Samobor

Opće informacije

Vrijeme održavanja radionice:

17.-23. srpnja 2016.

Izvodit će se 9 radionica, a ukupno primamo 45 sudionika. Kao i prošle godine potrudit ćemo se primiti što više sudionika, no ako prijava bude više od 45 provest ćemo selekcijski proces. Potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije tjedan dana nakon završetka prijava.

Radionice svaki dan traju od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionica. Sudionici svakog dana imaju osiguran ručak. O svim dodatnim detaljima oko održavanja radionica bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Prijave na radionicu

Prvo pogledajte radionice koje nudimo :) Opisi radionica se nalaze u nastavku, a za brzo snalaženje pogledajte tablicu sadržaja koji se nalazi u gornjem desnom kutu teksta. Radionice su poredane po uzrastu. Također nadamo se da ste pročitali i opće informacije o natječaju!

Ok, pročitali ste sve to, onda možete krenuti na drugi korak prijave - ispunite formular za prijavu!

Opisi radionica

Radionice za 3. i 4. razred osnovne škole

Broj sudionika: 15 (rade svi zajedno)

Pozdrav! Svi učenici ovog uzrasta sudjeluju na dvije radionice što je različito od radionica za starije uzraste gdje svatko bira jednu. Svaka od radionica koje su opisane niže traje tri dana pa sudionici prvo sudjeluju na jednoj pa na drugoj u toku tjedna. Kada budete ispunjavali formular poredajte radionice po tome što vam je najdraže tako da idete od 1 do 3 (3. je zadnji izbor).

Tajanstveni mikro-svijet

Mentorice: Ana Bielen i Ivana Bošnjak

Zanima li te tko živi u kapljici vode i kako to da voće truli? Zanima li te zašto je važno prati ruke i kako nastaje karijes? Zanima li te tko je zaslužan za mekoću kruha i zašto je zdravo piti jogurt? Pozivamo te na našu radionicu o tajanstvenom mikro-svijetu! Kroz zanimljive pokuse upoznat ćeš se sa mikrobima – živim bićima koja su toliko mala da ih milijun može stati na vrh igle. Upoznaj mikrobe, nauči gdje sve žive i što rade te kako ih je moguće proučavati i učiniti vidljivima!

Zašto? ZATO?!

Mentorice: Ana Marija Matić i Matea Puđak

Zašto je nebo plavo? Zašto je trava zelena? Zašto te ne ozlijedi kap kiše, ali bi te ozlijedio kamenčić bačen s iste visine? Zašto ne bi kuhinju pretvorili u jedan pravi laboratorij? Zašto ne bi mogli živjeti bez vode? Ako te zanima znanost te želiš što više sudjelovati u izvedbi samih pokusa, ovo je stvar za tebe! Ti ponesi dobru volju i znatiželju, a mi ćemo se pobrinuti da nakon radionice na svako pitanje imaš spreman „ZATO što...“. Ako želiš odgovoriti na ova pitanja ili te muči neki drugi, veliki, svakodnevni „zašto“ pridruži nam se na radionici na ljtz-u te spremno zakorači u svijet znanosti. Na kraju ove radionice moći ćeš bez problema impresionirati sve svoje prijatelje i naučit ćeš puno toga odlično se zabavljajući!

Mali travari

Mentorice: Marina Barišič, Maja Vugrinec

Zaputi se s nama na sedmodnevnu avanturu samoborskom šumom! Otkrij čarolije prirode i boravka u njoj! Zaigraj igre koje su se nekada igrale u šumi, istraži što sve raste u njoj i na koji način možemo iskoristiti te biljke! Izradi meleme i sapune od biljaka koje sakupiš. Osmisli vlastitu kombinaciju biljaka za najukusniji čaj! Postani liječnik na jedan dan i otkrij prirodne metode liječenja! Vidimo se u Samoboru!

Radionice za 5. i 6. razred osnovne škole

Brainiac iliti pametnjaković

Mentorice: Petra Beuk i Ana Vulin

Još su stari Grci razmišljali o mozgu i čemu on služi, a i danas je mnogo nerazjašnjenih pitanja oko tog organa. Na neka zanimljiva pitanja ipak imamo odgovor. Ako si postavljaš pitanja koja su si postavljali i stari Grci, dođi na našu radionicu i prebaci se iz antike u 21. stoljeće! Izradit ćemo stance koje čine mozak, pokazati kako one pričaju i kako žive. Vidjet ćemo što mozak radi dok mi spavamo, kako izgleda sretni i zaljubljeni mozak, a kako izgleda čovjek s oštećenim mozgom. Otkrit ćemo možemo li mozgu uvijek vjerovati i jesu li mu vjerovali Egipćani?

