrast: 7. i 8. razred OŠ

Mentorice: Andreja Čondor i Tijana Ljubojević

Svi znamo kakav je osjećaj kad želudac zakrulji. Hvata nas umor, nemamo dovoljno snage ni koncentracije, nervozni smo, a u glavi nam se mota slika velikog slasnog hambića! Trčimo do fridža i posežemo za hranom koja nam je pri ruci, samo kako bismo utažili glad. No, je li svaku namirnicu poželjno konzumirati kada smo gladni? Na ovoj radionici naučit ćete što se događa s hranom dok putuje probavnim sustavom, kako pravilno nahraniti vaš organizam, zaigrati vaša osjetila i odgonetnuti jesu li okusi slatkog, slanog, kiselog i gorkog zaista takvima kakvima ih osjetimo. Uronimo zajedno u svijet okusa, zagrizimo znanost hrane!