Čakovec

Opće informacije

Vrijeme održavanja radionice:

30. srpnja - 5. kolovoza 2014.

Mjesto održavanja:

Tehnološko-inovacijski centar Međimurja

Bana Josipa Jelačića 22b (TIC 1 zgrada, I. kat), Čakovec

Izvodit će se 3 radionice, a ukupno primamo 18 sudionika. Ove godine se u Čakovcu izvode isključivo srednjoškolske radionice i možemo primiti samo lokalne sudionike (tj. one koji na neki način sami mogu doći u Čakovec). Nažalost zbog manjka mentora i sredstava ove godine smo značajno morali smanjiti program LjTZ-a u Čakovcu. U slučaju da ste učenik 7. ili 8. razreda OŠ i jako motivirani za sudjelovanje na nekoj od radionica javite nam se pa ćemo probati izići u susret.

Radionice svaki dan traju od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionica. Sudionici svakog dana imaju osiguran ručak. O svim dodatnim detaljima oko održavanja radionica bit ćete pravovremeno obaviješteni. Napomena: 30.7. je srijeda, a 5.8. je utorak, radionice namjerno počinju unutar tjedna zbog potrebnog razmaka između kraja radionica u Splitu i početka u Čakovcu (treba nam vremena da prebacimo mentore i opremu).

Prijava na radionicu

Prvo pogledajte radionice koje nudimo. Opisi radionica se nalaze u nastavku, a za brzo snalaženje pogledajte tablicu sadržaja koji se nalazi u gornjem desnom kutu teksta. Također, nadamo se da ste pročitali i opće informacije o natječaju!

Ok, pročitali ste sve to, onda možete krenuti na drugi korak prijave - ispunite formular za prijavu!

Opisi radionica

Radionice za srednjoškolce

Radioaktivnost od A do Z

Mentorice: Nikolina Šarčević, Maria Aladić

Što je radioaktivnost? Je li zračenje opasno? Kakve veze banane imaju sa nuklearnom fizikom? Može li se zračenje vidjeti? Što je Geiger–Müllerov brojač? Po kojem principu funkcionira nuklearna elektrana? Što je nuklearni otpad? Koliko su ozbiljne katastrofe tipa Černobil i Fukushima Daiichi? Tko se grije na fuziju? Je li točno da smo nastali od zvijezda? Ako te zanima odgovor na bar jedno od ovih pitanja – prijavi se na radionicu „Radioaktivnost od A do Z“! Upoznaj nove ljude, snimaj kozmičke mione, diskutiraj i otkrij fantastičan svijet nuklearne fizike na jednom mjestu. Vidimo se!

Vjeruješ li svojim očima?

Mentorice: Dubravka Pešorda i Ivana Novković

Jesi li se ikada zapitao/la možeš li vjerovati svemu što vidiš? Ili ti se možda učinilo da te vlastite oči varaju? Zanima te što znači biti kratkovidan i je li crveno baš uvijek crveno?

Dođi na našu radionicu i otkrij!

Istražit ćemo kako vidimo i je li naše oko slično kameri; zašto neki ljudi slabije vide, zašto ponekad ne vidimo stvari koje su nam „pred nosom“, kako nastaje osjet boje, a kako optičke varke. Pokušat ćemo snimiti i fotografiju na kojoj prijatelju stanete na dlan. Sve to na zabavan i interaktivan način, uz istraživanja, igre i poneko natjecanje. Čekamo vas!

Mjertronika

Mentor: Ivan Novosel

Ako ste bili te sreće i imali prilike izvoditi eksperimente u školi iz bilo kojeg znanstvenog predmeta, vrlo vjerojatno ste koristili mjerne instrumente sa kojih ste očitavali sami. Štoperica za vrijeme, metar za duljinu, voltmetar za napon i sl. Super stvari, ali lijeni ... ovaj, moderni eksperimentalci tjeraju računala da to rade za njih. No natjerati računalo da radi išta dok vi ispijate koktele sa strane nije trivijalna stvar :)

Na ovoj radionici naučit ćete osnove fizičkog računalstva, tj. kako natjerati računalo da priča sa nekim mjernim uređajem, uzme podatke sa njega i napravi nešto smisleno sa istima. Kako bi to izveli naučit ćete ponešto o različitim senzorima, kako napraviti elektronički sklop koji omogućava računalu da priča s njim, kako pomoću Arduino platforme automatizirati takve sklopove i preuzeti podatke na vaše računalo. Svaki od sudionika će napraviti vlastiti mjerni sustav za istraživanje koje mu se čini interesantnim, od meteorologije do biomehanike.