Gdje se skrivamo?

Mentori: Dorotea Vrbanović i Sandro Vuk

Zanima te kakvi su to organizmi nevidljivi golim okom? Želiš saznati kako oni izgledaju i kako nam pomažu / odmažu u svakodnevnom životu? Saznaj u čemu se bakterije razlikuju od virusa i uz sve to nauči gdje se mikroorganizmi mogu sakriti. Pridruži se Mikrobiologiji i postani mladi mikrobiolog na nekoliko dana.

Vlak psihologije

Mentorice: Draženka Mihalec i Dubravka Pešorda

Jesi li ikad doživio da te vlastite oči, uši ili nos prevare? Zanima li te kako svijet vide daltonisti ili kako se slijepe osobe snalaze u prostoru? Muku mučiš s učenjem i ne znaš kako ubrzati taj proces? Dođi na našu radionicu gdje ćemo zajedno istražiti kako djeluje naš mozak, kako naš vid može utjecati na okus hrane, kako nas različita osjetila mogu prevariti, ali i kako ih možemo nadmudriti. Imat ćeš priliku i postati istraživač i naučiti sebe i druge kako bolje učiti. Na kratko vrijeme dobit ćeš i novi identitet i kroz ulogu druge osobe promatrati svijet. Sve ćemo ovo istraživati kroz zabavu i druženje, zato se ukrcaj s nama na vlak psihologije i krenimo zajedno na uzbudljivo putovanje.

Radionice za 7. i 8. razred osnovne škole

Nautilus

Mentori: Jelena Mamić i Toni Konsa

Jeste li se ikada pitali kako znanstvenici dolaze do saznanja i dokaza o dubokoocanskim organizmima ili kako su ekspedicije otkrile što se dogodilo s Titanikom nakon potonuća na više od 3,700 m i 442.2988 atm. I koji su to strojevi koje su ljudi izgradili i kako su uspjeli doći na te velike dubine. Izdržati ogromne pritiske i uz to sve još šalju video visoke rezolucije. Ako vas zanima funkcioniranje i izrada takvog malog stroja pridružite nam se na radionici :D

Wanna cook?

Mentori: Barbara Rubinić i Tomislav Piršljin

Aspirin je jedan vrlo jednostavan, ali zanimljiv lijek. Htjeli bismo učenicima približiti osnove teorijske i eksperimentalne organske kemije te biokemije, također ukazati na važnost raznih faktora koje ćemo isptivati. Radionicu bismo započeli s upoznavanjem osnova organske sinteze (nomenklatura, stereokemija, reakcije te mehanizmi, uvodni pokusi kako bismo zainteresirali polaznike), a idućih dana sintetizirat ćemo acetil-salicilnu kiselinu. Zatim ćemo ispitivat razna svojstva produkta (npr. reaktivnost, pH, topljivost u vodi), a napravit ćemo ta ista ispitivanja, ali s komercijalnim produktom. Nakon toga posvetili bismo dan komparaciji dobivenih rezultata, a zadnji dan bavit ćemo se biokemijom i pokušat dati odgovor na pitanje kako djeluje aspirin u tijelu.

Radionice za srednju školu

Dodaj svijetu malo boje

Mentorice: ​Đesika Kolarić i Snježana Kodba

Zanimaju te boje, talozi ili ravnoteža? Želiš raditi pokuse ili naučiti voditi laboratorijski dnevnik? Imamo savršenu ponudu za tebe! Na šest dana uz nas postani pravi analitički kemičar i saznaj sve što te oduvijek zanimalo o kiselinama i bazama. Uvest ćemo te u mikroskopski malen svijet molekula, atoma i njihovih interakcija od kojeg će se okrenuti ringišpil u tvojoj glavi. Za razliku od ostalih radionica mi ti nudimo da sam sastaviš pufer ili napraviš tabletu. Ali to još nije sve! Ako se prijaviš za našu radionicu odmah, nudimo ti specijalnu priliku da uz obilje smijeha i zabave sam napraviš svoje kratko istraživanje. Što još čekaš? Prijavi se odmah!