Split

Opće informacije

Vrijeme održavanja radionice:

29.7. do 4.8. 2013.

Mjesto održavanja:

Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS)

Meštrovićevo šetalište 45, Split

Izvodit će se 10 radionica, a ukupno primamo 60 sudionika. Kao i prošle godine potrudit ćemo se primiti što više sudionika, no ako prijava bude više od 60 provest ćemo selekcijski proces. Potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije tjedan dana nakon završetka prijava.

Radionice svaki dan traju od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionica. Sudionici svakog dana imaju osiguran ručak. O svim dodatnim detaljima oko održavanja radionica bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Prijave na radionicu

Prvo pogledajte radionice koje nudimo :) Opisi radionica se nalaze u nastavku, a za brzo snalaženje pogledajte tablicu sadržaja koji se nalazi u gornjem desnom kutu teksta. Radionice su poredane po uzrastu. Također nadamo se da ste pročitali i opće informacije o natječaju!

Ok, pročitali ste sve to, onda možete krenuti na drugi korak prijave - ispunite formular za prijavu!

Opisi radionica

Radionice za 3. i 4. razred osnovne škole

Mentori: Mia Ožić, Ema Zubac, Željko Rapljenović, Nikolina Bošnjak i Dragana Dogančić

Broj sudionika: 15 (rade svi zajedno)

Pozdrav! Ove godine imamo novost, svi učenici ovog uzrasta javljaju se za jednu zajedničku radionicu gdje ćete kroz tjedan dana Ljetne tvornice znanosti proći raznovrsne aktivnosti svi zajedno. Mia će vam pokazati kako se igrati sa stvarima koje ne možete vidjeti! Otkrijte nevidljiva čuda prirode :) Ema i Željko će vam pomoći da nađete indijanca u sebi, steknete vještine preživljavanja u prirodi i naučite ponešto o izradi jednostavnih oružja poput praćki. Nikolina i Dragana će vas odvesti na povijesno putovanje Zemlje - kako je nastala, zašto danas izgleda tako kako izgleda i kako živa bića uspjevaju na našem planetu. Sve to prolazimo kroz eksperimente, igru i propitivanje - pridruži se i ti ;)

Radionice za 5. i 6. razred osnovne škole

Bježi, pojest ću te!

Mentori: Marina Mihaljević i Darko Fras

Zanima te more? Zanimaju te morski organizmi? Zanima te zašto se neki organizam kreće i kako se on uopće kreće?

Dođi na našu radionicu! Kroz interakciju sa raznim živim morskim organizmima i puno zabave dođi do odgovora na ova i mnoga druga pitanja. Upoznaj morski ekosustav, katapultiraj kozice, snimaj zvjezdače, dizajniraj svoju ribu, usudi se pomaziti hobotnicu Olgu! Osmisli i izvedi svoj eksperiment kako bi iz njega nešto naučio!

Izo-čarolije

Mentorice: Maria Čuljak i Renata Vlahović

Volite umjetnost? Volite crtati, izrezivati, lijepiti? Volite plesati? Volite biti kreativni, a uz to nešto novo naučiti i zabaviti se? Ako da, ovo je prava radionica za vas. Interaktivnim i kreativnim radom pozabavit ćemo se umjetničkim opusom Maurits Cornelis Eschera, Mitsumasa Annoa, i drugih. Tehnikom savijanja papira, origami, izradit ćemo kompletno životinjsko carstvo. Promatranjem poznatih djela, objekata i 'mrtve prirode' proučavat ćemo izometrije prostora i ravnine. Mozaici i vitraji bit ce predmeti proučavanja radi pronalaženja najboljih tehnika popločavanja i izometrija. Osim toga, da izometrija nije samo dio umjetničkih slika već i svega ono što nas okružuje, uvjerit ćemo se proučavajući okolinu oko sebe. Sudionici ce uz nasu pomoć istraživati nove načine stvaranja pravilnih uzoraka i 'simetrija' u prostoru i ravnini.

Rezultate svojih istraživanja ce prezentirati u obliku zabilješki svojih promatranja te umjetničkih radova kreiranih matematičkim konceptima.

Fraktalija

Mentorice: Daniela Marčetić i Sanja Zlatić

Čuli ste za pojam F R A K T A L ?! A jeste li znali da ste zasigurno i pojeli juhu od fraktala, a da to možda i ne znate...da je jedan primjer fraktala i u vama i svakodnevno ga koristite...da fraktala ima svuda oko nas?! Zanima vas što su fraktali, kako nastaju i gdje ih sve možete naći?!

Na ovoj radionici naći ćete odgovor na ova pitanja te kroz razne aktivnosti upustiti se u svijet malih internet istraživača, modnih kreatora ( kreirati ćete svoju vlastitu fraktalnu majicu), kuhara (ispeći svoje fraktalne kolačiće), kreatora nakita ( izraditi fraktalni prsten i narukvicu) i moderatora fraktalnih struktura (u timu ćete kreirati 2D i 3D fraktal). Čekamo vas u Fraktaliji, neka vaše fraktalno ljeto započne s nama!

