Split

Opće informacije

Vrijeme održavanja radionice:

31.7. do 6.8. 2017.

Mjesto održavanja:

Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS)

Meštrovićevo šetalište 45, Split

Izvodit će se 13 radionica, a ukupno primamo 65 sudionika. Kao i prošle godine potrudit ćemo se primiti što više sudionika, no ako prijava bude više od 65 provest ćemo selekcijski proces. Potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije tjedan dana nakon završetka prijava.

Osnovnoškolske radionice svaki dan traju od 9h do 16h, a srednjoškolske do 18h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionica. Sudionici svakog dana imaju osiguran ručak. O svim dodatnim detaljima oko održavanja radionica bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Prijave na radionicu

Prvo pogledajte radionice koje nudimo. Opisi radionica se nalaze u nastavku, a za brzo snalaženje pogledajte tablicu sadržaja koji se nalazi u gornjem desnom kutu teksta. Radionice su poredane po uzrastu. Također, nadamo se da ste pročitali i opće informacije o natječaju!

Ok, pročitali ste sve to, onda možete krenuti na drugi korak prijave - ispunite formular za prijavu!

Opisi radionica

Radionice za 3. i 4. razred osnovne škole

Broj sudionika: 20

Pozdrav! Svi učenici ovog uzrasta sudjeluju na više radionica što je dosta različito od radionica za starije uzraste gdje svatko bira jednu. Svaka od radionica koje su opisane niže traje tri dana i svatko od sudionika će ići na dvije radionice. Kada budete ispunjavali formular poredajte radionice po tome što vam je najdraže tako da idete od 1 do 4 (4. je zadnji izbor).

To nisam ja, to je moja DNA!

Mentorice: Petra Crnković i Ivana Gunčić

Čuo si za DNA, ali ti je to uvijek bio jedan neobičan pojam? Onda svakako moraš doći na našu radionicu! Čeka te puuuno izrađivanja i šarenih boja! Saznaj što je DNA,od čega je građena i gdje se u nama nalazi. Pri tome oslobodi svoju kreativnost, složi vlastiti model DNA i izoliraj ju! Možda znaš da su proteini nešto dobro i moraš ih unositi, ali ne i zašto? ili kako su oni uopće povezani s temom DNA? Dođi, nauči i kemijaj s proteinima. Uvijek slušamo izjave poput ''skroz ličiš na svoju mamu'', ''ti i sestra imate različitu boju očiju''... Nakon ove radionice budi faca i objasni im zašto je to tako. Saznaj kako su nam osobine zapisane u DNA, kako ih nasljeđujemo od roditelja te odredi svojim mentorima krvnu grupu!

Zovi mama doktora

Mentorice: Lara Delić i Alen Vidas

Zaputi se u avanturu kroz čudesan svijet ljudskog tijela. Otkrij kako nam hrana daje energiju i saznaj zašto je kisik važan, kako koristimo mišiće i zašto imamo kosu. Jeste li se ikad upitali zašto puštamo vjetrove kad jedemo grah ili zašto nam smrdi ispod pazuha. Zašto su doktori u bijelom, i kad si bolestan što se to događa sa tijelom? Ako želiš doznati odgovore na ova pitanja i postati pravi mali znanstvenik na putu kroz ljudsko tijelo, onda naoštri moždane vijuge i pridruži se našoj avanturi.

Misterij zvan mozak

Mentori: Tena Masnjak i Lucija Novosel

Dragi mozgoljupci,

oduvijek ste željeli saznati koje tajne skriva misteriozni organ u vašoj glavi? Onda ste na pravom mjestu! Pridružite se našem malom timu istraživača i pohranite u svoj mozak niz zanimljivosti iz brojnih područja psihologije. Kušanjem hrane različitih okusa, izradom modela bubnjića i brojnim drugim aktivnostima uvest ćemo vas u čarobni svijet naših osjeta i spoznati njihove granice. Ali je li moguće da nas naši osjeti ponekad možda varaju? Kako i na koje sve načine to rade, saznat ćete proučavanjem brojnih nevjerojatnih iluzija. A ako vas je ikad zanimalo što se događa s našim tijelom kada nas je strah, kako možemo poboljšati svoje pamćenje ili zašto ne dajemo sve od sebe kada radimo u grupi, onda je ova radionica stvorena baš za vas. Prijavite se i pomozite nam da zajedno otkrijemo tajne našeg mozga!

Kap koja život znači

Mentorice: Snježana Kodba

Misliš da je voda dosadna i da već znaš sve o njoj? Nemoj biti tako siguran! Dođi na našu radionicu i saznaj zašto kukci mogu hodati po vodi, a ti ne; kako rastu gumeni medvjedići te koja je razlika između tebe i krastavca. Pruži nam priliku i mi ćemo te rado upoznati sa šarolikim i magičnim svijetom vode koja je sastavni dio našeg života. Ako dođeš na našu radionicu osigurat ćemo ti da na zabavan i jednostavan način ovo ljeto saznaš sve što trebaš znati o kapi koja život znači!

Radionice za 5. i 6. razred osnovne škole

Kad odrastem želim biti ihtiolog

Mentorice: Nika Ugrin i Ana Radovčić

Ako volite more i morske organizme ovo je prava radionica za vas! Ova radionica Vam pruža da postanete znanstvenik ihtiolog na tjedan dana. Naučit ćemo Vas određivati starost i spol riba, gledat ćemo njihove krvne stanice, ljuske i otolite pomoću mikroskopa i još puno toga zanimljivog. Svatko od Vas će sam uzeti uzorak mora i uz pomoć mikroskopa potražiti rane razvojne stadije, odnosno male morske organizme,koji su još nevidljivi golim okom i koje ćemo na kraju determinirati i pokušati saznati o kojim se vrstama radi.

