Split

Opće informacije

Vrijeme održavanja radionice:

21.-27. srpnja 2014.

Mjesto održavanja:

Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS)

Meštrovićevo šetalište 45, Split

Izvodit će se 11 radionica, a ukupno primamo 60 sudionika. Prijave na radionice se ove godine odvijaju do popunjenja mjesta, tako da, ako se javite ranije, imate prednost.

Radionice svaki dan traju od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionica. Sudionici svakog dana imaju osiguran ručak. O svim dodatnim detaljima oko održavanja radionica bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Prijave na radionicu

Prvo pogledajte radionice koje nudimo. Opisi radionica se nalaze u nastavku, a za brzo snalaženje pogledajte tablicu sadržaja koji se nalazi u gornjem desnom kutu teksta. Radionice su poredane po uzrastu. Također, nadamo se da ste pročitali i opće informacije o natječaju!

Ok, pročitali ste sve to, onda možete krenuti na drugi korak prijave - ispunite formular za prijavu!

Broj prijavljenih: za radionice u Splitu trenutno (26.6. u 15h) prijavljeno je ukupno 68 sudionika i to:

S obzirom na to da su sve dobne skupine popunjene, formular za prijave se zatvara i uskoro ćemo javiti raspored prijavljenih po radionicama.

Opisi radionica

Radionice za 3. i 4. razred osnovne škole

Mentori: Monika Ivanković, Juliana Lana Prah, Marta Malinka, Mate , Monika Herceg i Josip Augustin Janeš

Broj sudionika: 15 (rade svi zajedno)

Pozdrav! Svi učenici ovog uzrasta javljaju se za jednu zajedničku radionicu gdje ćete kroz tjedan dana Ljetne tvornice znanosti proći raznovrsne aktivnosti svi zajedno. S Monikom i Julianom slagat ćete veliku piramidu pravilne prehrane, pokazat ćemo ti kako da napraviš svoje super obroke koji će biti za prste polizati! Igrat ćemo se skrivača i tražiti skrivene šećere. Otkrit ćemo ti kako su vitamini zapravo superheroji koji čuvaju naše tijelo. Marta i Mate će vas upoznati sa magnetima, kako se oni međusobno ponašaju, koja je tajna Bermudskog trokuta i kako funkcioniraju leteći vlakovi. Monika i Josip će vam pokazati neobičnu vezu koja postoji između valova i zvijezda, te objasniti kakve veze ravnoteža ima sa svim tim.

Radionice za 5. i 6. razred osnovne škole

Lektira na drukčiji način, zar je to moguće?

Mentorica: Antonija Pavlović

Želite li upoznati lektiru na drukčiji način? Da, ali kako? Radeći na istraživačkoj radionici upoznat ćemo se s književnim predloškom Čudnovate zgode šegrta Hlapića i uz njegovu pomoć doći do odgovora i cilja. Jako vas to zanima, stoga dođite na zajedničko druženje! Svi su pozvani i dobrodošli!

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ...

Mentorice: Daniela Marčetić, Vanesa Špehar

Zanima vas što predstavljaju brojevi 1, 1, 2, 3,5, 8, 13... i u kakvoj su vezi spirale koje čine sjemenke u centru suncokreta, broj latica na nekom cvijetu, obiteljsko stablo trutova?!? Kakve veze imaju navedeni brojevi s našim tijelom i božanskim omjerom?!U ovoj radionici saznati ćeš odgovore na ova pitanja i upoznati čaroban svijet oko sebe koji je određen ovim brojevima.

Upeklo je sunce

Mentori: Tomislav Grabar, Darko Fras

Koji je slijed misli od ideje do optimalne realizacije? Kako se to svakodnevno koristi u arhitekturi? Što će nam tu fizika?Dođi na našu radionicu, razradi svoju ideju, eksperimentima dokaži njenu valjanost i izradi model energetski učinkovite kuće!

