Samobor

Opće informacije

Vrijeme održavanja radionice:

22. do 28. srpnja 2018.

Mjesto održavanja:

OŠ Samobor,

Stražnička ulica 14, 10430 Samobor

Izvodit će se 8 radionica, a ukupno primamo 48 sudionika. Kao i prošle godine potrudit ćemo se primiti što više sudionika, no ako prijava bude više od 48 provest ćemo selekcijski proces. Potvrdu o tome da li ste primljeni ili ne trebali bi ste dobiti najkasnije do 10.07.2018.

Radionice svaki dan traju od 9h do 16h, osim zadnjeg dana kada imamo prezentaciju radionica. Sudionici svakog dana imaju osiguran ručak. O svim dodatnim detaljima oko održavanja radionica bit ćete pravovremeno obaviješteni.

Prijave na radionicu

Prvo pogledajte radionice koje nudimo :) Opisi radionica se nalaze u nastavku, a za brzo snalaženje pogledajte tablicu sadržaja koji se nalazi u gornjem desnom kutu teksta. Radionice su poredane po uzrastu. Također nadamo se da ste pročitali i opće informacije o natječaju!

Ok, pročitali ste sve to, onda možete krenuti na drugi korak prijave - ispunite formular za prijavu!

Opisi radionica

Radionice za 3. i 4. razred osnovne škole

Broj sudionika: 18

Pozdrav! Svi učenici ovog uzrasta sudjeluju na dvije radionice što je različito od radionica za starije uzraste gdje svatko bira jednu. Svaka od radionica koje su opisane niže traje tri dana pa sudionici prvo sudjeluju na jednoj pa na drugoj u toku tjedna. Kada budete ispunjavali formular poredajte radionice po tome što vam je najdraže tako da idete od 1 do 3 (3. je zadnji izbor).

Zdrava kuhinja - šarena kemija

Mentorice: Rea Blagajac i Mateja Miklečić

Zašto ne bi kuhinju pretvorili u pravi mali laboratorij? Jesu li naše mame i bake kemičari, a kuhinje pravi mali laboratoriji? Odakle potječe crvena boja kupusa? Kakva se to kemija odvija u našem želucu? Isto tako, pokušati ćemo otkriti hranimo li se ispravno te što svakodnevno unosimo u naše malo tijelo za vrijeme svakog obroka. Posljednjeg dana pokazati ćemo svoju snalažljivost u prostoru, timski rad i kreativnost u malog igri pronalaženja zdravih namirnica koje ćemo u svojem malom kuhinjskom laboratoriju iskoristiti za najfinije obroke koje ćemo sami osmisliti i prestaviti ostatku ekipe. Sve to i još puno više saznati vidjeti ćete u radionici „Zdrava kuhinja - šarena kemija“. Dođi i pomozi nam napraviti šareni tanjur, jer šareni tanjur je zdrav tanjur!

Svijet Iluzija

Mentorice: Marina Deljac i Mirna Đurić

Kako vidiš svijet?

Kako mirišeš cvijet?

Kakav okus ima trešnja?

Kako zvuči glazba smiješna?

Saznat ćemo kako naša osjetila rade,

Te kako se u mozgu te informacije usklade.

No naša nas osjetila i prevariti znaju,

Te doživimo pred sobom varku ili iluziju.

Sve ovo i još puno toga proučit ćemo skupa,

Bit ćemo prava mala istrazivačka grupa!

Double L: Misija Stanica

Mentori: Leo Moguš i Juliana Lana Prah

Zanima te od čega smo građeni i što nas to čini jedinstvenima? Zašto tvoj prijatelj ima plave oči, a ti smeđe? Tko su naši svakodnevni neprijatelji i kako se borimo protiv njih? Što su to stanice, koje tajne skrivaju i koliko su zapravo velike?

Pridruži se Lani i Leu u otkrivanju odgovara na ta i još mnoga pitanja. Dođeš li na našu radionicu otkrit ćeš i vještine kojima se koriste pravi znanstvenici.