Njega za lice i tijelo

Mentori: Dora Anić i Darko Fras

Otkako si bio malo dijete si volio skupljati ružine latice iz bakinog vrta i otapati ih u vodi kako bi napravio vlastiti parfem i nikad ti nije uspjelo? Na našoj radionici možeš napraviti svoj vlastiti parfem s mirisima koje ti odabereš! Također možeš naučiti kako se izrađuju sapuni, svijeće i kreme, te ih i sam napraviti. Kroz radionice na kojima ćeš učiti o organskoj kemiji i molekulama koje izgrađuju tvoje tijelo, također ćeš naučiti i osnove kemije koja se primjenjuje u kozmetici.

Sve je to u (našoj) glavi!

Mentorice: Ana Vulin i Marija Turčan

U glavi se događa svašta; u glavi vidiš, čuješ, osjetiš hladnoću, toplinu, bol, ali i zaključuješ, razmišljaš, osjećaš sreću, tugu, ljutnju, iznenađenje… Kako to sve stane u jedan mozak? Kako on izgleda, gdje se događaju sve te stvari o kojima razmišljaš (i ne razmišljaš) i kako od električnog impulsa nastaju osjećaji, misli, sjećanja? Spava li mozak kad ti spavaš? Kako radi mozak psihičkih bolesnika, a kako mozak kojem nedostaju dijelovi? Možemo li “ubildati” mozak kao mišiće? Kako se razlikuje muški i ženski mozak? Na našoj radionici potraži odgovore na ova i mnoga druga pitanja jer “Sve je to u (našoj) glavi!”

Radionice za 7. i 8. razred osnovne škole

Oku nevidljivo

Mentori: Lana Kavur i Duje Rakić

Eksplozije! Adrenalin! Akcija! Ništa od toga nećeš doživjeti na našoj radionici, ali zato ćeš vidjeti bića nevidljiva golim okom kako žive svuda po tebi i oko tebe, saznati koji su tvoji predmeti najprljaviji, zašto si zdrav kada si zdrav, a bolestan kada nisi i, najbitnije, smiješ li jesti hranu s poda ako je podigneš u manje od pet sekundi. Uza sve to, miješat ćeš nešto kemikalija i obrađivati uzorke kao u pravome laboratoriju. Prijavi se!

#halo_ima_li_koga

Mentori: Davor Zaluški i Boris Okorn

Godina je 2037. i dogodila se zombi apokalipsa. Postojeća tehnika NE RADI. Tvoj je zadatak uspostaviti komunikaciju s ostalim ljudima za koje ne znaš gdje se nalaze. U ovom projektu ćemo vam pokazati kako napraviti jednostavan bežični komunikacijski sustav koji se sastoji od odašiljača i prijemnika. Odašiljač i prijemnik ćemo složiti od lako dobavljivih elektroničkih komponenata. Dođi na našu radionicu i nauči kako spasiti čovječanstvo!

Escape game

Mentori: Lara Narbona Sabate

Can learning be as fun as gaming? We're pretty sure that your mother thinks that gaming is a waste of time but what if you could learn science by playing? In this workshop you will learn how to make games that are fun but mentally challenging and combine them with science. You will playtest your game and then unleash it at the populace of MedILS!

IMPORTANT:

This workshop will be done by our collaborators from University Paris Descartes primarily in English. If you want to participate in this workshop you should know enough English to be able to have a conversation with other participants.

Radionice za srednju školu

Magnus glider

Mentorice: Valentina Šteković i Lovorka Gajović

Jesi li se ikad zapitao kako je moguće spojiti dvije zabavne stvari poput fizike i sporta? Ima jako puno primjera i efekata koji se svakodnevno događaju u sportu poput nogometa, tenisa,… Na ovoj radionici, pomoću metoda koje pomažu za samostalna eksperimentalna istraživanja, malo dublje proučavamo jedan od tih efekata: Magnusov efekt. On se koristi još u brojnim drugim situacijama i sve je to kao posljedica različitog strujanja zraka. Materijalima iz svakodnevnog života pokušat ćemo napraviti projektil za koji je Magnusov efekt značajan i onda ćemo pomoću High speed kamere odrediti smjer i iznos magnusove sile za njega.

Journey to the Center of the Brain

Mentorice: Lana Cosic i Valentina Juraga

Beginning with fundamentals of neuroscience and molecular cell biology, this workshop will discuss and interact with the mind through the lenses of different fields of cognitive science including (but not limited to): neuroscience, anthropology, philosophy, linguistics, computer science, psychology, and education. By exploring the signals and functions of the human brain through different subjects, students will be able to gain a well-rounded view of the implications that the mind sets for the modern world.

IMPORTANT:

This workshop will be done by our collaborators from University of California Berkeley primarily in English. If you want to participate in this workshop you should know enough English to be able to have a conversation with other participants.

Sciences & Frugal Filming

Mentori: Naiane Rios & Mourdjen Bari

The Science & Frugal Filming workshop is designed specially for students who are both interested in sciences and home made videos. If you are tired of reading school books and you think you learn much more through youtube videos, join our workshop because we feel exactly the same!

Students and mentors are gonna unite their different skills in order to co-construct a project in one week: idea + design = ACTION!

This workshop will change the way you think about group work. It will introduce you the notion of brainstorm, project design, simple cellphone filming techniques, video editing and team work.

IMPORTANT:

This workshop will be done by our collaborators from University Paris Descartes primarily in English. If you want to participate in this workshop you should know enough English to be able to have a conversation with other participants.