Radionice za 7. i 8. razred osnovne škole

Je li nogomet samo igra?

Mentorice: Andrea Rumenjak i Kristina Pisk

Što se krije iza najvažnije sporedne stvari na svijetu? Da li je to samo igra? Pitate li se ikada kakve veze nogomet i nogometaši imaju s matematikom i fizikom? Često u nogometu utakmice se pretvaraju u taktički rat dvojce virtuoza čije momčadi stvaraju čaroliju na terenu. Poznato vam je to? Sigurno znate tko su Ronaldo, Messi, Mandukic...a znate li možda tko je Niels Bohr, Ottmar Hitzfeld? Pridružite se našoj radionici, dobro se razgibajte, te proucite nogomet na jedan totalno drugačiji način!

Život jedne stijene

Mentorice: Sunčana Sikirić i Ivana Jumić

Od pokusa u koje ćemo potaknut erupciju u vulkanu, preko planine od šećera koju ćemo pokušat uništiti i dobiti sediment, pa sve do modela metamorfnih stijena od alumnijske folije i bijelanjaka. Dođite se uvjeriti koliko je kamenje zabavno! I osim što može ležati na podu može nam pružiti i nepregledan izvor informacija o Zemljinoj prošlosti, ako samo pogledamo dovoljno pažljivo. Simulirat ćemo potres i tsunami te objasniti kako i zašto nastaju. Kolika je vjerojatnost da ćemo na vrijeme predvidjeti njihov dolazak?

Svemir - posljednja granica?

Mentorice: Monika Herceg i Ana-Marija Kožuljević

To boldly go where no man has gone before

Uvijek vas je zanimao svemir, sve od našeg malog Sučevog sustava pa do galaksije i dalje? Zašto ljudi ne sagrade veliki Enterprise i što bi stvarnom kapetanu Picardu radilo probleme da vidi drugi kraj galaksije? Kako fizika funkcionira na Zemlji, a što se događa na većim skalama? Kada gledamo u noćno nebo što zapravo vidimo? Koje su skale svemira i našeg Sunčevog sustava? Možemo li to otkriti pomoću wc papaira?

Da li se svemir širi i koliko je star? Kako je počelo sve i znamo li možda kako će završiti?

Sve ovo i više, od naših najbližih susjeda pa do drugih galaksija i crnih rupa; odvažite se na interaktivnu radionicu koja će vam dati malo bolji pogled u svemir. Bit ćemo jedna složna posada i naši svemirski brodovi zavirit će u svaki kut svemira i vremena.

Radionice za srednju školu

007: Samo za tvoje oči

Mentorice: Maja Aralica i Marija Babić

Kad bi se postavilo pitanje kako se rađaju ideje, većina bi rekla da nastaju razmišljanjem. Ipak, svaka je velika spoznaja, pa i ona manja, počela gledanjem. Zašto ne bismo onda bacili pogled i na samo gledanje? Na naše prozore u svijet: oči. Možda se čini jednostavno: oči imaju bjeloočnicu, a boju im daje šarenica. Svjetlost prolazi kroz zjenicu, slika nastaje na mrežnici. A znaš li da je oko zapravo dio mozga? Zašto nos curi kad plačemo? Kako čunjići „vide“ boje, a štapići ne? Zašto uzrečica „oko sokolovo“ uopće postoji? Sve ćemo to otkriti zajedno, radionicom pripremljenom - samo za tvoje oči.

Ima slike, ima tona!

Mentori: Ana Bacelj i Duje Giljanović

Jeste li ikada slušali Chucka Norrisa kako svira frulu? Niste? Nismo ni mi, ali ćemo objasniti kako bi to zvučalo!

Kroz brojne fizikalne pokuse i demonstracije otkrit ćemo što se krije iza ugodnih melodija koje svakodnevno čujemo na radiju i u prirodi. Što je to uopće zvuk i kako “rade“ glazbeni instrumenti te koliko dobar je vaš sluh? Na ova i brojna druga pitanja naša radionica će dati odgovor! Razbijmo čašu u Mythbusters stilu! Bilo da ste ljubitelj Rozge, Pink Floyda ili Beethovena, došlo je vrijeme da konačno analiziramo njihovu glazbu i probamo odgovoriti na pitanje čija je glazba savršenija, bar u matematičkom smislu!

Monkey see, monkey do

Mentorice: Ivana Burić i Marijana Matijaš

Druge ljude ponekad stvarno nije lako shvatiti. Zašto su oni takvi kakvi jesu? Zašto rade to što rade? Kako uopće spoznajemo sami sebe? Misliš li da znaš? Teorija je dobra stvar, ali eksperiment vrijedi zauvijek. Zato ćemo na ovoj radionici zajedno provoditi mnoge eksperimente i doći do pravih odgovora na neke od vječnih pitanja o ljudskoj prirodi. Osjetit ćeš na svojoj koži kako se provode istraživanja u psihologiji i kako je to biti dio njih.