Radionice za 7. i 8. razred osnovne škole

Moć vode i zraka

Mentorice: Dora Krovina, Natalija Mihelčić i Andrea Jagodar

Jeste li sigurni da znate sve o vodi i zraku? Voda i zrak su sila, energija koja pokreće, neuhvatljivi su i tvrdoglavi, uvijek pronalaze put. Omogućuju život svim živim bićima - jednostavno nadahnjuju. :-) Dođite na našu radionicu i sigurno vam neće faliti zabave i fizike za naučiti. Vjerujemo da ste pročitali "zabava" i "fizika" u istoj rečenici?! Da, moguće je! :-) Uvjerite se sami ;-)

Svjetlosna radionica

Mentori: Šimun Karačić i Ana-Marija Kožuljević

Vidom primamo 90% informacija iz okoline. No kako to da mi uopće vidimo i što mi to vidimo? Kako nastaju slike koje mi vidimo i kako to funkcionira svjetlost?Ako vas zanima odgovor na gornja pitanja, dođite na našu radionicu! Igrat ćemo se s lećama, laserima, prizmama, napraviti mikroskop i teleskop, saznati što je to boja i kako ih možemo napraviti sve, kao i što se dogodi ako ih sastavimo sve skupa, zašto je teško uloviti ribu golim rukama, kao i što ćete uraditi ako želite napraviti lasersku klopku iz Nemoguće misije!

Vjeruješ li svojim očima?

Mentorice: Dubravka Pešorda i Ivana Novković

Jesi li se ikada zapitao/la možeš li vjerovati svemu što vidiš? Ili ti se možda učinilo da te vlastite oči varaju? Zanima te što znači biti kratkovidan i je li crveno baš uvijek crveno?

Dođi na našu radionicu i otkrij!

Istražit ćemo kako vidimo i je li naše oko slično kameri; zašto neki ljudi slabije vide, zašto ponekad ne vidimo stvari koje su nam „pred nosom“, kako nastaje osjet boje, a kako optičke varke. Pokušat ćemo snimiti i fotografiju na kojoj prijatelju stanete na dlan. Sve to na zabavan i interaktivan način, uz istraživanja, igre i poneko natjecanje. Čekamo vas!

Radionice za srednju školu

Biotweaking ~ hakiranje i poboljšavanje bioloških sustava ~

Mentori: Gjino Šutić i Antonija Šakić

Na radionici biotweakinga, polaznici će naučiti kako izraditi vlastiti kućni laboratorij za biološko eksperimentiranje i kako ga koristiti za hakiranje i poboljšavanje živih organizama... Bavit ćemo se raznim interdisciplinarnim aspektima biotweakinga i biohakiranja; od igranja s mikrobima, preko uradi-sam elektroničkih instrumenata i opreme, pa sve do eksperimentiranja s DNA i bioelektronikom - integracijom biologije, kemije i elektronike.

Kako napraviti vlastiti organizam?

Mentori: Karlo Jeličić i Duje Rakić

Kako napraviti vlastiti organizam? Osim očitoga odgovora, možete se i doći igrati Dr. Frankensteina na našoj radionici. Sigurno vas je uvijek zanimalo kako vi funkcionirate. Zašto se jednostavno ne srušite mrtvi na ulici i kako izvodite sve što izvodite, zašto osjećate sve što osjećate. U ovoj ćete radionici zadovoljiti znanstvenika u vama, mehaničara u vama, a i umjetnika u vama, kada otkrijete prekrasni sklad povezanosti apsolutno svega u vašem tijelu. Nakon ove radionice u kojoj ćete svaki dan sami napraviti funkcionalni model pojedinog dijela tijela, još ćete više cijeniti skrivenu ljepotu unutar vaših kolega po ljudskosti.

„Ja, fizičar“

Mentori: Ema Zubac

Postoji li išta zanimljivo u komadu gumice koji se rasteže? Sigurno ne postoji! Ili ipak... Zašto se gumica nastoji vratiti u prvobitni položaj? Pa zato što je elastična – to je logično, zar ne? Logično, ali pogrešno! Zašto voda iz čaše isparava i zašto pušemo u juhu da je ohladimo? Zašto se brže ohladimo kada izađemo iz mora na buru? A da ne pričamo kolika je temperatura samo jedne male molekule? Zvuči totalno „blow-mind“, ali nije. Ovo su samo neka od pitanja koje će na slikoviti i vizualni prikaz dati odgovor naša radionica "Ja, fizičar". Kako Vam ne bismo odali svu zabavu koju ćemo raditi, morate doći sami i uvjeriti se da sve što vas okružuje, nije nemoguće, samo je utemeljeno na zakonima fizike. P.S. - bez brige, neće vam biti potreban kalkulator za ovu radionicu :)