Samobor

Opće informacije

Vrijeme održavanja radionice:

30. srpnja - 5. kolovoza 2014.

Mjesto održavanja:

Osnovna škola Samobor

Stražnička 14, Samobor

Izvodit će se 5 radionica, a ukupno primamo 32 sudionika. Na radionicu za najmlađe se može prijaviti maksimalno 12 sudionika, dok ostale radionice primaju po 5. Prijave traju do popunjenja mjesta u pojedinoj dobnoj skupini, s time da za radionice u Samoboru prednost imaju sudionici iz naselja sa područja grada Samobora, a tko se javi ranije ima prednost.

Radionice svaki dan traju od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionica. Sudionici svakog dana imaju osiguran ručak. O svim dodatnim detaljima oko održavanja radionica bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Prijave na radionicu

Prvo pogledajte radionice koje nudimo. Opisi radionica se nalaze u nastavku, a za brzo snalaženje pogledajte tablicu sadržaja koji se nalazi u gornjem desnom kutu teksta. Radionice su poredane po uzrastu. Također nadamo se da ste pročitali i opće informacije o natječaju!

Ok, pročitali ste sve to, onda možete krenuti na drugi korak prijave - ispunite formular za prijavu!

Opisi radionica

Radionice za 3. i 4. razred osnovne škole

Njami, njami, baš je fora! "Zdrava hrana" nije noćna mora

Radionica je popunjena!

Mentorice: Monika Ivanković i Juliana Lana Prah

Broj sudionika: 12

Kad narasteš želiš biti veliki i jaki? Imati veeelike mišiće? Prekrasnu kosu? Čvrste i zdrave zube? Voliš fino papati? Dođi na našu radionicu!

Slagat ćemo veliku piramidu pravilne prehrane, pokazat ćemo ti kako da napraviš svoje super obroke koji će biti za prste polizati! Igrat ćemo se skrivača i tražiti skrivene šećere. Otkrit ćemo ti kako su vitamini zapravo superheroji koji čuvaju naše tijelo. Upoznat ćeš i nestašnog gospodina Kvasca koji je odgovoran za to što je tvoje najdraže pecivo tko fino i mekano. Radit ćemo i pića s puuuuuno mjehurića i još puno, puno toga što ti nećemo sada otkriti. Zato dođi na našu radionicu i uz obilje pokusa, igara i smijeha otkrij kako hrana može biti zabavna. Nestrpljivo te očekujemo!

Radionice za 5. i 6. razred osnovne škole

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ...

Mentorice: Daniela Marčetić, Vanesa Špehar

Zanima vas što predstavljaju brojevi 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13... i u kakvoj su vezi spirale koje čine sjemenke u centru suncokreta, broj latica na nekom cvijetu, obiteljsko stablo trutova?!? Kakve veze imaju navedeni brojevi s našim tijelom i božanskim omjerom?!U ovoj radionici saznati ćeš odgovore na ova pitanja i upoznati čaroban svijet oko sebe koji je određen ovim brojevima.

Svemir - posljednja granica?

Mentorica: Monika Herceg

To boldly go where no man has gone before

Uvijek vas je zanimao svemir, sve od našeg malog Sunčevog sustava pa do galaksije i dalje? Zašto ljudi ne sagrade veliki Enterprise i što bi stvarnom kapetanu Picardu radilo probleme da vidi drugi kraj galaksije? Kako fizika funkcionira na Zemlji, a što se događa na većim skalama? Kada gledamo u noćno nebo što zapravo vidimo? Koje su skale svemira i našeg Sunčevog sustava? Možemo li to otkriti pomoću wc papira?

Da li se svemir širi i koliko je star? Kako je počelo sve i znamo li možda kako će završiti?

Sve ovo i više, od naših najbližih susjeda pa do drugih galaksija i crnih rupa; odvažite se na interaktivnu radionicu koja će vam dati malo bolji pogled u svemir. Bit ćemo jedna složna posada i naši svemirski brodovi zavirit će u svaki kut svemira i vremena.

Radionice za 7. i 8. razred osnovne škole

Što je zajedničko meni i banani?

Mentorice: Lucija Papa i Matea Kurtović

Što je zajedničko meni i banani? Znaš li da je čak 92% tvojih gena zajedničko s mišem? Ili zašto kažu da je DNA molekula života? Želiš li znati kako su dva nobelovca zeznula curu? (pa dobro, kakve to veze ima s bananama?!) Ili vidjeti kako molekula duga 2 (DVA!) metra stane u jednu jedinu stanicu… Da, da, onu koja se vidi tek pod mikroskopom :)

Otkrij odgovore s nama, postani Horatio iz CSI-ja i izoliraj svoju vlastitu DNA! Eksperimentiraj i vidi je li DNA jagode veća od DNA kvasca. I provjeri jesu li kokoši ZAISTA u srodstvu s Tyrannosaurusom rexom.Izrađivat ćemo modele, tjerati DNA da putuje kroz žele, zabavljati se sa pregršt kvizova i igrica i još puno stvari koje ti nećemo sada otkriti. Pridruži nam se! :D

p.s. A možda čak otkriješ i zašto ti mama stalno tupi da staviš šešir i kremu za sunce kad si na plaži.

Čime se bavi forenzičar?

Radionica je popunjena!

Mentorice: Ivna Ivanković, Tamara Rinkovec

Jeste li se ikad zapitali kako forenzičar uspijeva otkriti tko je krivac zločina? Kako može odrediti koji svjedoci lažu, a koji govore istinu? Što ako jedan dokaz govori da je krivac osoba x, a neki drugi dokaz pokazuje da je ta osoba nevina? Saznajte zašto forenzičari koriste umjetnu krv kako bi otkrili zločin i naučite kako izgraditi detektor laži. U ovoj radionici otkrijte i usvojite glavne metode profesionalnih forenzičara kako biste i sami mogli postati jedan od njih i riješiti neočekivan zločin. Navucite rukavice, uzmite vrećice za sakupljanje dokaza i krenite u traženje sumnjivaca s nama!