Radionice za 5. i 6. razred osnovne škole

Mostovi, palačinke i Mondrian

Mentorice: Željka Toplek i Ivana Čavka

Pitaš se sigurno kakve veze imaju palačinke i algoritmi? Kakvu je ulogu imao Bill Gates u ovoj priči? Tko je bio Mondrian? I ne, nije bio matematičar. Kako je Euler pomogao stanovnicima jednog ruskog grada i osmislio novu granu matematike? Pridodajmo tome još i općepoznate igre križić-kružić i sudoku... Nećeš vjerovati, sve je povezano ba-dum-tss: kombinatorikom.

Odaberi našu radionicu i saznat ćeš odgovore na sva ova pitanja i laganini uz sunce naučiti smišljati algoritme koji su srž video igrica i računalnih programa.

Fantastična bića i gdje ih naći: pauci u svijetu bezjaka

Radionica je popunjena.

Mentorice: Iva Čupić i Marita Cvitanović

Oduvijek su ti se sviđala magična bića iz knjiga i filmova? Ili su te Aragog i Shelobe iz Harry Pottera i Gospodara prstenova strašili? Zanima li te otkud tolika panika oko paukova i jesu li oni zbilja toliko opasni?

Ili te jednostavno svako osmonožno biće fascinira od malih nogu i nije ti jasno zašto svi rade toliku strku od toga?

Pridruži nam se u istraživanju magićnog svijeta pauka, svijeta koji su spremni vidjeti samo oni koji se usude promotriti ih izbliza! Upoznaj našeg Aragoga junior, nauči kako raspoznati mužjake i ženke pauka iz svoje okoline, nauči kako se opisuju i crtaju nove vrste i s nama organiziraj terensko istraživanje pauka u prirodi!

Radionice za 7. i 8. razred osnovne škole

Psiholabos

Mentorice: Marija Turčan i Ivana Vahtarić

Misliš da pokuse na ljudima provode samo zločesti ljudi? To ipak nije istina! Možeš ih provesti i ti! Na našoj radionici možeš isprobati psihološke pokuse i saznati koliko zabavni mogu biti! Ako si jedan/jedna od onih koji rješavaju psihotestove na internetu i zanima te jesu li oni stvarno točni, pridruži nam se na Psiholabosu i saznaj iz iskustva!

Kemijske veze nisu bezveze

Mentorice: Đurđica Kranjčec i Marta Malević

Kemija ti se oduvijek činila čarobno, a sve što su te do sada u školi naučili o njoj jesu neka čudna slova i jednadžbe? Pitaš li se gdje je nestala magija i te divne boje u tikivcama različitih volumena? Ove godine imaš jedinstvenu priliku upoznati sve čari najdivnije prirodne znanosti te upoznati njenu povezanost sa biologijom, fizikom, matematikom i svim čudesima koja te svakodnevno okružuju, a uopće ih nisi svjestan. Zajedno ćemo naučiti kako pravi kemičari provode eksperimente u labosima, obrađuju podatke i rade cool pokuse kojima se svi dive. Pridruži nam se i garantiramo ti da ćeš impresionirati svoje prijatelje i ukućane novostečenim znanjem!

Radionice za srednju školu

Iza vrata laboratorija

Mentorice: ​Una Rastović i Marija Novosel

Zamisli ovaj scenarij: Osjećaš se bolesno. Otišao/la si kod doktora koji ti je izvadio krv i uzeo bris grla te uputio na daljnje pretrage. Jesi se ikad zapitao/la gdje idu ti uzorci i što se s njima zbiva? Odgovore na ta pitanja, ali i mnoga druga, pronaći ćeš na našoj radionici. Zajedno ćemo određivati krvne grupe, centrifugirati krv, uzgajati naše bakterije, izolirati DNA, ali i tražiti počinitelja zločina. Naučit ćemo i koliko bakterija ima oko nas i u nama, kako se ponašati u laboratoriju i kako koristiti mikroskop. Uz našu pomoć, postat ćeš pravi istraživač koji će moći samostalno dizajnirati vlastito istraživanje, ali i prepoznati neke opasnosti po ljudsko zdravlje i načine zaštite.